Ny forsikring ved privat bilhandel høster heftig kritik

Tryg vil gøre bilhandler mellem private sikrere, og tilbyder forsikringer, der ligner dem fra hushandler. FDM er skeptiske

Den nye ejerskifteforsikring dækker de vitale dele i den brugte bil i et halvt år og giver mere tryghed. Foto: Tryg
Den nye ejerskifteforsikring dækker de vitale dele i den brugte bil i et halvt år og giver mere tryghed. Foto: Tryg
Følg Biler

Mere tryghed ved bilhandel mellem private. Det er tanken bag en ny ejerskifteforsikring, som Tryg lancerer, og som kan sammenlignes med de ejerskifteforsikringer, der er en fast del af stort set alle hushandler.

Her kan man som bilkøber fra 499 kroner tilkøbe forsikringen, der i et halvt år dækker vitale områder som motor og dens elektriske system, gearkasse, styretøj mv. Dog dækker den ikke skader som følge af almindeligt slid og manglende vedligeholdelse.

Tryg er det første større selskab, der går ind i det marked.

Gert Eiberg Jørgensen, produktudvikler hos Tryg, forklarer om baggrunden:

- Vi har observeret, at der er rigtig mange bilhandler, som foregår mellem private. Når man handler bil privat, har man ingen former for reklamationsret på fejl i bilen overfor sælger. Det er ikke alle, der køber privat, der har flair for at opdage mangler ved bilen. Vi vil gerne understøtte dette og give tryghed for køberen.

Klar besked om slid
Hos FDM er man positiv over, at der kommer en ordning, men der er også anker.

- Det er helt overordnet godt for forbrugere at kunne købe et produkt, hvor lovgivningen ikke dækker. Det giver fint mening, og det er godt, at muligheden er der, siger Luise Mai Bøgestad, der er kommunikationsjurist hos FDM.

Tryg skriver i sit materiale, at den kan modsvare den garanti eller reklamation, man ellers ville få ved en professionel brugtvognsforhandler, men det er FDM ikke helt enige i.

Slid er som nævnt ikke omfattet og Luise Mai Bøgestad mener, det er uklart, hvordan slid skal forstås, og hvordan det defineres.

- Der er ikke nogen definition på, hvad det er. Det er i princippet det hele, der kan blive afvist fra forsikringens side. Så selv om du har købt en forsikring, der dækker et halvt år, kan du ikke være helt sikker på, at de skader, som opstår, er dækket, siger hun.

Her er årets bedste brugte biler  

Hun undrer sig også over, at Tryg ifølge policen kan anvise det værksted, hvor skaden skal laves.

Der er med andre ord ikke et frit værkstedsvalg, og man kan derfor ikke bruge andre end Applus til at få lavet den nødvendige attest, som skal bruges til at vurdere, om den konkrete bil rent faktisk kan ejerskifteforsikres.

Overvej alternativer
- Man skal overveje om pengene ikke er lige så godt givet ud ved for eksempel at købe en reparationsaftale, sætte penge til side til reparationer eller få lavet en grundig brugtbilsattest, siger Luise Mai Bøgestad.

Sådan en koster fra 2220 kroner hos FDM for medlemmer og 2820 kroner for ikke-medlemmer.

Gert Eiberg Jørgensen fra Tryg afviser kritikken.

- Det er vores uddannede taksatorer, der tager den suveræne afgørelse, om der er tale om slid. Det har man nogle rigtig gode indikationer for. Ved tvivlsomme sager benytter vi os af rådgivning fra mærkeværksteder eller andre kontakter, som vores taksatorkorps har i branchen, for eksempel FDM, så afgørelsen sker på så oplyst et grundlag som muligt. Hvis der er nogen form for tvivl, så kommer det altid kunden til gode, siger Gert Eiberg Jørgensen.

Han peger på, at man ikke er bundet af de værksteder, Tryg peger på.

- Vores skadesafdeling gør opmærksom på de ekstra fordele, der er ved at vælge vores værksteder. Men kunderne har frit værkstedsvalg og er ikke låst, siger Gert Eiberg Jørgensen. Med hensyn til Applus er det et klart valg.

