Isfri forrude med garanti

Lunkent vand kan være en genvej til en forrude uden is, men der er også ulemper. Vi viser flere veje til frit udsyn

Både Ford og Land Rover tilbyder varmetråde i forruden. Det koster fra 2700 kroner. Foto: PR
Både Ford og Land Rover tilbyder varmetråde i forruden. Det koster fra 2700 kroner. Foto: PR
Følg Biler

En isdækket forrude med dårligt udsyn er ikke alene livsfarlig i trafikken. Den kan også give bøde eller betinget frakendelse af kørekortet. Med enkle tips er du dog godt på vej, når frosten bider i de mørke vintermorgener, og bilen holder udendørs.

Det allerbedste råd lyder på forebyggelse: nemlig ved at dække ruden til aftenen før med et foliedækken eller et stykke pap – og endda en avis kan gøre det.

Den gode gamle isskraber med hård plastic eller plexiglas er still going strong.

- Men husk at skrabe vinduerne af hele vejen rundt på bilen, man skal have det fulde udsyn, lyder det fra Jørgen Jørgensen, der er teknisk konsulent hos FDM.

Husk også sidespejlene, hvis der ikke er varme i dem.

Forebyg ridser
Hvis forruden er meget beskidt, kan der dog være risiko for at ridse glasset. Et godt råd for at undgå ridser lyder på udelukkende at skrabe i én retning. Hvis du for eksempel har en MPV med stor forrude, er det en god idé at gå efter en skraber med langt skaft. Isspray med alkohol er godt, men kan være en dyr løsning i længden – og heller ikke godt for miljøet. Derfor er det fint som supplement til at bløde op for skraberen, hvis der er pansertyk is på ruden.

Et hurtigt råd lyder på at hælde en spand kropsvarmt vand på cirka 30 grader over forruden. Det hjælper ofte øjeblikkeligt. Men hvis det er meget koldt, fryser det hurtigt til igen, mens spændingen mellem kulde og varme i værste fald kan føre til, at forruden springer. Især hvis der er stenslag og revner, kan der være risiko for sprængning.

- I ni ud af ti tilfælde går det godt, men der er altså en risiko, siger Jørgen Jørgensen fra FDM.

Et godt råd for at undgå ridser lyder på udelukkende at skrabe i én retning. Foto: PR
Et godt råd for at undgå ridser lyder på udelukkende at skrabe i én retning. Foto: PR
 

Han fraråder samtidig det gamle tip med at lade bilen stå i tomgang. Motoren er nemlig langt tid om at blive driftsvarm i tomgang og får først varme på ved kørsel. Samtidig er der risiko for, at især dieselmotorer soder til. Det er heller ikke godt for miljøet, og mange kommuner har forbud mod tomgang i over tre minutter. Endelig er der en forsikringsmæssig vinkel.

- Hvis du lader bilen stå med motoren i gang og går ind for at drikke kaffe, så dækker forsikringen ikke, hvis den bliver stjålet. Det er jo en direkte invitation til tyven, siger Jørgen Jørgensen.

Flere muligheder
De mere seriøse kan også investere i en motorvarmer, som hurtigere får varme på systemet, eller en decideret kabinevarmer. Begge dele kræver dog adgang til strøm og kan hurtigt løbe op i flere tusinde kroner. En tredje mulighed er at købe en mindre varmeblæser og tilslutte den en timer, så den går i gang måske en halv time, før du skal ud at køre.

Den løsning bruger Jørgen Jørgensen selv. Men løsningen kræver altså også strøm. Vær opmærksom på, at ruderne skal være helt fri. Det er ikke kun udvendig is, men også indvendig dug, du skal være opmærksom på. Et skridt på vejen er at undgå våde ting i bilen - for eksempel aviser i bunden, der kan afgive fugt.

Husk også at have en sprinklervæske, som er frostsikret til minus 21 grader. Det sikrer et bedre udsyn undervejs. Ved visse frostgrader er underafkølingen dog så stor, at frostsikringen ikke kan følge med.

* * *

Centralvarme i forruden

Enkelte bilmærker som Ford tilbyder varmetråde i forruden. Der er dog visse ulemper

Varmetråde i forruden er en let genvej til ubesværet udsyn. Foto: PR
Varmetråde i forruden er en let genvej til ubesværet udsyn. Foto: PR
 

Når nu du har en elbagrude, som hurtigt og effektivt fjerner frost på ruden, hvorfor så ikke også få en af slagsen foran? Sådan tænker de få bilfabrikker, som har elforrude på listen med ekstraudstyr. Det gælder Ford og Land Rover.

Hos Ford koster det 2700 kr. at få varme i forruden på en Fiesta, 3000 kr. på en Focus Trend, mens det er standard på Focus Titanium og Mondeo. Her tilkøber hver femte Fiesta-kører opvarmet forrude, mens det er næsten to tredjedele af Focus-kørerne.

Lene Dahlquist, pressechef hos Ford, forklarer fordelene.

- Den hurtige afisning og afdugning giver større komfort. Det er ikke alene tidsbesparende, men giver også mindre stress, når man skal af sted omgående. Samtidig slipper man for kolde fingre om vinteren, siger hun og tilføjer:

- Med den opvarmede forrude er der sikkerhed for, at hele ruden afises for optimalt udsyn og ikke kun et felt af ruden, som det ofte ses, når man hurtigt skal af sted og selv skal skrabe ruden af.

Der er dog også ulemper, mener Jørgen Jørgensen, teknisk konsulent hos FDM.

- Det kan være dyrt, hvis ruden får et stenslag og skal udskiftes. Samtidig er der nogle, som mener, at de bliver generet i deres udsyn af de mange små varmetråde, som ligger i forruden, siger han.

Her på redaktionen har vi testet den nye Land Rover Discovery med varme i forruden ved temperaturer på minus fem grader i Island. Trådene havde fin effekt og gav et godt udsyn, men når solen stod ind fra en bestemt vinkel, irriterede trådene.

Så opfordringen herfra er, at du skal prøve udstyret af i praksis, før du investerer pengene i det.

Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er minister Prehn hævet over reglerne?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind