Nu er Apple CarPlay blevet mere helstøbt

Apple CarPlay har fået en stor opgradering, som gør systemet langt nemmere og mere indbydende at bruge. Det kræver dog, at din telefon ikke er for gammel

Den nye splitskærm gør det nemmere at have både navigation, som her Google Maps, og f.eks. musik, som her fra Telmore Play, i gang samtidig. Foto: Jens Overgaard
Den nye splitskærm gør det nemmere at have både navigation, som her Google Maps, og f.eks. musik, som her fra Telmore Play, i gang samtidig. Foto: Jens Overgaard
Følg Biler

Det findes i flere og flere biler, Apple CarPlay, hvor du kan slutte din iPhone til skærmen og få adgang til en række apps, lige fra telefon- og SMS-styring over navigation fra Apple Maps eller Google Maps til podcasts, musik fra eksempelvis Spotify og Telmore Music, DR digital radio og lydbøger fra Bookmate. En del af disse kan enten styres med tale eller tryk på skærmen.

Systemet har dog haft en del svagheder, men nu har Apple CarPlay fået en stor opgradering, som skal gøre betjeningen mere brugervenlig, og som vi tester. Det er dog ikke alle iPhone-ejere, som kan bruge den. Du skal have en iPhone 6S eller en nyere model, der kan opgraderes til det nyeste iOS13-styresystem. Ældre telefoner kører videre med styresystemet iOS12 og det kendte Apple CarPlay.

Som noget nyt kan du nu blokere for sms'er under kørslen. Foto: Jens Overgaard
Som noget nyt kan du nu blokere for sms'er under kørslen. Foto: Jens Overgaard
 

Nu skal børnefamilier også køre elektrisk

Nogle af de største nyheder i det opgraderede Apple CarPlay er, at du nu får et kontrolpanel, som det er kendt på telefonen, og hvor du bl.a. kan lave en mere personlig opsætning med eksempelvis lys eller mørk skærm. Du kan også vælge ikke at blive forstyrret af SMS’er under kørslen.

Samtidig kan du nu lave splitscreen. Det betyder, at hvis du f.eks. har aktiveret navigation i Google Maps og samtidig hører en podcast eller musik, så kan du både se kortet og kontrollere musikken samtidig. Hastigheden skulle også være optimeret.

Vi tester Apple CarPlay med en iPhone 6S i en Peugeot 508 SW med en skærm på 10 tommer og en Ford Focus ST med en skærm på 8 tommer. Her kommer opdateringen mest til sin rette på den største skærm, og den er også udviklet til de store skærme, vi ser i bilerne i stigende omfang.

Her er der klare fordele ved splitskærmen, der giver mere ro til at koncentrere sig om kørslen, så du ikke skal flytte rundt på menuerne f.eks. for at spole i en podcast. Det lille kortudsnit kan dog ikke altid følge kørslen med, så i perioder kan du ikke se din placering på kortet, før det opdateres. Det er en fejl, som skal rettes. Vi er fortsat fan af at bruge Google Maps frem for Apple Maps, da det er mere træfsikkert og detaljeret. Apple Maps har dog fået en række opgraderinger, bl.a. med bedre visning af vognbaner, så overliggeren er løftet her.

Designet har fået en let opfrisker med mere runde hjørner. Foto: Jens Overgaard
Designet har fået en let opfrisker med mere runde hjørner. Foto: Jens Overgaard
 

Denne teknologi redder tusindvis af liv i trafikken

Den nye 'Forstyr ikke'-funktion virker godt, men er lidt finurligt indrettet. Hvis et fremmed nummer sender en sms, vil du først modtage denne, når du kobler funktionen fra igen. Hvis det er en af dine lagrede ’Favoritter’, får vedkommende en melding om, at du kører bil og ikke vil forstyrres.

Vedkommende kan dog overrule denne blokering ved at skrive en sms med startordet ’haster’. Men tanken er formentlig, at det giver dig en snor i, hvem der må se, hvor du er, og hvem der må forstyrre dig.

Foto: Jens Overgaard
Foto: Jens Overgaard
 

Selv om Apple CarPlay har en indbygget sms-funktion, hvor du kan sende stemmestyrede beskeder med Apples ’Siri’-talegenkendelse, er det helt klart en trafiksikker foranstaltning at kunne lukke ned for SMS’erne.

På lydfronten er alt dog ikke perfekt. Det er, lige som i ældre versioner, primært Apples egen podcast-player, som du kan spole frem og tilbage i. Det kunne ikke lade sig gøre fra populære Apps som MyTuner Radio eller TuneIn Radio.

Der er også andre ændringer. Med en app som Apple Music og flere andre ser du nu også albumbilleder, hvilket gør det lettere at vælge musikken hurtigt. Vi oplevede det også som, at systemet er en smule hurtigere end i den gamle version.

Konklusion
På bundlinjen står et system, som er mere voksent og gennemført og ikke mindst fungerer mere naturligt. Spørgsmålet er så, om du skal købe en ny telefon efter dette?

Det ville overtegnede ikke gøre. Du har stadig de overordnede funktioner i det oprindelige Apple CarPlay, som giver masser af funktionalitet og sikker betjening. Men hvis lejligheden byder sig, så skift.

--------- SPLIT ELEMENT ---------

Android Auto i venteposition


Hvis du har en Android-telefon, er der lige så mange muligheder i Android Auto, der findes i biler, som også kan håndtere Apple CarPlay, og som ligeledes netop har fået en stor opdatering.

Google, som står bag, har dog endnu ikke frigivet en version med dansk tale, som er nødvendig for det stemmestyrede system. Det er muligt at downloade en uofficiel dansk version, men det kræver en vis teknisk kunnen.

Slår rekord: Ny SUV den sikreste bil nogensinde testet

Det nye Apple CarPlay

Opdateringen til iOS 13 omfatter bl.a. følgende:

  • Mulighed for at fravælge SMS-beskeder under kørslen
  • Splitskærm, så navigationskort og podcast-player er på samme skærmbillede.
  • Dashboard, hvor bl.a. lys og mørk skærm kan reguleres
  • Apple Music og andre udbydere kan nu vise albumcovers.
  • Nu er der en kalenderfunktion, så man kan se aftaler på skærmen. Dog kun for den aktuelle dag.
  • Passageren kan låse selve telefonen op, mens Apple CarPlay bruges, og lave noget på denne samtidig, f.eks vælge en bestemt sang. Forbedret navigation i Apple Maps med bl.a. markering af vognbaner.
  • Nyt design på startskærmen med afrundede hjørner.

Mere fra Ekstra Bladet+

Hjælp danskeren – sænk afgiften på benzin

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+