Annonce:
Annonce:

Ny Volvo på vej: Tilbageblik på de historiske herregårdsvogne

Volvo er på trapperne med en ny V90-stationcar, som bygger på mange års tradition inden for den klassiske herregårdsvogn – vi har samlet nogle af de historiske modeller

Det er svært at undgå at trække på smilebåndet, når man ser denne reklame for Volvo Duett fra 1957. Siden da har Volvo solgt mere end seks millioner stationcars. (Video: PR)
Annonce:
Følg Biler

Volvo er uden tvivl det mest vellykkede bilmærke i nordisk historie. Plads til familien, høj sikkerhed og god kvalitet har sikret den svenske bilproducent en særlig plads i historien, og siden 1950'erne har bilmærket nærmest være synonym med den kantede stationcar.

Begyndte med en svensk duet
Det begyndte med Volvo Duett. Modellen blev introduceret i 1953 og var den første bil, der med sine praktiske egenskaber henvendte sig direkte til både familier og firmafolk med store behov for plads.

Bliv klar til camping med den nye California

Siden da har Volvo solgt mere end seks millioner stationcars verden over. Salget af herregårdsvognen udgør omkring en tredjedel af det samlede salg.

Den nye Volvo V90 bygger på samme fundament som sine søskende XC90 og S90. V90 er stationcarudgaven af S90, som blev præsenteret på North American International Auto Show i januar måned.

Annonce:

Porsche-chef klar i spyttet: Vores biler skal ikke køre selv

I forbindelse med offentliggørelsen af V90 er vi er gået på opdagelse i arkiverne, for at se nærmere på de klassiske modeller, der er gået forud for den nye V90.

Duett
Introduceret i 1953. Det var den første Volvo, der blev eksporteret til USA, og den blev udødeliggjort i 1997, da den fik sit eget frimærke i Sverige.

 

Amazon
Efter Duett kom Amazon. Amazon var en mere elegant bil end Duet, og i Amazon var der bedre plads i bagagerummet.

Ny motor og design: Opel Mokka får et frisk skud koffein

S-modellen, som ydede 115 hk, var en sportslig bil i forhold til 1960’ernes standarder. Adgang til bagagerummet skete via en amerikansk inspireret, to-delt bagagerumsklap.

 

1800 ES
Bilen var en opfriskning af 1800 sports-coupéen. Den blev kendt i England som en såkaldt ”shooting brake” – en sportslig stationcar med plads til jagt- eller golfudstyr.

Slap billigt fra drama: Se motorcykeldæk eksplodere ved 290 km/t

Annonce:

1800 ES blev introduceret i efteråret 1971, og dens mest spændende detalje var den store bagrude, hvor beslag og greb sad direkte på glasset, hvilket var meget moderne i begyndelsen af 1970’erne.

Da der kun blev bygget lige over 8.000 1800 ES, er den blevet en af de mest eftertragtede Volvo-klassikere.

 

245
I 1974 blev denne arketypiske Volvo stationcar introduceret. En bil, der stadig i høj grad forbindes med Volvo-mærket. Den forblev i produktion i næsten 20 år indtil 1993, og den kunne også fås i en mere eksklusiv udgave – 265 med en V6 motor.

Kø-rekord på tyske motorveje: Disse delstater skal du undgå

I 1980’erne blev også 245 Turbo introduceret - verdens første stationcar med turbomotor.

 

960
Volvo 960 blev den sidste baghjulstrukne stationcar fra Volvo. Den var en videreudvikling af 1980’ernes 700-serie og blev introduceret i 1990.

Fast & Furious-fan? Flere nye film er bekræftet

Annonce:

Dens karrosserilinier var mere elegante, ligesom den var udstyret med en ny sekscylindret motor. I 1996 skiftede den navn til V90, et navn, som nu – præcis 20 år efter – vender tilbage. Den var en af Volvo-historiens mest elegante stationcars.

 

850 T5-R
Med en spøjs gul farve, 240 hk og en accelerationstid fra 0-100 på 6,9 sekunder var Volvo 850 T5-R en stationcar, der ikke var set magen til tidligere. Den blev introduceret i et begrænset antal og blev umiddelbart et samlerobjekt.

1000 kilometer vej får solceller – så meget strøm kan det give

Også på racerbanerne gjorde 850 sig bemærket, da den debuterede i British Touring Car Championship. Det var første gang, et fabriksteam satsede seriøst med en stationcar.

 

Bilens farve kan koste kassen

Annonce:
Annonce:
Annonce:
LIGE NU

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

De lovlydige straffes, alle de andre går fri
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: