Annonce:
Annonce:

Hypet mobilopkobling fra Google har lange udsigter

Stadig flere bilmodeller kan fås med mulighed for Apple Carplay og Android Auto. Mens iPhone-ejere er kommet i gang, er det uklart, hvornår du direkte kan koble din Samsungtelefon direkte op til bilen

Android Auto, her med Google Maps i front på den nye Volvo S90, lader vente på sig herhjemme. Foto: Volvo
Android Auto, her med Google Maps i front på den nye Volvo S90, lader vente på sig herhjemme. Foto: Volvo
Annonce:
Følg Biler

Vores telefon er med os overalt.

Det betyder også større krav til bilerne, hvor flere og flere mærker reklamerer med, at du kan få storskærme med Apple CarPlay og Android Auto, der giver mulighed for at bruge visse apps på bilens skærm.

Det betyder for Apple CarPlays vedkommende, at du kan hente telefonbogen over skærmen og stemmestyre opkald, få oplæst sms’er samt ikke mindst bruge og stemmestyre Apple Maps, så der altså på den måde er indbygget navigationsanlæg.

Og du kan også afspille musik med Spotify.

Selvkørende, nej tak! Vi vil selv styre

Seneste skud er den nye Kia Picanto, der som den første mikrobil kan fås med en integreret skærm, som er klar til begge systemer, mens Opel det sidste halvandet år har solgt masser udgaver af den nye Astra med systemerne. Der er bare en enkelt anke.

Annonce:

Mens Apple CarPlay kom op at køre på dansk for halvandet år siden, hænger Android Auto, som er udviklet af Google, i bremsen.

Så hvis du for eksempel har en Samsung, der er en af de mest udbredte telefoner med Android-styresystem, er det usikkert, hvornår du kan bruge opkoblingen.

I premiummærker som Audi her styrer du i de fleste modeller funktionerne med et drejehjul, mens det ellers foregår på berøringsskærmen. Foto: Jonas Ahlstrøm
I premiummærker som Audi her styrer du i de fleste modeller funktionerne med et drejehjul, mens det ellers foregår på berøringsskærmen. Foto: Jonas Ahlstrøm
 

Sproget udfordrer
Google, som står bag Android Auto kan endnu ikke sætte en startdato på for lanceringen herhjemme.

- På nuværende tidspunkt har vi desværre ikke mulighed for at give en dato, lyder det til avisen fra Helle Mayor, som er manager for communications & public affairs hos Google Danmark.

I forvejen er det kun 31 lande, som er nævnt på den officielle hjemmeside for Android Auto, og der kan i princippet gå længe endnu, vurderer Niels de Boissezon, som er chefredaktør på Mobilsiden.dk.

Det er nemlig talestyringen, der er den helt store udfordring, og netop den er afgørende i hele betjeningen af systemerne, der skal kunne fungere i trafikken så sikkert som overhovedet muligt.

Annonce:

- Her er Danmark ikke alene et lille sprogområde, selve sproget er også svært at arbejde med, forklarer Niels de Boissezon.

Samtidig har Apple historisk set herhjemme været et par år foran Google med selskabets Siri-stemmestyring. Men om den distance holdes er altså uvist.

Vejdirektoratet vil vide hvor du befinder dig

I Kia Picanto er systemet foreløbig en del af en pakke, der formentlig også vil omfatte fabriksmonteret Tomtom-navigation, DAB-radio og bakkamera, og som vil løbe op i en halv snes tusinde kroner.

Men det er planen at lancere en enkelt skærm med mulighed for Apple CarPlay/Android Auto, som er billigere.

Mens Kia endnu ikke har priserne på plads for, hvad det vil koste at få Apple CarPlay og Android Auto i bilen, koster det hos Opel 25.000 kr. at opgradere fra den billigste Astra Essentia til en Enjoy, hvor Apple CarPlay/Android Auto følger med sammen med andet merudstyr.

Opel har fået godt fat med den nye Astra, som har storskærm hvor Apple CarPlay og Android Auto er mulige fra mellemniveauet Enjoy. Foto: Opel
Opel har fået godt fat med den nye Astra, som har storskærm hvor Apple CarPlay og Android Auto er mulige fra mellemniveauet Enjoy. Foto: Opel
 

Annonce:

Gør bilerne attraktive
Spørgsmålet er, om du med rent økonomiske briller skal gå efter modeller med infotainment-muligheder som Apple CarPlay/Android Auto, selv om du måske ikke kan bruge din Samsung i systemet endnu.

Det handler altid om at holde det op mod merudgiften.

- Apple CarPlay/Android Auto har en værdi og vil klart gøre bilen mere eftertragtet som brugt over for biler, som ikke har det. Det er lidt som med Bluetooth tidligere og noget, som folk går efter. Vi kan også se, at folk i stigende omfang reklamerer med Apple CarPlay på Bilbasen, når bilerne skal sælges, siger Jan Lang, der er analytiker hos Bilbasen og peger på, at det samme gør sig gældende for sikkerhedsudstyr som bl.a. automatisk nødbremse, vognbaneassistent og advarsel ved blinde vinkler.

- Jo mere udstyr du har i bilen, som appellerer til flest mulige, jo nemmere bliver det at sælge bilen, siger han.

Bilgigant overvejer farvel til manuelt gear

Annonce:

Ifølge Jan Lang er der kommet mere udstyr i nye biler siden 2013, derfor betyder udstyret også mere ved salg af de brugte end tidligere, hvor en flad basismodel har det sværere. Det gælder især i de større klasser.

- Jo større bilerne er, jo mere betyder udstyret ved salg, siger Jan Lang.

Netop infotainment har dog en bred appel i alle bilklasser. Hos Kia afventer man nu interessen.

- Kunder, som køber biler i mikroklassen, er mest fokuserede på prisen. Men det er klart, at når der kommer mere udstyr, skal vi også kunne tilbyde, hvad der er af muligheder, siger Rasmus Haahr Aagaard, som er marketingdirektør hos Kia Import Danmark.

Vi har tidligere testet Apple CarPlay, som kan gøre hverdagen lettere, men som stadig har problemer med talegenkendelsen, især ved navigation, og som ikke er revolutionerende, så længe der ikke er flere apps. Apple står nemlig stille med kun ganske få apps til programmet, så du kan endnu ikke bruge ret mange af de tusindvis af apps, som findes, i din bil. Vi har ikke testet Android Auto og kan på front ikke sammenligne de to, som er forskelligt opbygget.

Bilfabrikkerne og softwaregiganterne har dog også længe stået stejlt over for hinanden. Bilfabrikkerne har været bekymrede for at åbne for software udefra, som kunne resultere i, at biler blev hacket, mens giganterne har frygtet, at andre fik adgang til deres software-udvikling.

En tredje mulighed er Mirrorlink, som findes i mange biler, og som skulle kunne spejle flere af telefonernes funktioner, men ikke rigtig er kommet til at virke.

Apple Carplay og Android Auto

  • Er begge softwaresystemer, som er udviklet til storskærme i biler.
  • Her kan du bruge apps, som ligner dem fra telefonerne. De kan typisk bruges til SMS-modtagelse, navigation, telefonering og visse former for afspilning af musik. De er talestyrede, og derfor er det nationale sprog afgørende.
  • Mens Apple Carplay virker i Danmark, afventer man stadig, at Google frigiver Android Auto på dansk.
  • En tredje mulighed er Mirrorlink, som skulle kunne spejle flere af telefonernes funktioner, men ikke rigtig er kommet til at virke.
  • Flere og flere bilmodeller kan fås med indbygget skærm og Apple CarPlay/Android Auto. En stor fordel her er, at man får gratis navigationsanlæg med i prisen ved at hente det direkte fra telefonen.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
Der er et mordforsøg i gang
Annonce:
Annonce:

Bagholdet

Annonce:
Annonce: