Mobile værksteder: Flere får lavet bilen på vejene

Værkstederne rykker ud på landevejene, hvor eksempelvis Falck i stigende grad reparerer bilerne på stedet

Servicevognene har et bredt udvalg af bl.a. relæer, pærer og batterier, der lever op til bilfabrikkernes krav. (Foto: PR)
Servicevognene har et bredt udvalg af bl.a. relæer, pærer og batterier, der lever op til bilfabrikkernes krav. (Foto: PR)

Værkstederne har i stigende grad indtaget landevejene.

Hvor Falcks vejservice tidligere mest kunne klare starthjælp, dækskifte og enkle reparationer, rykker de nu ud med servicevogne, der fungerer som rullende værksteder. Det betyder, at mange flere biler kan laves på stedet.

De første servicevogne kom i brug for fem år siden, og siden da er flere og flere reparationer lavet ved vejsiden, til trods for at bilerne bliver mere avancerede.

Også hos Dansk Autohjælp vinder konceptet frem. Her er man snart oppe på 20 biler, mens Falck i løbet af kort tid er oppe på 100 og dermed er landsdækkende.

Vil have hurtig hjælp
Det er et koncept, som passer med tidens krav, lyder det fra Anders Hansen, produktchef hos Falck.

- Mange har en opfattelse af, at autohjælp handler om, at der kommer en ladvogn kørende og bugserer bilen til et værksted. Men de fleste vil bare have repareret bilen hurtigt og så komme videre, siger han.

Servicevognene er bemandet med mekaniker-uddannede vejservicereddere og udstyret med en omfattende mængde værktøj, testere og gængse reservedele. Og de sigter således mod at kunne klare det meste på stedet.

Det betyder ifølge Falck, at man eksempelvis kan løsne en gearkasse, som er gået fast, eller skifte en generator.

Ny udvikling
Siden de første servicevogne kom i brug, er antallet af bugseringer til et værksted faldet fra 60 til 50 pct., mens 90 procent af dem, som får hjælp på stedet, kan køre videre. Med 400.000 assistancer årligt bliver det til 36.000 ekstra reparationer på stedet.

Det er en tendens, der også ses hos SOS Dansk Autohjælp.

- Det er en udvikling, som er i gang. Folk vil ikke undvære bilen, de vil videre i løbet af kort tid, siger Ellen Trolle, der er direktør i SOS Dansk Autohjælp.

Hun mener dog også, at den digitale udvikling i de kommende år vil ændre meget på den måde, bilreparation vil foregå på.

- Se bare Tesla S, som kan repareres med en opdatering over nettet. Det kommer der meget mere af, siger hun.

Brancheekspert Rene Tønder Nielsen fra firmaet Udvikling tror dog ikke, at den traditionelle bilbranche er direkte truet af den mere avancerede vejhjælp.

- Der sker givetvis en udvikling, når vi taler om de mere enkle reparationer. Men biler bliver fortsat mere avancerede, og det kræver fortsat, at de skal ind på et værksted, siger han.

Netop for Falck og Dansk Autohjælp er det oplagt at koble flere reparationer på, da de i forvejen har setuppet, mens det vil være dyrt for bilfirmaer at fået en autoservice op at køre. Her bruger man da typisk også underleverandører.

Det er dog stadig de mest enkle opgaver, som starthjælp, hjulskifte, oplåsning af døre eller hjælp ved påfyldning af forkert brændstof på bilen, der fylder mest i statistikken.

Videre på vejen
Biler bliver stadig mere komplicerede. Men det giver umiddelbart ikke problemer for Falck, lyder det.

Således kan man klare lapning af dæk på stedet på måder, der ikke skader dækket som ved brug af skum eller udskæring af en midlertidig rude.

Udgangspunktet er dog, at Falck ikke skal være værksteder, men at Falckredderne skal hjælpe kunden videre på farten.

For de bilejere, som har tilknyttet mobilitetsservice gennem det autoriserede værksted, er det dog kun visse ydelser, Falck må stå for, ellers skal bilen på værksted. De lidt ældre biler med Falck-abonnement har videre rammer.
 

Vejhjælp med vokseværk

Ny vifte af tilbud om blandt andet bilsyn, vask og reparation af stenslag skal gøre vejhjælp mere attraktiv

Vejhjælp kommer til at handle om meget mere end udelukkende at hjælpe bilisten på stedet eller fragte bilen til værkstedet. (Foto: Palle Peter Skov)
Vejhjælp kommer til at handle om meget mere end udelukkende at hjælpe bilisten på stedet eller fragte bilen til værkstedet. (Foto: Palle Peter Skov)
 

Presset stiger på de danske veje. Ikke kun når vi snakker om trafik-kø, men kampen om at yde vejhjælp bliver også mere intens.

Både bilimportører og forsikringsselskaber prøver at få mere snor i kunderne med vejhjælpsaftaler, mens nogle af de store aktører som Falck går nye veje.

De har nu søsat en vejhjælpspakke, der ud over vejhjælp på stedet og bugsering tilbyder en pakke med bilsyn, bilvask, dækskifte, reparation af stenslag og et minitjek af bilen hjemme hos kunden.

Lettere hverdag
Ideen med at samle en række ydelser ses mere og mere. Det nye initiativ fra Falck kommer efter markedsundersøgelser, som viser, at mange bruger 2.000 kr. årligt på en række ydelser, som Falck sælger til 79 kr. per måned eller 948 kr. om året.

- Vi ser i flere og flere tilfælde, at folk får totalkoncepter, også hos bilforhandlerne, hvor de måske køber en pakke, hvor der er service med i prisen. Vi vil på den måde gøre tingene lettere ved at samle alt omkring bilen ét sted, siger Anders Hansen, produktchef hos Falck.

Hos SOS Dansk Autohjælp er der ikke umiddelbart planer om tilsvarende pakker. Her holder man sig til hjælp på stedet og bugsering.

- Jeg har ros til Falck for deres initiativ. Vi laver dog mere B2B-opgaver, mens Falck har flere forbrugerkunder. Vi har mange forsikringsselskaber og bilmærker som kunder, og her er det en anden service, der efterspørges, siger direktør Ellen Trolle.

Selskabet arbejder dog også med en række nye tiltag. Der sker blandt andet rigtig meget på den digitale front i de kommende år med opkobling af bilen. Det betyder, at man kan lave services, som er meget mere personlige.

Man kunne f.eks. forestille sig en bil, der har været i udlandet, og hvor føreren får et tilbud om billig bilvask, når vedkommende kører over grænsen, fortæller hun

Det skal være nemt
En række brancher arbejder med bundling, og det vil vi helt klart se mere af frem over. Det kan give mere gennemskuelighed, men skal dog også give mening for forbrugerne, lyder det fra bilbrancheeksperten Rene Tønder Nielsen.

- Tingene skal først og fremmest være nemme at have med at gøre for forbrugeren, selvom der er flere aktører bagved, siger han.

Blandt iagttagere af branchen tror man generelt, at vi vil se mere og mere bundling frem over.

Det kan være en fordel, fordi man som kunde får nogle varer eller ydelser billigere, end man ellers ville. På den anden side skal man også overveje, om man får nogle ting, man ellers ikke ville have købt, eller om man får dobbeltdækning.

7 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere