Krav fra EU: VW skal betale milliarder til europæiske bilejere

VW skal allerede betale næsten 100 milliarder kroner i USA på grund af Dieselgate, men nu kræver EU-kommisær, at firmaet også skal kompensere europæiske kunder

Volkswagen kan ende med at skulle betale markant mere end 'bare' de omkring 100 milliarder kroner i USA. Nu kræver EU også kompensation. Foto: PR
Volkswagen kan ende med at skulle betale markant mere end 'bare' de omkring 100 milliarder kroner i USA. Nu kræver EU også kompensation. Foto: PR

Hammeren er allerede faldet for Volkswagen.

I USA skal de betale 98,59 milliarder kroner som følge af Dieselgate-skandalen, hvor VW- og Audi-modeller har udledt op mod 40 gange for meget NOx.

Men står det til Elzbieta Bienkowska, som er Europakommisionens industrikommisær, og en skarp kritikker af Volkswagens software-snyderi, skal tyskerne ikke slippe med kun at betale amerikanske ejere.

- Volkswagen bør frivilligt betale europæiske bilejere en kompensation, der er sammenlignelig med den, som de vil betale amerikanske forbrugere. At behandle forbrugerne i Europa anderledes end de amerikanske forbrugere er ikke en måde at genvinde tillid på, siger Elzbieta Bienkowska ifølge Welt am Sonntag.

Bilnyheder Vild udvikling: Tyskland vil forbyde benzin- og dieselbiler

Millioner af ejere
Hvis Volkswagen bliver tvunget til at kompensere i samme grad i Europa, så kan det potentielt blive katastrofalt, for herovre drejer det sig ikke kun om 475.000 biler, som i USA.

På verdensplan er der over 11 millioner biler med snyde-software, og i EU regner Volkswagen selv med, at 8,5 millioner biler er påvirket.

Hvis alle de ejere bare skal have en lille kompensation, bliver beløbet hurtigt astronomisk.

Forskellen fra USA til EU er dog, at den europæiske lovgivning har mildere grænser på NOx-udledning og strammere regler for CO2-udledning.

I USA må bilerne ifølge Tier 2-normen kun udlede 0,043 gram/km NOx, mens Euro 5-grænsen (som var gældende på 2009 til 2014 modeller) er 0,18 gram/km – altså markant højere.

I det perspektiv har Volkswagen altså ikke svinet ligeså meget for meget i Europa. Men snydesoftwaren er dog ulovlig i Europa.

Oslos indbyggere kan forvente, at centrum er helt fri for privatbiler i 2019. (Foto: Flickr/Mashhour Halawani) Bilnyheder Følger Danmark trop? Norge vil forbyde alle benzin- og dieselbiler
53 kommentarer
Vis kommentarer