Nyt våben: Kriminelle skal frygte narkohund på fire hjul

Et hold forskere har ombygget en bil til en kørende narkohund, som kan opsnuse narkobuler på op til 400 meters afstand

Det er her i denne Ford Fusion, at holdet har installeret den elektroniske næse, som kan opsnuse narko.  Den seneste version er noget mindre og kan installeres i stort set alle normale biler. (Foto: University of North Texas)
Det er her i denne Ford Fusion, at holdet har installeret den elektroniske næse, som kan opsnuse narko.  Den seneste version er noget mindre og kan installeres i stort set alle normale biler. (Foto: University of North Texas)

Normalt forbinder vi det at opsnuse narkotika med toldere, politibetjente og deres toptrænede narkotikahunde, der tager flere år at oplære.

Men måske kan politiet i Danmark og resten af verden se frem til at spare en ordentlig spand tid og penge på foder og andre hunderelaterede ting.

En gruppe forskere fra University of North Texas i USA har nemlig i samarbejde med virksomheden Inficon of East Syracuse udviklet en bil, der kan lugte noget nær lige så godt som de firbenede venner, skriver bl.a. Tech Insider.

Myndigheder slår alarm: Drop sex i selvkørende biler  

I spidsen for projektet står professor Guido Verbeck, der siden sidste år har arbejdet på at bygge et transportabelt måleinstrument, som kunne analysere luftkvaliteten.

Elektronisk næse i stedet for sæde
Holdet installerede derfor deres elektroniske super-snude på passagersædet af en Ford Fusion Energi PHEV Sedan – der i Danmark er bedre kendt som en Mondeo.

Men det stod hurtigt klart, at den nye opfindelse også kunne bruges til noget helt andet – nemlig til at opspore narkotika.

Instrumentet fungerer på den måde, at det suger en lille smule luft ind gennem en sprække nær bakspejlet. Herefter analyserer og sammenligner en computer i bilen prøven med dens omfattende kemiske bibliotek.

Vanvittig pris: Her er Danmarks dyreste leasingbil  

Hvis computeren finder et match, kan den afgøre, hvor lugten kommer fra i en radius på op til 400 meter.

Holdet har endda samlet instrumentet i Antarktis, hvor luften er ekstremt ren for at sikre, at den elektroniske næse er så sensitiv som mulig.

Potentialet i den kørende narkohund er altså til at få øje på, og man behøver ikke være professor for at afgøre, at synet af bilen vil få de fleste narkobaroner til at ryste i bukserne.

Den seneste version af måleinstrumentet er så lille, at det kan installeres i enhver politibil. Bagsiden af medaljen er, at det på nuværende tidspunkt koster i omegnen af 650.000 kr. – omkring fem gange så meget som det koster at oplære en politihund.

Se hvad der irriterer danskerne mest i trafikken