Japansk Mustang til rimelige penge

Klassiker: Bilentusiasten Bjørn Grann er vild med japanske youngtimers fra Toyota - især en Celica RA28 2000ST fra 1978

Bjørn Grann er faldet for charmen i den sjældne Toyota Celica RA28 2000ST fra 1977.  Foto: Jens Overgaard
Bjørn Grann er faldet for charmen i den sjældne Toyota Celica RA28 2000ST fra 1977. Foto: Jens Overgaard

De runde dobbeltforlygter, den lange motorhjelm med hvælving på midten og den afrundede coupé-afslutning fortæller, at det her ikke er en 1970’er-Toyota, som de er flest.

Faktisk findes der kun seks-syv eksemplarer af den sjældne Celica RA28 2000ST sportsvogn fra 1977 herhjemme. En af dem ejes af Bjørn Grann fra Horsens, som er en af de stadig flere unge, der finder youngtimere fra 1970’erne eller 1980’erne sjove.

VW ikke alene: Her er fem af bilhistoriens største skandaler  

Han har haft bilen i to år og er i gang med at restaurere den tilbage til helt original stand. De specielle SSR Longchamp oldschool-fælge med Toyo R888 195/50/15-dæk, som er en slags gadeslicks, får dog lov til at sidde. Dem har Bjørn Grann nemlig købt specielt hjem fra Japan.

SSR Longchamp oldschool-fælgene med Toyo R888 dæk, som er en slags gadeslicks, er købt hjem fra Japan. Foto: Jens Overgaard
SSR Longchamp oldschool-fælgene med Toyo R888 dæk, som er en slags gadeslicks, er købt hjem fra Japan. Foto: Jens Overgaard

Celica RA28 2000ST’eren, der er en liftback-udgave af den første generation Celica, er bestykket med en 2,0-liters motor på cirka 100 hk, mens en større SR2000 byder på omkring 120 af slagsen.

Flere navne
Celica RA28 ST2000, en bil, som på de ydre linjer minder om en Ford Mustang. Og den blev da også kaldt 'Den japanske Mustang' eller 'Mustang Celicaen' i USA. Motoriseringen nærmer sig dog ikke en buldrende V8.

Mulig lovændring kan gøre det billigere at eje youngtimer-biler  

Bjørn Grann er ikke i tvivl om, hvad der trækker ved modellen.

- Det er fedt at have noget, som er unikt, og som man ved, at andre ikke har. Samtidig kan man her få noget specielt for rimelige penge, siger Bjørn Grann, der er 25 år og studerer erhvervsjura på Aarhus Universitet.

Den 2,0-liters motor på godt 100 hk er nok til at give en oplevelse af at køre racer i den lette bil. Foto: Jens Overgaard
Den 2,0-liters motor på godt 100 hk er nok til at give en oplevelse af at køre racer i den lette bil. Foto: Jens Overgaard
 

Markedsprisen for et urestaureret eksemplar af en RA28 2000ST ligger typisk i nabolaget af 60.000 – 80.000 kr. Køreoplevelsen er også et plus.

- RA 28’eren kører lige som en gocart. Den har godt nok kun en motor på omkring de 100 hk, men den vejer heller ikke alverden, så det gør den sjov at køre, siger Bjørn Grann.

Biler med charme
De skinnende SSR Longchamp oldschool-fælge er med til at hæve oplevelsen.

- Jeg elsker de her typisk japanske fælge. Og det bliver endnu federe af, at der er ingen andre, som har dem herhjemme, siger Bjørn Grann, der også pointerer egenskaberne ved de brede dæk med blød gummi.

- De gør, at bilen næsten sidder klistret til vejen, forklarer han.

Interiøret er enkelt og spartansk, men meget sportsligt efter tidens standard. Foto: Jens Overgaard
Interiøret er enkelt og spartansk, men meget sportsligt efter tidens standard. Foto: Jens Overgaard
 

Det handler dog om køre-oplevelsen frem for kurvekørsel i bilen, der trods alt er snart 40 år gammel.

- Det er ikke fart og hastighed, men charmen, som trækker ved bilen. Her er heller intet musikanlæg. Man skal jo kunne høre motoren, lyder det fra entusiasten, der startede sit bekendtskab med de japanske biler, da han fik kørekort.

Fransk stationcar udfordrer tyskerne på kvalitet  

Den første var nemlig en noget afdanket Nissan Primera. Den blev erstattet af en Toyota Celica fra 1990, der fik hele turen med karrosserikit. Ved et Celica-træf i Visby så han nogle af de ældre Celica-modeller og blev solgt.

- Der er noget charme og nostalgi over de gamle modeller, som er ikke er til at stå for, fortæller han.

Derfor har den unge bilentusiast købt flere Toyotaer, som han vil bruge noget af sin fritid på at restaurere.

Det gælder en Celica TA22 Flat Light fra 1972 og en Crown Pickup fra 1969. En nyere model er en sjælden Celica Carlos Sainz STI 85 4WD fra 1993, modelnavngivet efter rallystjernen af samme navn, og som i originalversionen har 208 hk, men er opgraderet til en generation 4 af samme motor.

- Det er rigtig sjovt at bruge noget tid på at restaurere dem. Men de skal til sidst stå helt originalt, pointerer han.

Skal være originale
Celicaen RA 28’eren mangler således også noget arbejde for at være helt standret. Sidespejlene, som ikke er de originale, skal skiftes ud med de rigtige, et manglende stykke i midterkonsollen skal på plads, mens udstødningen skal laves.

Her møder de to sjoveste minibiler hinanden  

Bjørn Grann er medlem af Toyota Club Danmark, og fra netværket har han hentet gode råd og reservedele til bilerne.

Nogle dele er dog svære at få, og så hedder næste stop reservedelsfirmaer i Japan, USA eller Australien, hvor fragten i en del tilfælde er langt den dyreste part.

Men som alle entusiaster er Bjørn Grann klar til at gå langt for at få bilen tilbage i en stand så tæt på den model, der forlod fabrikken tilbage i de gode gamle 1970’ere. Den er nemlig det hele værd.