- Vi har Applus som samarbejdspartner. Det giver nogle ekstra fordele for vores kunder. Applus har udarbejdet attesten specielt til os. Det giver vores kunder noget ekstra, blandt andet et bremsetjek, siger han.

Her er de farligste brugtbiler

Afventer
Det er dog ingen hemmelighed, at FDM også driver både synshaller og sælger forsikringer sammen med LB Forsikring.

Hvorfor har I som forbrugerorganisationen FDM ikke udbudt en ejerskifteforsikring? Hvis I havde, var der vel også krav om at bruge FDM's bilsynshaller?

- Det er et forholdsvist nyt marked, og man starter med at danne sig et overblik på, hvad der er på markedet. Der er ingen grund til at lave et produkt, hvis der er et i forvejen. Vi vil ikke anfægte, at der er et behov, og om det er noget, FDM på et tidspunkt vil kunne tilbyde, vil jeg ikke afvise, siger Luise Mai Bøgestad.

Tryg er dog ikke alene i markedet. ETU Forsikring var det første selskab, der tilbød bilejerskifteforsikring herhjemme.

 

Ekspert: Drop garanti for billige brugtbiler

Hvis bilforhandlerne kunne sælge de billigste brugte biler uden reklamationsret, vil private kunne købe disse billigere, mener Niels Grøftehauge. Foto: Jens Overgaard
Hvis bilforhandlerne kunne sælge de billigste brugte biler uden reklamationsret, vil private kunne købe disse billigere, mener Niels Grøftehauge. Foto: Jens Overgaard

Den nye ejerskifteforsikring fra Tryg, hvor private bilkøbere kan forsikre sig mod en række reparationer i et halvt år, giver god mening. Det mener Niels Grøftehauge, som er analytiker på Bilpriser.dk.

Han mener dog ikke, at den vil rykke afgørende ved markedet for handel mellem private, så flere går den vej.

- Priserne på de private biler, der udbydes, er for høje. De, som sælger, har ikke garantiforpligtelser som en forhandler. De skulle dele den avance, som forhandleren normalt har, med køberen. Men de er ofte for grådige. De professionelle brugtvognsforhandlere behøver altså ikke ligge søvnløse om natten, siger Niels Grøftehauge.

Drop lovkrav
Han har et klart forslag, som han mener, vil få priserne ned i det rigtige leje; Drop lovkravet om, at professionelle brugtbilhandlere skal give to års reklamationsret på alle biler, så loven ikke gælder for brugte biler under 25.000 kroner i salgspris.

- De sælges ofte videre til halvprofessionelle handlere, der hæver priserne meget og nogle gange sælger dem som private uden garanti, siger Niels Grøftehauge.

Han nævner som et priseksempel en bil, der bliver taget ind i bytte til 5000 kroner ved en forhandler, der måske kan sælge den direkte videre til en brugtvognshandler uden garanti til 8000 kroner.

Herefter stiger salgsprisen til forbrugeren og lander måske på 20.000 kroner. Selv om købeloven burde dække her, bliver den type biler nogle gange solgt som privatbil uden reklamationsret alligevel.

- Hvis loven ændres kan folk få billigere biler til de reelle priser, og de der virkeligt har et behov kan få bilerne til de rigtige priser, siger han.

Tankeeksperiment
Hos FDM vinder idéen ikke gehør. Per Alkestrup, som er afdelingschef her, peger på, at den toårige reklamationsret er lovbestemt af EU, og han kalder forslaget for et 'tankeeksperiment'.

- Vi mener derimod, at de helt billige biler slet ikke skal handles, de skal skrottes. Det er mere biler for mekanikerlærlinge og ikke private, siger Per Alkestrup. Han peger på, at fleste af de sager, FDM ser i Ankenævn for biler, handler om helt billige af slagsen.

- Det er som at købe en lotteriseddel, og der medfølger ofte store reparationsregninger og måske diskussion med brugtvognshandleren. Brug i stedet lidt flere penge eller overvej at lease en bil, siger Per Alkestrup.

Årets bedste brugtbil er en næsten fejlfri tysker

BREAKINGBREAKING
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Er Papes ambition at være både dyr og dårlig?

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Udforsk Ekstra Bladet+