Annonce:
Annonce:

Masser af personlighed i Blachmans gamle Citroën CX

Vi kører Thomas Blachmans Citroën CX årgang 1984, der ikke alene er en ikonisk youngtimer, men også er stylet helt i multikunstnerens ånd

Citroën CX'eren er stadig en unik bil. Thomas Blachman har givet modellen fra 1984 nogle ekstra personlige anstrøg. Foto: Jens Overgaard
Citroën CX'eren er stadig en unik bil. Thomas Blachman har givet modellen fra 1984 nogle ekstra personlige anstrøg. Foto: Jens Overgaard
Annonce:
Følg Biler

Hvis biler kunne tale, ville den brunmetallic Citroën CX Gti 2500 årgang 1984, vi adstadigt ruller af sted i, bestemt være en af de mere snakkesalige af slagsen.

Den ikoniske franske model har nemlig ikke alene tilhørt den hurtigttalende musiker, multikunstner og X Factorvært Thomas Blachman. Men modellen, som er custommade med specielle dele, er også nærmest blevet et varemærke for Blachman.

Vi befinder os i Vejle, hvor vi har lånt bilen til en youngtimertest, som skal bringe os tættere på en af de mest ikoniske biler fra 70' erne og 80' erne.

CX'eren var nemlig den grandiøse Citroën, som i 1975 med sin hydropneumatiske væskeaffjedring og fart-afhængige servostyring skulle løfte arven efter den ikoniske DS og med sit kileformede design, som var en videreudvikling af den mindre GS.

Annonce:

Linjerne begejstrede, forargede og delte vandene alt efter temperament i en tid, hvor mærket havde gjort det til sit dna at være køretøj for datidens kreative klasse, som dengang især kunne kendes på højhalsede rullekravesweatre, tweedjakker med læderlapper på albuerne og snirklet piberøg.

Det er en bil, man i alle tilfælde ikke kan undgå at have en holdning til - helt ligesom til Blachman.

Bilen

Thomas Blachman købte sin CX for nogle år siden af Citroën-entusiasten Sune Friisgaard, som havde renoveret den grundigt.

Den tidligere ejer har købt den tilbage og sætter den nu på auktion.

Outreret design
Lad os se på Blachmans brunmetallic CX, som har været til salg hos det nye auktionshus Classic Motor Sales, der ligger i biloplevelsesuniverset My Garage i Vejle.

Selv med nutidens briller er designet med sin kantede kileform så spektakulært som et hippierumskib fra Saturn, og det ligner intet andet.

Bilen står helt i bundposition, så vi må krumme ryggen for at komme ned i bilen. Vi starter motoren og sætter højdevælgeren i mellemindstilling, et par dap på speederen, der kommer tryk på systemet, og bilen hæver sig majestætisk. I højeste position kan den skræve over midterrabatten i hjulsporene på udhulede markveje.

Annonce:

Derfor var forgængeren, den gamle DS'er, i sin tid herhjemme især populær hos dyrlæger, der skulle kunne køre overalt, men samtidig befordrede magelighed på landevejen.

Og afløseren førte egenskaberne videre.

Opbygningen med et rat med kun en eger, badevægtsinstrumentering og afviserkontakten samlet i en klump med bl. a. horn og katastrofeblink er unik og ikke altid praktisk. Lædersæderne i Blachmans CX har patina og bærer præg af mange ture. De kommer fra en yngre model, en CX GTi. Foto: Jens Overgaard
Opbygningen med et rat med kun en eger, badevægtsinstrumentering og afviserkontakten samlet i en klump med bl. a. horn og katastrofeblink er unik og ikke altid praktisk. Lædersæderne i Blachmans CX har patina og bærer præg af mange ture. De kommer fra en yngre model, en CX GTi. Foto: Jens Overgaard
 

Udsigten til instrumentbordet er et nærmest minimalistisk vue.

Stort set alle instrumenterne er nemlig centreret omkring rattet, der kun har en eger, mens speedometer og omdrejningstæller er opbygget med rulletal som på en gammeldags badevægt. Blinkkontakten er samlet i en klump på venstre side sammen med bl.a. katastrofeblink og horn.

Blachmans model, som kunstneren ejede i syv år, blev købt af Citroën-entusiasten Sune Friisgaard, som havde renoveret og modificeret bilen med de dele, han mente passede bedst til CX-' eren. Det gælder bl.a. den specielle brunmetallic lakering, mens kofangerne er hentet fra en ældre og sidespejlene fra en nyere model.

