Jette har taget navn efter sin drømmebil

Begejstringen for en Buick Skylark fra 1966 motiverede denne kvinde til en navneforandring. Nu hedder hun Jette Elisabeth Skylark

Jette Skylark er vild med amerikanske biler og i særdeleshed Buick Skylarks, hvor GS-modellen fra 1966 er drømmebilen. Foto: Jens Overgaard
Jette Skylark er vild med amerikanske biler og i særdeleshed Buick Skylarks, hvor GS-modellen fra 1966 er drømmebilen. Foto: Jens Overgaard

Motoren buldrer som torden under den lange motorhjelm indrammet af de dobbelte forlygter, kromgrill og åndehuller på siden af forskærmene.

Der er ikke mange biler som den røde Buick Skylark GS fra 1966 med en 6,6-liters V8-motor på 325 hk.

Det gælder også ejeren. Jette Elisabeth Skylark er nemlig så begejstret for amerikanerbiler i almindelighed, og Skylark i særdeleshed, at hun er gået hele vejen og i dag hedder Skylark til efternavn.

Se også: Så mange danskere hedder det samme som en bil  

- Navnet siger noget om mig. Det er en del af min identitet, fortæller Jette Elisabeth Skylark, der har haft sin GS’er siden 2006.

Lyden fænger
Hun blev tændt af de store amerikanerbiler som ung laborantelev tilbage i 1979.

- Henne ad vejen var en mand, som havde en Buick Electra Glide. Og da jeg første gang hørte den hule, kraftfulde lyd fra motoren, var jeg bare solgt. Den ville jeg selv kontrollere og besidde, siger hun.

Buick Skylark

Model-serien fra 1964-67, som Jette Skylark ejer et eksemplar af, blev bygget i en række varianter og motorstørrelser. Den sportslige GS-model (Gran Sport) var bl.a. udstyret med 6,3-liters Big Block V8-motor på 325 hk.

 

Siden har hverdagen ikke været den samme for entusiasten, der er medlem af amerikanerbilklubben California Dreamers og bruger megen af sin fritid på at tage til træf eller skrue på sine biler.

Skylark’en er nemlig ikke den eneste amerikaner i Jettes liv – en dybblå Buick Park Avenue årgang 1991 er således ophøjet til hverdagsbil.

Mange amerikanerbiler
Det var dog helt tilfældigt, at den første amerikaner blev en Buick Skylark, der var en årgang 1964.

Se også: Mulig lovændring kan gøre det billigere at eje youngtimer-biler  

Den blev senere skiftet ud med andre amerikanerbiler som Chevrolet Nova, Pontiac Catalina, Ford Ranchero, Chevrolet El Camino og Chevrolet Astrovan. Men da Jette Skylark senere fik mulighed for at pege på sin drømmebil, endte hun med den sjældne og kraftfulde GS, som blev fundet på Ebay.

- Jeg føler bare, at bilen passer til mig. Jeg kender alle hjørner, og jeg føler mig hjemme i Skylark’en, siger hun.

Interiøret er sportsligt efter tidens trend. Jette Elisabeth Skylark elsker lyden af den store V8-motor. Foto: Jens Overgaard
Interiøret er sportsligt efter tidens trend. Jette Elisabeth Skylark elsker lyden af den store V8-motor. Foto: Jens Overgaard
 

Da Jette i forvejen blev kaldt Skylark, var det helt naturligt at få det flettet ind som mellemnavn i 2005, hvilket blev til efternavnet, da hun nogle år senere blev skilt.

Se også: Mød verdens hurtigste SUV  

Det var dog ikke uden sværdslag at få mellemnavnet, da det var før navneloven blev liberaliseret i 2006. Men efter nogen parlamenteren med myndighederne, som sikrede sig, at navnet ikke var beskyttet, lykkedes det altså.

Anden gang gik det meget nemmere at få mellemnavnet som efternavn, da hun droppede det andet efternavn ved skilsmissen.

Krav til nyt efternavn

Det må bl.a. ikke:

Være beskyttet eller kunne forveksles med et beskyttet efternavn.

Virke upassende eller vække anstød

Være et egentligt fornavn

Være uegnet

Det skal bl.a.:

Kunne skrives med latinske bogstaver

Med en vis rimelighed kunne udtales på dansk

Indgå naturligt som for- eller efternavn

Ikke indeholde tal

Ikke udelukkende indeholde konsonanter

Dertil kommer en række andre betingelser og forhold

Et efternavn, som bæres af under 2000 personer, er beskyttet.

Kilde: Statsforvaltningen

 

Mere bulder
Det er ikke helt almindeligt, men heller ikke usædvanligt, at hedde et bilnavn. Andre danske amerikanerbilsentusiaster har således skiftet navn til Camaro efter den sportslige Chevrolet-model.

Entusiasten har sit eget værksted, og den 6,3-liters Big Block-motor er blevet skilt ad og restaureret. Foto: Jens Overgaard
Entusiasten har sit eget værksted, og den 6,3-liters Big Block-motor er blevet skilt ad og restaureret. Foto: Jens Overgaard
 

Som amerikanerbiler fra den tid, er Skylark-modellen lagt an på den komfortable side med forholdsvis blød undervogn og ditto styretøj. Jette Skylark har dog optimeret bagakslen med et spærredifferentiale og en sportsudstødning med mere bulder.

Bilen kræver føling
Hun deltager af og til i et halvt quatermile-race i Malmø, hvor det kort og godt gælder om at komme hurtigst frem på distancen, hvor man kører lige ud. Bilen kræver dog gefühl.

Se også: Så elegant bliver ny fransk Golf-rival  

- Den kan være lumsk at køre. Jeg cruiser mest stille og roligt. Men den kan være djævelsk, hvis man giver den noget gas, lyder det.

Det bliver også til mange timer hjemme i garagen, hvor Jette arbejder på bilerne.

- Jeg kan selv rode i mit værksted, men kender også mine begrænsninger, smiler hun.

* * *

Sådan tager du navn efter din foretrukne bilmodel

Nogle navne er mere beskyttede end andre. Volvo kan ifølge Statsforvaltningen inden for rækkevidde. Foto: Finn Frandsen
Nogle navne er mere beskyttede end andre. Volvo kan ifølge Statsforvaltningen inden for rækkevidde. Foto: Finn Frandsen
 

Hvis du er så meget i harmoni med din bilmodel eller -mærke, at du vil kalde dig dette til for- eller efternavn, er det ikke helt urealistisk.

- Det er kun fantasien, der sætter grænser for, hvad folk kan finde på, siger Jeanette Landt, kontorfuldmægtig i Statsforvaltningen.

Se også: Vi kører Passat med batteri under bagsædet  

Forvaltningen, der skal vurdere alle nydannede efternavne, har nemlig vide rammer. Men en række betingelser skal opfyldes:

Navnet må ikke være beskyttet eller anstødende, det må ikke bestå af tal eller udelukkende konsonanter. Og så skal det passe som for- eller efternavn. Der er videre rammer for efternavne end for fornavne.

- Volvo ville ifølge reglerne umiddelbart være mere egnet som drenge- end pigefornavn, men det kommer an på en konkret vurdering, siger Jeanette Landt.

Go eller no go
Her vil nogle mærkevarenavne dog blive sorteret fra, mens andre er så ukendte, at de muligvis får grønt lys. Det kunne være Carrera eller Panamera, som er to Porsche-modeller. Familienavnet Porsche er dog beskyttet.

Volvo er i modsætning til Porsche ikke et beskyttet navn. Det vil også gælde et mere generelt navn som Ford.

Se også: Her bliver motorvej med fri fart permanent  

Porsche er dog også et gammelt østrigsk familienavn, mens Volvo er latin for 'Vi ruller'. Det afhænger i sidste ende af en vurdering af ansøgningen.

- Vi kan jo ikke kende navnene på alle bilmodeller. Men Mustang eller Chevrolet ville muligvis være for eksponerede til at blive godkendt, uden at jeg kan sige, hvad udfaldet ville være ved en ansøgning, siger hun

Hvis man ønsker at skifte navn, går vejen elektronisk gennem det lokale kordegne-kontor eller hjemmesiden www.borger.dk.

Se også: Test: Dette 510-hestes bæst vil helst køre sidelæns  

Her kan man vedlægge en begrundelse. Det er først og fremmest de generelle regler, der vurderes efter.

- Hvis nogle vil opkaldes efter deres hund, tæller det ikke så meget. Men hvis der er nogen, som har været ved numerolog, hvor der skal være en logik i bogstaverne mellem for- og efternavn, er det noget, som vi tager hensyn til, siger Jeanette Landt.

28 kommentarer
Vis kommentarer