Landsret slår fast: P-pladser til elbiler er ikke kun for elbiler

Bilejer har netop vundet en sag i Østre Landsret mod Københavns Kommune – retten slår fast, at opladningshybrider også må parkere på elbilparkeringspladser

Indtil nu har Københavns Kommune uddelt bøder til opladningshybridbiler, som har været parkeret på pladserne til elbiler. Det er dog ikke lovligt. (Foto: Katrine Marie Kragh)
Indtil nu har Københavns Kommune uddelt bøder til opladningshybridbiler, som har været parkeret på pladserne til elbiler. Det er dog ikke lovligt. (Foto: Katrine Marie Kragh)

Ejere af opladningshybridbiler, der har både en elmotor og en benzin- eller dieselmotor, må gerne lade bilens batteri op på en elbilparkeringsplads. Det fastslår Østre Landsret i en sag, hvor hybrid-ejer fik en parkeringsafgift for at oplade sin bil på en elbilparkeringsplads i København.

Se også: Den store nytårskur hos bilforhandlerne

Det er bilejernes organisation, FDM, der har ført sagen, og ifølge organisationen henviser Østre Landsret til, at oplysningstavlen på parkeringspladsen ganske vist angiver, at pladsen kun må benyttes af elbiler. Men da ordet elbil ikke er nærmere defineret i hverken færdselsloven eller vejafmærkningsbekendtgørelsen, og da både elbiler og opladningshybridbiler kan benytte parkeringspladsens opladningsstandere, mener landsretten, at parkeringsafgiften er ulovlig.

- Vi er naturligvis tilfredse med afgørelsen, og at Østre Landsret, modsat Københavns Kommune, har kunnet se både det fornuftige og det rimelige i, at også opladningshybrider må benytte parkeringspladserne, lyder meldingen fra afdelingschef i FDM, Per Alkestrup, og tilføjer i en pressemeddelelse:

Se også: Hovsa! Billeder af ny Mercedes lækket før stor biludstilling

- At Københavns Kommune ikke har tilladt opladningshybrider at lade op på elbilparkeringspladserne, har betydet, at ejerne ikke har kunnet lade deres bil op og dermed køre på el. Kommunens holdning kan også undre, når man tager Københavns grønne dagsorden i betragtning. Derfor er vi glade for, at vi nu har fået rettens ord for, at kommunens hidtidige praksis er ulovlig.

Borgmester: Konsekvenser for alle
Hos Københavns Kommune ærgrer teknik- og miljøborgmester Morten Kabell fra Enhedslisten sig over den nye afgørelse fra Østre Landsret, da han ikke mener, opladningshybridbilerne er lige så god en løsning som de biler, der kun kører på el eller brint.

- Der har været et bredt ønske på rådhuset om at gavne elbilerne, fordi vi mener, det er den bedste løsning i forhold til den grønne trafik. Vi har derfor ikke ment, at parkeringspladserne også skulle være tilgængelige for opladningshybridbilerne, som vi mener er den næstbedste løsning, forklarer Morten Kabell.

 

Han forventer, det får konsekvenser for både elbilejere og ejere af de almindelige brændstofbiler, at det nu er tilladt for opladningshybriderne at parkere på de omdiskuterede pladser.

- Vi tager naturligvis rettens afgørelse til efterretning. Sådan er det. Men det får konsekvenser for byen. Der vil blive stor rift om elbilspladserne, så hvis vi fortsat skal gøre det attraktivt at vælge en elbil, så skal vi ud og etablere flere dedikerede elbilsparkeringspladser, hvilket i sidste ende går ud over de almindelige parkeringspladser, forudser borgmesteren.

Se også: Elektrisk sambabus skal køre VW ud af krisen

Udover den aktuelle sag har FDM to lignende sager liggende, hvor ejere af opladningshybridbiler også har fået parkeringsafgifter for at lade deres biler op på elbilparkeringspladser i København.

FDM har dog en forventning om, at Center for Parkering i København nu ikke bare eftergiver afgifterne, men også tilbagebetaler tidligere opkrævede afgifter.

Chris Evans har tilsyneladende store samarbejdsproblemer i rollen som den nye vært på Top Gear. Flere ansatte på programmet har sagt op siden hans ansættelse. (Foto: Ian West, AP) Bilnyheder - 6. jan. 2016 - kl. 15:33 Kaos før premiere: Evans ego truer med at ødelægge Top Gear

75 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere