Nu koster det med garanti at snyde sig til parkeringsplads

København skærper kursen overfor bilister, der snyder sig til at parkere på reserverede p-pladser

Det koster 1.020 kroner at parkere på en p-plads reserveret til handicappede, og nu bliver det sværere at slippe for bøden
Det koster 1.020 kroner at parkere på en p-plads reserveret til handicappede, og nu bliver det sværere at slippe for bøden

I år har p-vagter fra Københavns Center for Parkering allerede 2.000 gange sat en p-bøde under vinduesviskeren på biler, der parkerede ulovligt på en p-plads forbeholdt handicappede.

- Vi vil snyderiet til livs, og derfor skærper vi nu kursen, siger Jes Øksnebjerg, chef for Center for Parkering i Københavns Kommune.

Sådan snyder de
Fremover får bilister med handicap-p-skilt en bøde, hvis skiltet er skubbet så langt ned bag forruden, at serienummeret ikke kan ses. Lige præcis kortets serienummer spiller nemlig ofte en central rolle i snyderiet.

- Mange tror, at det p-vagterne kigger efter, er, om det blå handicapkort ligger i forruden, men det er det ikke. Kortet skal selvfølgelig være der, men p-vagterne kigger især efter serienummeret i bunden af kortet. Og dette serienummer kan ind imellem ikke ses, fordi kortet er skubbet helt ned i bunden af forruden, siger Jes Øksnebjerg.

Kan være et tilfælde
Det kan være et tilfælde, at kortet er skubbet så langt ned, at serienummeret ikke kan ses, men der kan også være en anden og knap så uskyldig forklaring, fortæller Jes Øksnebjerg.

Alle p-tilladelser har et serienummer, og kommunen kan se, om serienummeret er lovligt eller ulovligt. Og hvis et ellers gyldigt handicap-kort er blevet meldt stjålet, bliver serienummeret registreret som ulovligt. Dermed kan vagterne nemt konstatere, om kortet er gyldigt eller ej.

- Snydere presser kortet så langt ned i forruden, at vagten ikke kan se serienummeret. Det kan selvfølgelig være en fejl, men i mange tilfælde er det fordi, kortet ikke er gyldigt. Derfor lægger man kortet, så serienummeret ikke kan ses, siger Jes Øksnebjerg.

Bevis det
Sidste vinter lavede Center for Parkering en kampagne, hvor bilister på en handicap p-plads fik en bøde, hvis ikke p-vagten kunne se serienummeret på kortet.

Hvis du parkerer ulovligt på en handicap p-plads, så koster det ikke 510 kroner, men det dobbelte altså 1.020 kroner, og det har det gjort siden marts 2014
Hvis du parkerer ulovligt på en handicap p-plads, så koster det ikke 510 kroner, men det dobbelte altså 1.020 kroner, og det har det gjort siden marts 2014
 

Hvis man efterfølgende kunne bevise, at man havde ret til kortet, og kortet var i orden, så refunderede Center for Parkering bøden.

Handicappede snyder også
Men der er mange, som er parat til at snyde og desværre også blandt de handicappede selv, der nemt kan snyde med erstatningskort, som de kan give eller låne til familie og venner.

Men nu skal det være slut med de nemme snydeløsninger, så i løbet af kort tid sætter Center for Parkering gang i en ny kampagne, hvor hammeren falder, og p-bøden udskrives, hvis det blå handicapskilt er placeret, så p-vagterne ikke kan se serienummeret.

Skrappere kurs
Inden kampagnen sættes i gang, bliver den først drøftet med Dansk Handicap Forbund for at sikre, at man ikke generer de reelt handicappede med kampagnen.

Jes Øksnebjerg er dog af den overbevisning, at der skal en skrappere kurs til for at komme snyderiet til livs. Snyderi, der somme tider betyder, at en handicappet må opgive for eksempel at komme på biblioteket eller til lægen, fordi en rask har snuppet en p-plads reserveret til handicappede.

Fokus på snyderne
Danske Handicaporganisationer (DH) gør deres ved hver dag at  sende en fil til en række p-selskaber med serienumre på stjålne p-kort.

- Når p-vagterne med deres håndterminaler skanner et kort, kan de se om et skilt er lovligt eller ulovligt og give bøder, hvis skiltet for eksempel er stjålet, siger Jan Nielsen, fra Danske Handicaporganisationers Brugerservice.

Men som nævnt er det en forudsætning, at p-vagten kan se serienummeret på kortet.

Vores egen p-bøde
Dansk Handicap Forbund kender også til problemet med de ulovlige parkeringer.

Dansk Handicapforbund har sit eget
Dansk Handicapforbund har sit eget "p-bøde-skilt", som opfordrer folk til at tænke sig om.
 

 - Det forekommer, og derfor har vi vores eget 'p-bødeskilt', som opfordrer folk til at tænke sig om, fortæller Susanne Olsen, landsformand, Dansk Handicap Forbund, i en mail.

Sidste år var De Konservative og Dansk Folkeparti på banen med et forslag om, at politiet skulle tilkalde en kranvogn og fjerne de biler, der holdt ulovligt parkeret på handicappladser. Så drastisk mener Dansk Handicap Forbund ikke, at man skal gå til værks.

- Vi tror ikke på, at det er en løsning, og det vil give for stor negativ opmærksomhed omkring bilister med handicap. Så hellere skabe holdningsændringer gennem kampagner. Mennesker med handicap er i forvejen under stort pres i disse år med nedskæringer og så videre, lyder det fra Susanne Olsen.

Holografisk tryk
Siden 2008 har der været et holografisk tryk på de danske handicap p-skilte, hvilket gør dem markant sværere at kopiere.

- Selvfølgelig er der stadig nogen, der forsøger, men siden 2008 har der været et holografisk tryk på kortet, der gør dem meget sværere at kopiere, forklarer Jan Nielsen fra Dansk Handicaporganisationers brugerservice.

Ifølge Jan Nielsen er p-selskaber og Center for Parkering København ret grundige, når de tjekker om de blå handicapskilte er lovlige og gyldige.

- Det er jo en god historie for dem, og normalt har p-vagter ikke så mange gode historier at fortælle.