Her er Kinas dyreste og grimmeste bil

Den vanvittigt dyre Karlmann King ligner et kørende Stealth-bombefly, og den er da også bygget til at vinde den daglige krig i den vilde kinesiske trafik

Et bæst af en seks meter lang og 2,5 meter høj SUV med matsorte stålplader på kryds og tværs som på et Stealth-bombefly. Det er IAT Karlmann King. (Foto: Christian Schacht)
Et bæst af en seks meter lang og 2,5 meter høj SUV med matsorte stålplader på kryds og tværs som på et Stealth-bombefly. Det er IAT Karlmann King. (Foto: Christian Schacht)

Ekstra Bladet i Beijing: Beijing er proppet med busser, personbiler og taxier, og de dytter nærmest konstant.

Men på trods af det intense hornbrug virker folk i køretøjerne, og dem det går ud over, reelt ikke sure. Ingen vifter med langemand, råber eller banker hinanden, selvom ikke mange overholder selv de mest simple færdselsregler.

Vi har det varmeste klima blandt de skandinaviske lande, men det gør ikke nødvendigvis vejene mere sikre. (Arkivfoto: Ernst van Norde) Bilnyheder Danmark eller Sverige? Her kører bilisterne mest råddent  

En ting står dog klart. De store biler har forkørselsret, og en stor Mercedes S-klasse har ret let spil i den kinesiske hovedstad, for de fleste øvrige trafikanter føjer sig.

Stål-monster
Det vil de sikkert også gøre, hvis de ser den største og dyreste bil fra biludstillingen i Beijing: Den 6 meter lange og 2,5 meter høje Karlmann King, der ligner køretøjet, som vil vinde over alle andre i trafikken. Et stort stål-monster, der ligner noget fra en science fiction film.

Bilen, der i stil minder om en amerikansk Stealth-bomber med dens krydsende metalplader lakeret i matsort og med sine enorme hjul og sit militærlook, får alle de øvrige modeller på showet til at virke små og fjollede.

Karlmann stjal da også en stor del af opmærksomheden fra Lamborghini, der stod placeret på nabostanden.

Bag rattet er der en dunkel stemning af militærkøretøj tilsat alcantara, træ og guldindlæg. (Foto: Christian Schacht)
Bag rattet er der en dunkel stemning af militærkøretøj tilsat alcantara, træ og guldindlæg. (Foto: Christian Schacht)

Under præsentationen af militærkøretøjet betonede firmaet bag, kinesiske IAT, at der ligger tysk teknik i bilen, derfor har man også placeret et lille diskret tysk flag på nummerpladen, mens Karlmann-navnet henviser til kong Karlmann, der regerede fra år 876-880.

Ikke en hest for meget
Prisen er mindst ligeså vanvittig som bilens udseende: 1,6 mio. dollars, hvilket svarer til over 10 mio. kroner. Men så er der også en 8,6-liters V10-motor under hjelmen, lader folkene på standen os forstå.

Der skulle være 360 hk at gøre godt med, og det er formentligt ikke en hestekraft for meget, når vogntøjet er bygget af klassisk stål.

De vil til gengæld ikke fortælle, om bilen rent faktisk er pansret, eller den bare ser sådan ud.

Model 3 på billedet her bliver med en forventet dansk pris på et stykke under en halv mio. kroner næppe allemandseje, men det kan den næste bil i rækken meget vel blive. (Foto: PR) Bilnyheder Tesla lover svinebillig Model 4  

Køretøjet er baseret på undervognen fra en Ford F-450, der i Kina bliver brugt til mange forskellige køretøjer, bl.a. ekstra lange limousiner.

Der er planer om at bygge 10 biler i alt, men der går mindst et år, før Karlmann King er klar til produktion.

Rullende luksuslounge
Lige så barsk Karlmann er udvendigt, ligeså indbydende vil den være indenfor. I første omgang minder cockpittet dog mere om en pansret mandskabsvogn, så mørk og dunkel virker den. Her hjælper alcantara på sæderne, træ og guldlakerede afviserblink ikke meget.

Bag ruden, der adskiller chaufføren fra bagsæderne, er der til gengæld en luksuslounge til to personer.

Her finder man en fladskærm, der strækker sig over hele bilens bredde, under fødderne er der en pels fra et afrikansk vilddyr, uden at IAT kommer det nærmere, og i loftet hundredvis af led-lamper, som simulerer en stjernehimmel, tydeligvis inspireret af Rolls-Royce.

Selvfølgelig er der karaokeanlæg, champagnebar og pels på gulvet. (Foto: Christian Schacht)
Selvfølgelig er der karaokeanlæg, champagnebar og pels på gulvet. (Foto: Christian Schacht)

Dertil kommer indbygget bar med forgyldte champagneflaske, tallerkner af fineste kinesiske porcelæn og bløde læderstole. Selvfølgelig er der også karaokeanlæg med 20 højtalere og discolys.

Personalet på standen fortæller i øvrigt, at der er interesserede kunder fra hele verden, og man endda overvejer produktion i Tyskland. 

IAT er en stor ingeniørvirksomhed på disse kanter, med 1.500 ansatte, der plejer at arbejde som konsulenter og underleverandører til kinesiske virksomheder.

Hvis du drømmer om at få stillet de fedeste biler til rådighed, skal du måske gøre det samme som en ung amerikaner, der har fundet en gylden og indbringende løsning. (Foto: Privat) Bilnyheder Ung mand tjener 6000 kr. om dagen på at køre i bil  

1 af 3 I Kina er der et stort marked for voldsomme SUV-modeller, men Karlmann King er den hidtil største af slagsen. (Foto: Christian Schacht)
2 af 3 Der er planer om at bygge 10 biler i alt, men der går mindst et år, før Karlmann King er klar til produktion. (Foto: Christian Schacht)
3 af 3 Et bæst af en seks meter lang og 2,5 meter høj SUV med matsorte stålplader på kryds og tværs som på et Stealth-bombefly. Det er IAT Karlmann King. (Foto: Christian Schacht)
28 kommentarer
Vis kommentarer