Ny lov på vej: Snart er bilerne fortid i Oslo

Næste år kan københavnerne se frem til én bilfri dag – om få år bliver det hverdag i Oslo

Allerede i 2019 kan den indre del af Oslo være helt fri for biler - og kun domineret af færgen, der lægger til. Et flertal i byrådet vil i højere grad satse på offentlig transport. (Foto: Polfoto)
Allerede i 2019 kan den indre del af Oslo være helt fri for biler - og kun domineret af færgen, der lægger til. Et flertal i byrådet vil i højere grad satse på offentlig transport. (Foto: Polfoto)

Da politikerne i Paris for nylig gennemførte en bilfri dag i den franske hovedstad, medførte det øjeblikkeligt en langt bedre luft i byen. Flere andre store byer har prøvet noget lignende, og til næste år kan københavnerne ligeledes opleve en søndag i september, hvor biler får forbud mod at køre i byen.

Se også: VW-skandale: Danmark og Østrig kræver svar

Men hvis det er så godt et middel mod luftforureningen i storbyerne, hvorfor så kun gøre det én dag om året? Det synes at være tanken bag et nyt lovforslag – et forslag, som sender alle biler helt ud af byen fra og med år 2019. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Fokus på fodgængere
Det er de nyvalgte politikere i Oslo, der med et flertal bestående af Arbeiderpartiet, Socialistisk Venstreparti og Miljøpartiet De Grønne har fremlagt forslaget om at forbyde bilerne i midtbyen og i stedet satse i endnu højere grad på den offentlige transport.

– Vi vil have et bilfri centrum, og i stedet vil vi gøre det bedre for både fodgængere og cyklister at færdes i byen, siger Lan Marie Nguyen Berg, hovedforhandler for Miljøpartiet De Grønne, til Reuters.

Se også: Politi gennemfører razzia mod Volkswagen i Frankrig

Boost til bylivet
Ifølge nyhedsbureauet er virksomheder og butikker i den indre del af Oslo nervøse for, hvad forslaget kommer til at betyde for antallet af kunder, men politikerne beroliger med, at de forbedrede vilkår for cyklister og fodgængere – blandt andet ved anlæggelsen af i alt 60 kilometer ny cykelsti – i sidste ende vil have en positiv effekt på bylivet, og dermed give endnu flere kunder til de lokale butikker.

Biler - 17. okt. 2015 - kl. 16:17 Det er en ommer, Honda

På trods af forbuddet mod kørsel i Oslo vil det fortsat være muligt for handicappede at køre ind til byen, ligesom fragt af varer til butikkerne vil være tilladt.

70 kommentarer
Vis kommentarer