Annonce:

Det gælder også de brede læderbetrukne sæder, som kommer fra en yngre CX GTi II, fra efter modellen i 1985 fik et større facelift med bl.a. plastickofangere og nyt interiør, og hvor GTi-modellen fik en mere sportslig attitude mod den tidligere Grand Tourismo-styling.

Langer ud efter Beckham: - Du har ikke designet bilen

Flyvende tæppe
Og så af sted i Blachman-bilen, der har været med i en række trailere og små film sammen med kunstneren. Det gælder bl. a. en optakt til DR-serien 'Mentor' og en musikvideo for Citybois.

Set med nutidens briller er den 4,67 meter lange og 1,73 meter brede bil, som dengang var monstrøs, noget mere beskeden, men den er dog stadig på størrelse med en nutidig Citroën C5, mens en firmabil for repræsentanten som Ford Taunus dengang lå på små 4,50 meter, og en direktørbil som Mercedes 200 var 4,68 meter.

Annonce:

I bevægelse ligger CX'eren pænt stabilt, mens den 2,5 liters motor på 138 hk virker usædvanlig lavgearet. Systemet med forbundne gas-og oliefyldte kamre ved hvert hjul fik fra lanceringen ros for at give en usædvanlig komfort, til gengæld kunne der være uheldige svingninger i karosseriet, da hydrauliksystemet også leverede tryk til bremser og den fartafhængige servostyring.

Mærket havde gjort det til sit dna at være køretøj for datidens kreative klasse. Foto: Jens Overgaard
Mærket havde gjort det til sit dna at være køretøj for datidens kreative klasse. Foto: Jens Overgaard
 

Den sagnomspundne oplevelse med en affjedring, der skulle kunne føles som et flyvende tæppe, oplevede vi dog ikke her, hvor huller slår noget igennem, mens styretøjet er sløvt efter dagens standard. Men der kan også her være tale om en justering af affjedringen. Derfor springer vi over i en nyere Prestige, der også er til salg, og som giver os svaret.

Den er et flyvende tæppe, som nærmest svæver hen over hullerne. Selv om entusiaster måske sværger til den originale model, opleves den nyere og mere luksuriøse fætter som langt mere helstøbt og en bil, man får lyst til at køre langt i.

Denne bil kan du kun få fat i på nettet: Kunderne kommer på venteliste

Annonce:

Udfordrende instrumenter
Det kræver noget tilvænning at følge badevægtsinstrumenterne, som efter dagens standard med digitale tal er noget langsomme og upræcise i deres visning. Samtidig skal du vænne dig til at slå blinklyset til og fra manuelt, og på den nyeste CX'er slog den til, hver gang vi drejede rattet, fordi håndfladen strejfede kontakten.

Når det er sagt, er der ingen tvivl om, at CX-' eren er en af de mest spektakulære biler, der nogensinde er bygget og nærmest kun overgået af gudinden Citroën DS. Den er en ener på godt og ondt, helt som den tidligere ejer.

Citroën CX

  • Bilen blev præsenteret på motorshowet i Paris i 1974, hvor designet, kreeret af Robert Opron, vakte opsigt. Modellen bød på nyeste generation af Citroëns hydropneumatiske væskeaffjedring og fartafhængige servostyring. Motorpressen valgte da også CX'eren til Årets Bil i Europa1975, hvor den afløste DS'eren.
  • Fra starten kom modellen som en femdørs, mens stationcaren Break fulgte. Den mindste 2,0 liters motorisering ydede 102 hk, mens den mest kraftfulde GTI II fra 80' erne havde 168 hk. Væskeaffjedringen fra CX'eren blev bl. a. brugt i Rolls-Royce-og Mercedes-modeller.
  • Muligheden for at regulere højden betød dog, at CX'eren ikke fik tilladelse til import i USA. Citroën og Peugeot blev slået sammen til PSA i 1976. Det betød, at udviklingen af nye CX-modeller ikke gik så hurtigt, mens oliekrisen også satte en begrænsning. Modellen fik flere facelifts undervejs, men det mest omfattende var i 1985. Den sidste CX'er blev bygget i 1991. Afløseren, Citroën XM, kom på banen i 1989.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Ode til Hejremanden
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: