Nu går kineserne elbil-amok: Her er de nye regler

Luftforureningen er katastrofal i flere kinesiske storbyer - nu indfører regeringen flere initiativer, der skal få salget af elbiler til at vokse endnu mere

I Kina bliver Nissan blandt andet solgt under den statslige kinesiske producent Dongfeng Motor Corporation. Fremover vil en model som Leaf få særligt gunstige vilkår i Kina. (Arkivfoto: AP Photo/Koji Sasahara)
I Kina bliver Nissan blandt andet solgt under den statslige kinesiske producent Dongfeng Motor Corporation. Fremover vil en model som Leaf få særligt gunstige vilkår i Kina. (Arkivfoto: AP Photo/Koji Sasahara)

Norge har tidligere været omtalt som et af de store foregangslande inden for elbiler. Her har blandt andet gratis parkeringspladser, afgiftsfritagelse og mulighed for at køre i busbanerne i byerne gjort det attraktivt at være elbil-ejer. Men nu tager kineserne konkurrencen op med en række nye tiltag. Det skriver shanghaidaily.com.

Hvis din Tesla er mindre end et år gammel, kan du nu betale for en opdatering, der gør bilen næsten helt selvkørende. (Arkivfoto: Christian Schacht) Bilnyheder - 15. okt. 2015 - kl. 11:53 Software-opdatering: Nu kan Tesla køre selv  

I øjeblikket er der ca. 30.000 ladestandere i Kina, men i løbet af de næste fire år vil regeringen blandt andet sørge for, at der blive etableret lade-faciliteter til mindst fem millioner elbiler. Selvom der bor op mod 1,5 milliarder mennesker i landet, må det trods alt være nok ladestandere til at etablere et pænt netværk i de største kinesiske byer. Til sammenligning har vi i Danmark – ifølge elbilerne.dk – på nuværende tidspunkt blot omkring 250 ladestandere.

Elbiler hjælper på sagsbehandlingen
Samtidig har den kinesiske regering besluttet, at 10 procent af alle offentlige parkeringspladser skal reserveres til elbiler, og regeringen har tænkt sig at arbejde sammen med private firmaer for at opnå endnu bedre vilkår for de elektriske modeller.

Se også: VW midt i krisen: Nu fokuserer vi på elbiler  

I alle nye bygninger skal der være installeret mulighed for opladning af en elbil – eller som minimum reserveret plads til at få det installeret. Hvis man sørger for, at bygningen indeholder opladere vil man desuden blive prioriteret højere i sagsbehandlingen, hvilket kan spare ejerne både tid og penge, så der er altså rigtig mange gode grunde til at fokusere på elbiler og ladestandere, hvis man er kineser og gerne vil bygge et nyt hus.

Elbiler i stedet for infrastruktur
Hvor meget de nye initiativer kommer til at koste, giver regeringen ikke nogen informationer om, men ifølge Shanghai Daily skal pengene blandt andet komme fra penge, der ellers skulle være gået til den offentlige infrastruktur, og samtidig vil der blive kanaliseret penge fra den nationale pensionsforsikring over i virksomheder, der fremstiller ladefaciliteter.

Et tilskud på 75.000 kr. til en elbil mod at skrotte en ældre dieselbil. Sådan lyder tilbuddet til bilister i Frankrig. (Foto: Colourbox) Bilnyheder - 13. okt. 2015 - kl. 17:02 Her er de vilde med elbiler: Giv os din dieselbil og få 75.000 kr.  

De kinesiske storbyer har i adskillige år døjet med massiv luftforurening, men de seneste par år har præsident Xi Jinpeng skruet op for retorikken og erklæret krig mod forurening. De nye initiativer på elbil-området er et af de første store tiltag fra regeringens side, som forventes at få reel betydning for forureningen i storbyerne. Alene i september kørte 28.324 elbiler og 28.092 plug-in hybrider ud på de kinesiske veje.

Udmeldingen fra den kinesiske regering kom samme dag, som den danske regering valgte at droppe afgiftsfritagelsen af elbiler i Danmark.

1 af 2 Billedet her er fra oktober 2013 i Harbin i den nordlige del af Kina. Nu skal nye initiativer over for elbiler være med til at forbedre luftkvaliteten. (Arkivfoto: AP Photo/Kyodo News)
2 af 2 I Kina bliver Nissan blandt andet solgt under den statslige kinesiske producent Dongfeng Motor Corporation. Fremover vil en model som Leaf få særligt gunstige vilkår i Kina. (Arkivfoto: AP Photo/Koji Sasahara)
22 kommentarer
Vis kommentarer