Gå til artikel om 1 sek
Gå til artikel

Renault trækker 700.000 biler til tjek

Den franske bilfabrik vil opgradere dieselbiler efter afsløringen af høje NOx-målinger

Næsten 16.000 Renault Captur -modeller tilbagekaldes for en opdatering. Yderligere 700.000 Renault-ejere forventes tilbudt en softwareopdatering. Foto: Jens Overgaard
Næsten 16.000 Renault Captur -modeller tilbagekaldes for en opdatering. Yderligere 700.000 Renault-ejere forventes tilbudt en softwareopdatering. Foto: Jens Overgaard

En række ejere af Renault-modeller med dieselmotor kan forvente, at deres bil skal opgraderes, så den forurener mindre med Nox-gasser. Det sker, efter at de franske myndigheder har undersøgt en række bilmodeller, hvor det viste sig, at flere modeller udledte langt mere NOx ved test på vejene end ved de officielle laboratorietest.

Som resultat af undersøgelsen skal 15.800 Captur-modeller med 110 hk dieselmotor indkaldes til justering af motorstyringen, mens man vil tilbyde en softwareopdatering til op mod 700.000 øvrige Renault-modeller.

Problemet med udledningen i 15.800 Captur-modeller skyldes en produktionsfejl, som betød, at modellerne udledte for meget NOx, mens de samtidig ikke var indkaldt ved en aktion, som det ellers er normalt.

Sideløbende har de franske myndigheder ransaget en række kontorer hos Renault for at undersøge, om der skulle være snydt med software som hos VW. Det er dog ikke tilfældet.

Vil mindske forskel
Tilbage står en lang række biler, som viser væsentlige overskridelser i trafikken. Blandt andet har en Espace 25 gange højere NOx-tal end målt ved den officielle test. Derfor tager fabrikken nu selv sagen op og vil den 30. marts præsentere en plan, som muligvis omfatter en softwareopdatering.

- Vi har ikke brugt snydesoftware. Der er ikke noget ulovligt i sagen, men det er utilfredsstillende, at der er en forskel mellem de officielle laboratorietal og det, som måles i trafikken, siger Søren Hyltoft, der er pressechef hos Renault Danmark.

Pas på forbruget
Han kan ikke sige, hvor mange biler det præcist drejer sig om, men forventer, at det er cirka 1.000 Espace og Kadjar-modeller herhjemme. Captur-modellen med den berørte motor er ikke solgt i Danmark. Pressechefen ved endnu ikke, om en opdatering vil påvirke forbrug og præstationer i de to andre modeller.

FDM er dog forbeholdne over for indgrebet i bilerne.

- Vi er meget skeptiske. Problemet er, at man som udgangspunkt ikke kan ændre på en motor, uden at det går ud over forbrug eller præstationer. Og vi råder til, at man ikke lader sin bil blive ændret, uden at man kan få en garanti for, at det ikke går ud over bilens ydelse, siger Torben Lund Kudsk, der er sekretariatsleder hos FDM. Han kalder det en mystisk sag.

- Det er jo biler, som allerede er godkendt af myndighederne, men vi har altså en bilfabrik, som alligevel her vil vise en slags velvilje over for myndighederne og gå ind og ændre på dem, siger han.

Cirka 50.000 danskere skal i det kommende år have ændret deres biler som følge af VW-skandalen, hvor bilernes officielle tal for NOx måske var for høje. Der er dog forskel på de to sager. De danske myndigheder skal nemlig melde ud omkring indkaldelsen. Og inden da kan FDM ikke forholde sig til den. Hvis myndighederne vurderer, at der er fiflet ved de officielle test, vil indkaldelsen dog være tvungen.

En række andre bilfabrikker – blandt andre Ford og Mercedes – havde også afvigelser i enkelte modeller, men ikke så markant som hos Renault.

kommentarer
Vis kommentarer
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen