Så billigt kan du få automatgear

Aldrig har det været billigere at få en bil med automatgear og ofte øger det komfortable ekstraudstyr ikke forbruget væsentligt

Seat Mii er, som tredørs, Danmarks billigste bil med automatisk gear med en pris på 99.990 kr. plus levering. (Foto: Peter Leth Larsen)
Seat Mii er, som tredørs, Danmarks billigste bil med automatisk gear med en pris på 99.990 kr. plus levering. (Foto: Peter Leth Larsen)

Det er ikke mange år siden, automatgearet var forbeholdt dyre direktionsvogne. I dag er den lille komfort i hverdagen kommet inden for manges rækkevidde.

De fleste modeller i mikroklassen kan nemlig fås med et halvautomatisk gearskifte, der både er blevet billigere og mere let skiftende end de tidligere udgaver, som hurtigt oplevedes, som om en kænguru forsøgte at flygte fra gearkassen.

Et andet vigtigt argument er, at brændstoføkonomien på moderne automatgearkasser nærmer sig en tilsvarende bil med manuelt gear.

Se også: Brug fartpiloten til at spare penge

Tag bare den nye Suzuki Celerio Comfort ASG, der med fem døre og aircondition sælges til en pris på 103.990 kr., og med et forbrug på 23,3 km/l matcher den manuelt betjente gearkasse.

Den mere spartansk udstyrede Seat Mii Style Aut. med tre døre til 99.900 kr. er dog Danmarks billigste med automatgear. Men hvis der skal aircondition eller fem døre om bord, er Celerio stadig den billigste. I alle tilfælde har priserne for en automatgearsbil aldrig været lavere.

Derfor kan en mikrobil med automatgear være en idé for dig, der ønsker at flyde let gennem byens trafik.

Merpris kommer igen
Da merinvesteringen stort set hentes hjem igen, når bilen sælges som brugt, er der på den front intet at betænke sig på, lyder det fra Jan Lang, der er analytiker på BilBasen. Både hel- og halvautomatiske gearkasser er nemlig meget efterspurgte.

Se også: Her er fremtidens sikkerhedssystem

- Automatgear betaler sig. Det er mere efterspurgt end anhængertræk eller soltag. Og de samlede omkostninger ved at købe en bil med automatgear er små, siger Jan Lang. At der samtidig sælges forholdsvis få mikrobiler med automatgear som nye er yderligere med til at styrke efterspørgslen.

- Efterspørgslen på de helt små biler med automatgear er større, og det betyder, at forhandleren også vil give mere i bytte for en bil med automatgear, siger Jan Lang.

Fylder ikke meget
Salget af biler med automatgear i mikroklassen fylder i dag ikke meget. Hos VW udgør automatgearsmodellerne fem pct. af Up-salget, og det samme er tilfældet ved Aygo hos Toyota, hvor salget er fordelt på kunder med et særligt behov og kunder, som ønsker komfort. Der er en klar årsag til, at andelen ikke er større, vurderer Anders Tystrup, der er pressechef hos Toyota. Vi er nemlig i en meget prisfølsom bilstørrelse.

Se også: Få en stationcar til mikrobilens pris

- Merprisen er 15.000 kr. Og vi befinder os i en prisklasse, hvor folk typisk vægter andet udstyr, hvis de ønsker at bruge penge på det, siger han.

Et automatgear kan gøre især bytrafik nemmere. Foto: Jens Overgaard
Et automatgear kan gøre især bytrafik nemmere. Foto: Jens Overgaard
 

Hos Suzuki har importøren pæne forventninger om et salg på 300-400 Celerio med automatgear om året. Det er primært båret af bilister, som har et behov, måske fordi de rent fysisk ikke kan køre en bil med manuelt gear. Med prisen kommer Suzuki Celerio nu ind på radaren for kommunerne, som med handicapbiler skal indstille til den billigste bil med automatgear.

46 kommentarer
Vis kommentarer