Annonce:
Annonce:

Koncept: Mazda genopliver underlig motor i ny sportsvogn

Den særprægede rotationsmotor blev lagt i graven sammen med Mazda RX-8 – men nu genopstår den specielle motortype i en ny konceptbil

RX-Vision er netop blevet vist for første gang i forbindelse med Tokyo Motor Show. (Foto: PR)
RX-Vision er netop blevet vist for første gang i forbindelse med Tokyo Motor Show. (Foto: PR)
Annonce:
Følg Biler

Mazda har netop løftet sløret for en spændende ny konceptbil på Tokyo Motor Show. Bilen er blevet døbt RX-Vision, og de foreløbige billeder ser meget lovende ud. Men det er ikke kun det ydre, der er interessant. Under motorhjelmen ligger nemlig en helt særlig motor, der næsten var blevet aflivet.

Trekantede stempler
Det er en såkaldt rotationsmotor – også kaldet Wankel-motor – der har fået nyt liv, men hos Mazda har den fået det noget mere moderne navn "Skyactive-R".

Helt skævt: Her er de værste biler Bond har kørt

Rotationsmotoren er unik ved at være meget kompakt og ved at bestå af ganske få bevægelige dele i form af trekantede, roterende stempler.

Wankel-motorer har som regel en relativt høj ydelse i forhold til motorens slagvolumen, men har også været kendt for at have et højt benzin- og olieforbrug.

Annonce:

I 1967 sendte Mazda deres Cosmo Sport 110S på markedet, som var en af de første serieproducerede biler med rotationsmotor.

Le Mans-vinder med Wankel
Siden da er det blevet til mange flere. Den mest succesfulde var Mazda RX-7, der blev produceret i mere end 800.000 eksemplarer fra 1978 til 2002. I 1991 vandt Mazda som eneste japanske bilproducent nogensinde 24-timers løbet i Le Mans med Mazda 787B, der også var udstyret med en rotationsmotor.

Må motorcykler køre mellem biler i kø? Her er svaret

Den nye Mazda RX-Vision har motoren liggende lavt foran og træk på baghjulene, og ifølge Mazda repræsenterer den firmaets vision for fremtiden. Det er uden tvivl en vision, som mange fans og andre bilinteresserede håber, bliver en realitet.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
’Man behøver ikke have ondt af Joachim, men...’
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Annonce:
Annonce: