Annonce:
Annonce:

Hold dig fra disse bilhjemmesider

Bilvurderingssider: Både FDM og Forbrugerombudsmanden advarer mod specifikke hjemmesider til vurdering din brugte bil

Arkivfoto: Colourbox
Arkivfoto: Colourbox
Annonce:
Følg Biler

Når man skal sælge sin brugte bil eller bytte den til en nyere brugt bil, kan det både være rart og en fordel i en forhandlingssituation at vide omtrent, hvor meget bilen er værd.

Det kan der være mange måder at blive klogere på, og mange vælger at gøre brug af online bilvurderingssider. Her skal man typisk indtaste en række oplysninger om bilen, alder, antal km, motorstørrelse, udstyr, osv., hvorefter systemet kommer med et bud på, hvor meget bilen er værd.

Men ikke alle bilvurderingssiderne er fornuftige at besøge.

Der findes nemlig visse af siderne, som uden at skilte med det, tager penge for at vurdere ens bil. Det foregår typisk sådan, at hjemmesiderne markedsfører sig via mail eller på sociale medier.

Annonce:

Her får forbrugerne at vide, at de kan få en vurdering af deres bils værdi ved at indtaste bilens registreringsnummer på hjemmesiderne. Hvis forbrugerne indtaster oplysningerne på hjemmesiderne, får de tilsendt en regning for vurderingen på deres mail.

Arkivfoto: Getty Images
Arkivfoto: Getty Images
 

Disse sider skal du holde dig fra

Forbrugerombudsmanden advarer om følgende hjemmesider, men der kommer hele tiden nye til:

Vurderebil.dk

Vurderebil.com

Bilerprise.com

Bilm.dk

Evaluatorer.dk
 

Kilde: Forbrugerombudsmanden

Undlader oplysning
Men den går ikke, lyder det fra Forbrugerombudsmanden, som advarer mod de specifikke hjemmesider. Det fremgår nemlig ikke af annoncerne, at det koster penge at få sin bil vurderet. Prisen står kun på hjemmesiderne med lille skrift på lysegrå baggrund, hvis man scroller ned på siden under en blå ’send til’-knap.

Det oplyser Forbrugerombudsmanden i en pressemeddelelse.

- Vi har fået mange klager over hjemmesiderne. Efter vores opfattelse er forbrugerne ikke forpligtet til at betale for ’bilvurderinger’ via disse hjemmesider. Vi anbefaler derfor, at man ikke betaler, uanset trusler om inkasso og retssager, men meddeler selskabet bag hjemmesiderne, at der ikke er indgået en aftale om betaling, siger forbrugerombudsmanden Christina Toftegaard Nielsen i pressemeddelelsen.

Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen har kontaktet de litauiske myndigheder, for at få stoppet opkrævningerne. Arkivfoto: Stine Bidstru
Forbrugerombudsmand Christina Toftegaard Nielsen har kontaktet de litauiske myndigheder, for at få stoppet opkrævningerne. Arkivfoto: Stine Bidstru
 

Annonce:

Ryger til Litauen
Bag opkrævningerne til hjemmesiderne er et belgisk selskab med hjemmeadresse i Bruxelles. Imidlertid har forbrugerombudsmanden i samarbejde med kolleger i de andre EU-medlemslande fundet frem til, at indbetalingerne til hjemmesiderne ender i Litauen.

Derfor har Forbrugerombudsmanden bedt myndighederne i Litauen om at stoppe disse opkrævninger.

Hos Forbrugerombudsmanden understreger de, at deres vurdering er, at man ikke skal betale, hvis man har fået sin bil vurderet på hjemmesiderne.

’Hvis forbrugerne modtager opkrævninger og varsler om inkasso, anbefaler Forbrugerombudsmanden, at forbrugerne ikke betaler,’ lyder det.

Ekstra Bladet har forsøgt at komme i kontakt med ophavsmændene bag de respektive bilvurderingshjemmesider, men uden held.

Gode råd

  • Undlad at benytte siderne.

  • Lad være med at betale, selvom du får en opkrævning for en bilvurdering eller et inkassovarsel.

  • Kontakt selskabet og oplys, at du ikke mener at have indgået en aftale om betaling. Hvis du ikke kan komme i kontakt med selskabet, så gem dokumentationen for, at du har forsøgt at kontakte selskabet. Det kan f.eks. være en mail.

  • Hvis selskabet mod forventning indbringer sagen for retten, er du meget velkommen til at kontakte Forbrugerombudsmanden.

  • Vi gør opmærksom på, at du ikke kan blive registreret i Experian (det tidligere RKI), hvis du har gjort indsigelser mod kravet.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Det siger FDM

Arkivfoto: Getty Images
Arkivfoto: Getty Images
 

Hos bilejerorganisationen FDM kender de også til bilvurderingssiderne.

FDM har over flere omgange advaret mod siderne, og faktisk har organisationen oplevet, at deres eget logo er dukket op på siderne, uden at FDM har forbindelse til vurderingssiderne, ligesom brugen af logoet er sket, uden at FDM har givet tilladelse til det eller været klar over det.

Annonce:

- Plat med vurderingssider er noget, vi jævnligt støder på i vores rådgivning, hvor de kommer i bølger og hver gang under nye navne. Selvom siderne hedder noget forskelligt, er fremgangsmåden den sammen.

- Har man modtaget et betalingskrav for noget, man ikke har accepteret, er vores råd, at man slår koldt vand i blodet og bestrider kravet ved at gøre indsigelse og undlader at betale.

- Kan det ikke gøres via en hjemmeside, kan man gøre det til afsenderadressen på betalingskravet. Vigtigst er, at man ikke betaler. Heller ikke hvis man får en rykker, siger jurist i FDM Uffe Foged Jespersen til organisationens hjemmeside.

Hav styr på dokumentation

Arkivfoto: Colourbox
Arkivfoto: Colourbox
 

Forbrugerombudsmanden oplyser, at mange af forbrugerne forgæves har forsøgt at opnå kontakt til selskaberne bag via mail eller kontaktformularer på hjemmesiderne.

Ombudsmanden understreger, at man skal sørge for at gemme dokumentation for, at man har forsøgt at kontakte selskabet, hvis de ikke svarer. Man kan nemlig ikke blive registreret i Experian, tidligere RKI, hvis man har gjort indsigelser mod kravet.


Er din bil blevet småsyg og trænger til en opstramning, er her tre måder at skære i værkstedsregningen.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Kritikken af Færøerne fremtræder som hykleri, der skal dække over eget fedtspil
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: