Kører du din dieselbil forkert? Så dyrt er det

Hvis du kun kører småture i din dieselbil, kan det koste på ydelse, brændstofforbrug og i værste fald ødelægge motoren. Læs, hvordan du kan undgår ekstra udgifter

Få kilometer og mange småture er ikke god kost for dieselmotorer, som risikerer at sode til og forbrænde dieselolien dårligere. Foto: Colourbox
Få kilometer og mange småture er ikke god kost for dieselmotorer, som risikerer at sode til og forbrænde dieselolien dårligere. Foto: Colourbox
Følg Biler

Hvis du glemmer at afkalke kaffemaskinen, stopper den til og kan ende som et spruttende monster. Nogenlunde samme forstoppelse kan ske i din bil, hvis den er med dieselmotor, og du kører få kilometer og mange korte ture.

Problemerne opstår, fordi motoren ikke når at blive driftsvarm og dermed kan rense sig selv. Det sker, hvis du typisk kører under 30 kilometer per tur og måske kun kører 15.000 kilometer om året.

Samtidig kan indsprøjtningsdyser og den såkaldte EGR-ventil, der styrer hvor meget udstødningsgas, der recirkuleres og renses, stoppe til.

I bedste fald kan du risikere ringere trækkraft og højere forbrug, og i værste fald kan det koste et nyt partikelfilter før forventet eller måske nye dyser og endda en motor.

Men der er flere muligheder for at gøre noget selv. Både for at forebygge og hvis motoren er stoppet til af sod.

Dårligt kørselsmønster
Der er solgt rigtig mange dieselbiler til danskere, der kun kører korte ture i det daglige, og det er en udfordring. En del dieselbilsejere oplever også, at det giver problemer, når bilen skal synes.

- Når biler kasseres på grund af for høje sodtal, er der en overvægt af bilister, som har et uhensigtsmæssigt kørselsmønster, siger Lars Kiholm, teknisk chef hos Applus Bilsyn.

Kuren lyder ofte på at sende bilejeren ud på en lang køretur med høje omdrejninger på motoren, men hvis det ikke hjælper, kan additiver, som tilsættes brændstoffet, eller en professionel motorrens på et værksted, være vejen frem.

Sådan forebygger du
Der er reelt mange, som kører med delvist tilsodede motorer, fordi det med de nuværende målemetoder skal være virkeligt grelt, før det kan registreres.

Du kan heldigvis gøre meget selv for at forebygge, hvis du kører forholdsvis lidt i din dieselbil.

Først og fremmest ved et par gange om måneden at tage en god lang tur ved høje omdrejninger. Gerne 50 kilometer på motorvejen i fjerde gear, hvor motoren kommer op i 3000 omdrejninger konstant.

Additiverne, som også løbende og forebyggende, kan tilsættes brændstoffet, fremhæves af både Applus og FDM, hvor sidstnævnte for nyligt har testet produkter fra Würth, Bardahl og Bell Add med gode resultater.

- Additiver er noget, vi absolut anbefaler. Det er bedre at forebygge end at helbrede, siger Lone Otto, afdelingsleder hos FDM.

Du skal også være opmærksom på motorolie og brændstof. FDM anbefaler hyppigere olieskift, selv om bilen måske har en serviceindikator, som peger på service efter to år/30.000 kilometer.

- Hvis du kører under 15.000 kilometer om året, så skift olie en gang årligt, lyder rådet fra Lone Otto.

Vanvittig hyperbil til 15 millioner udsolgt før debut

Olie og brændstof er vigtigt
Det skyldes, at olien, som skal knuse sodpartiklerne, ved mindre kørsel, bliver mere belastet og mister smøreevne. Derfor er det vigtigt, at bruge den helt korrekte olie og skifte den hyppigt.

En forkert olie kan få bilens turbolader til at stå af.

- Hvis du tilmed kører meget i høje gear og dermed lave omdrejninger for at spare brændstof, så belastes olien også mere, siger hun.

Faktisk er det bedst at ligge lige over det omdrejningstal, hvor motoren har sit maksimale moment, hvis den skal sode mindst muligt, men her modarbejdes man ofte af gearskifteindikatoren, som vil have dig op i et højere gear for at køre så økonomisk som muligt.

Men også brændstoffet tæller. Så vælg de dyrere mærker, som plejer motoren bedre, hvis du kører få kilometer.

- Jo dyrere brændstof, jo flere additiver er der i det. Her kan blandt andet være nogle som forlænger oliens bæreevne eller modvirker rust og korrosion, siger Lone Otto.


Additiv er som tændvæske på grillen

Det kan betale sig løbende at tilsætte additiv til brændstoffet, når du tanker. Foto: Colourbox
Det kan betale sig løbende at tilsætte additiv til brændstoffet, når du tanker. Foto: Colourbox

Hælder du en servicerens i brændstoffet, kan det måske spare dig for en dyr motorreparation i det lange løb. Det var konklusionen, da FDM testede additiver fra firmaer som Würth, Bardahl og Bell Add.

Additiverne, som typisk kostede 150-250 kroner for en flaske, fjernede nemlig de sodbelægninger, der typisk bliver dannet af korte køreture.

Alternativt kan værkstedet ved grovere tilfælde lave en gennemgående motorrens, der koster cirka 2500 kroner.

Du kan dog tage meget i opløbet ved løbende at hælde en sjat additiv af en længere virkende type i, når du tanker. Det koster omkring 150 kroner for en flaske, der rækker til ti tankninger.

Gør et kup: Her sparer du mest når du køber brugtbil

Skræddersyet rensemiddel
Det danske firma, Bell Add, sælger produktet 'Diesel City', der er et skræddersyet rensemiddel til bilister med dieselbiler, der kører få kilometer. Og behovet er stort, konstaterer Hans Christian Grundahl, servicechef hos Bell Add.

Han forklarer virkemåden i dieselbilerne, hvor partikelfiltret renser sig selv efter et vist antal kilometer. Det sker ved at sprøjte lidt ekstra diesel ind i filtret, som antændes, og hvor sodpartiklerne brændes af.

- Hvis du kun kører en tur på 20 kilometer, når filtret aldrig at rense sig. Motoren bliver ganske enkelt ikke varm nok til at rense filtret på så korte ture, siger han.

Det additiv, som tilsættes brændstoffet betyder, at renseprocessen kan gå i gang ved en temperatur, der er flere hundrede grader lavere, end hvad den normalt ville være. Derfor går processen i gang hurtigere - når bilen har kørt en tur på færre kilometer.

Hvis renseprocessen aldrig kommer i gang, kan det betyde, at filtret stopper til. Det kan i nogle tilfælde renses, men i værste fald skal du ofre et nyt filter, som ellers normalt kan klare 200.000 kilometer.

De kan gå til efter bare 50.000 kilometer og koster fra 4000 til 40.000 kroner.

Hvis processen kun kommer delvist i gang, kan der ophobe sig dieselolie i bundkarret, hvilket ødelægger motoroliens smøreevne og kan medføre motorhavari.

Hårde ved motoren
Der er dog ikke kun ubetinget fordele ved additiver. Hvis du giver din bil en hård rensekur kan affaldsrester rive sig løs og hobe sig op i brændstoffiltret.

Derfor har værksteder ofte et ekstra opsamlingsfilter indsat ved en motorrens, lyder det fra Ebbe Sommerlund, der motorjournalist og teknisk ekspert.

- Du skal også være opmærksom på, at additiver er kemikalier, som kan være hårde ved motoren, så vælg kun anerkendte mærker, siger han.

Her kan det være en fordel at kigge på ens kørselsmønster, så jo færre kilometer i dieselbilen, jo større er behovet for additiver.

Test: Range Rover Convertible - er du mand nok?

Mere fra Ekstra Bladet+

Det ligner endnu en katastrofe

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+