Annonce:
Annonce:

Overvågning: Så mange biler vil politiet kontrollere dagligt

Det er nu blevet langt sværere at skjule sig for ordensmagten, hvis man ikke har rent mel i posen – se hvor mange biler politiet registrerer

Politiet er nu begyndt at få patruljevognene udstyret med automatiske nummerplade-scannere. Her ses de øverst på bilen. (Foto: Linda Johansen/Polfoto)
Politiet er nu begyndt at få patruljevognene udstyret med automatiske nummerplade-scannere. Her ses de øverst på bilen. (Foto: Linda Johansen/Polfoto)
Annonce:
Følg Biler

Som vi for nylig kunne fortælle, har politiet nu for alvor taget de automatiske nummerplade-læsere i brug. Nummerplade-læserne skal ifølge politiet bruges som værktøj mod organiseret kriminalitet og til gavn for færdselssikkerheden.

Teknologien bag automatisk nummerpladegenkendelse gør det muligt automatisk at kontrollere, om forbipasserende biler er opført i politiets registre. Det sker ved hjælp af særlige kameraer, der enten monteres på en patruljebil eller er fastmonteret langs vejene.

Afsløret af aktivist: Her er politiets hemmelige kameraer, som overvåger dig

Og nu er der kommet tal frem om, hvor mange nummerplader det nye system forventes at registrere, når både de stationære scannere på trafikale knudepunkter og alle patruljebilernes scannere er i drift.

Annonce:

- I vores forsøgsperiode var der ved 85.000 aflæsninger ca. 1500 nummerplader, der kunne kobles til noget ulovligt. Vi forventer, at vi fremover kan kontrollere 600.000 nummerplader om dagen, forklarer Lars Mortensen, vicepolitiinspektør i Nationalt Efterforskningscenter, til FDM.

Sådan er reglerne
Justitsministeriet har fastsat reglerne for, hvor længe politiet må opbevare oplysninger om de aflæste nummerplader. Det sikrer, at oplysningerne ikke gemmes længere, end der er brug for.

Hvis der er tale om data, som er indsamlet i forbindelse med fri patruljekørsel, må data ikke gemmes, men der sker dog en kortvarig lagring på max. 24 timer af tekniske grunde.

Efter sommerferien vil alle landets politikredse få den nye teknologi. (Foto: Linda Johansen/Polfoto)
Efter sommerferien vil alle landets politikredse få den nye teknologi. (Foto: Linda Johansen/Polfoto)

I helt ekstraordinære tilfælde, eksempelvis i forbindelse med terrorangreb, kan rigspolitichefen beslutte, at data må gemmes i mere end 24 timer.

Søgninger på de køretøjer, som er kendt i systemet, kan politiet til gengæld gemme i op til to år.

Annonce:

Udbredes over hele landet
I første omgang vil det være Københavns Politi, Nordsjællands Politi og Københavns Vestegns Politi, der tager udstyret i brug. Også Udlændingekontrolafdelingen i Padborg er blandt de første. Efter sommerferien ventes landets øvrige politikredse at blive koblet på.

De faste nummerpladelæsere vil stå i de grænsenære områder og ved hovedfærdselsårerne. De skal holde øje med biler, der sættes i forbindelse med eksempelvis omrejsende kriminelle på vej ind og ud af landet.

Hos nogle bliver politiets nye teknik set som en effektiv måde at fange kriminelle og farlige bilister, men hos andre bliver den omfattende overvågning betragtet som en alvorlig krænkelse. Her kan du læse om Torben Andersen, der har smadret politiets udstyr.

Nu tages Søren Pinds overvågningsnet i brug: Så meget gemmes om dig

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Anders Fogh havde næsegrus beundring for kommunist-Kina
rockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersagrockersag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt500.000 ramt
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: