Tager man en hund med i bilen, kan det ofte være genstand for hyggelige stunder for både hund og ejer, når den firbenede kan komme med på ferie, en tur til vandet eller på besøg hos den øvrige familie.
Men fornøjelsen er kun til stede, hvis hunden er med i bilen på forsvarlig vis. Ellers risikerer man at udsætte både sig selv, sin familie og hunden for unødig stor fare.
Imidlertid er det sådan, at vi i Danmark ikke har deciderede lovkrav, der dikterer, hvor og hvordan en hund skal være under kørsel. Reglerne siger blot, at en hund ikke må forstyrre føreren af bilen.
Dog skal man tænke på, at det kan være livsfarligt for både hund og mennesker, hvis den firbenede er løs i bilen, og uheldet er ude.
Så hvad gør man, hvis man gerne vil være på den sikre side i forhold til både hund og personer i bilen?
Den sikre løsning
Vil man give optimale betingelser for sig selv og sin hund, er der ingen vej udenom et egentlig hundebur. De koster alt efter størrelse og model fra omkring 500 kroner og op til adskillige tusinde kroner. Hos både FDM og Rådet for Sikker Trafik anbefaler de, at man bruger et hundebur, hvis man har mulighed for det.
Et hundebur skal fastgøres i bunden af bilens bagagerum, så det ikke kastes rundt i bilen ved hårde opbremsninger eller uheld.
Hos Rådet for Sikker Trafik understreger de, at det er sikrest, hvis hundeburet kan placeres, så det står med siden til kørselsretningen.
Har man en mindre hund, kan et transportbur også tilbyde noget af det samme til færre penge. Uanset løsning er det vigtigt, at buret er stort nok, så hunden har plads til at ligge ned, ligesom den også skal kunne vende og dreje.
Et hundebur fylder dog en helt del, så det er ikke i alle biltyper, at det kan lade sig gøre at finde plads til et hundebur. Har man en hatchback, er det eksempelvis ikke sikkert, at man vil kunne finde plads til et hundebur.
Overvej gitter eller sele
Har man ikke plads eller mulighed for at have et hundebur med i bilen, findes der heldigvis andre løsninger.
Ligesom vi andre spænder os fast med en sele, kan man nemlig også købe særlige hundeseler til biler. Hundeselerne kan sættes i hundens halsbånd eller seletøj og spændes fast der, hvor man også spænder sin egen sele. Hundeselen sikrer, at hunden er fastspændt og ikke kan bevæge sig rundt i bilen under kørsel.
Hundeselerne kan koste ned til under 100 kroner alt efter størrelse, så det er altså den billigste løsning på, hvordan man har hunden med på fornuftig vis.
Vil man gerne have, at hunden skal være i bagagerummet, men uden at man har plads til et egentligt hundebur, kan et hundegitter eller -net også være en måde at sikre, at hunden ikke kommer flyvende gennem kabinen i tilfælde af uheld.
Der findes mange forskellige typer af hundegitre og -net til biler. Fælles for dem er, at de kan spændes ud bag ved nakkestøtterne på bagerste sæderække, så bagagerummet, hvor hunden er, er adskilt fra selve kabinen. Et hundegitter koster fra et par hundrede kroner og opefter, mens et net koster under 100 kroner. Et gitter er dog det mest sikre valg af de to.
Pas på bilen
Omend det er hyggeligt at have hunden med i bilen, er det ikke uden konsekvenser for bilens tilstand. Det slider på en bil at have sin trofaste følgesvend med, og derfor kan man da også overveje at tilkøbe sig ekstra beskyttelse, så bilens indtræk belastes i mindre grad.
Vil man eksempelvis have beskyttet sit bagagerum, kan man købe beskyttelsesmåtter, som man kan falde ud over hele bagagerummet til et par hundrede kroner. Det samme kan man tilkøbe til bagsæderne, hvis det er her, hunden skal være, og her ligger priserne nogenlunde på det samme.
Generelt er der ikke mangel på ting, man kan købe til bilen, som kan gøre det lettere, sikrere og mere skånsomt at have hunden med i bilen. Her er det kun egen pengepung og købevillighed, som sætter grænserne.
--------- SPLIT ELEMENT ---------
Gælder andre regler i udlandet
Selvom der herhjemme ikke findes egentlige lovkrav om, at en hund skal være spændt fast i bilen under kørsel, er situationen en anden i flere af vores nabolande.
Tager man eksempelvis hunden med en tur til Sverige - selv også hvis man blot er på vej til Bornholm - er der krav om, at kæledyr skal være spændt fast i bilen. Det kan enten være i et bur eller med en sikkerhedssele.
I Tyskland gælder samme regelsæt, hvor kæledyr betragtes som gods, hvorfor de skal være spændt fast. Man risikerer at få en bøde, hvis ikke man overholder reglerne, hvorfor det er en god idé at sætte sig ind i reglerne for det enkelte land, som man tager hunden med ind i.
Ydermere gælder det, at man skal have det såkaldte EU-selskabsdyrspas med til hunden, inden du tager den med over grænsen til eksempelvis Tyskland.
Det blå EU-selskabsdyrspas til hunden kan man få hos en praktiserende dyrlæge herhjemme, og passet rummer, foruden oplysninger om ejeren og dyret, hundens ID-mærkning, mens man også finder oplysninger om vaccinationer.
Et besøg hos dyrlægen kan rask væk beløbe sig til tusindvis af kroner. Læs, hvordan du kan skære lidt af regningen her.