Så dyr bliver den selvkørende Volvo

Volvo regner med at lancere deres selvkørende biler omkring år 2021 – men det bliver i første omgang en dyr dyt

En model som Volvos XC60 T5 i R-Design koster normalt 738.000 kroner. Hvis du vil købe en selvkørende version i 2021, skal du af med næsten en million kroner i stedet. (Foto: Rasmus Baaner/Polfoto)
En model som Volvos XC60 T5 i R-Design koster normalt 738.000 kroner. Hvis du vil købe en selvkørende version i 2021, skal du af med næsten en million kroner i stedet. (Foto: Rasmus Baaner/Polfoto)

Volvo-fans kan så småt begynde at glæde sig, for der er udsigt til selvkørende Volvo-modeller inden for den nærmeste fremtid. Selskabet regner nemlig med at lancere de 'autonome' biler omkring år 2021, skriver Mestmoter.se.

De første chaufførløse biler bliver dog mærkbart dyrere, end deres almindelige søstermodeller.

Volvos chef for selvkørende biler, Erik Coelingh, afslørede ved en konference i London, at de selvkørende biler i første omgang kan købes til en merpris på cirka 120.000 svenske kroner svarende til cirka 95.000 danske kroner.

Dødsfælde: Sikkerheden i flere nye biler får bundkarakter

Så heldige er vi dog ikke i Danmark, for med de ekstra danske afgifter skal Volvo-entusiasten nok snarere af med en merpris på op mod 250.000 kroner.

Håber du for eksempel på, at modellen S60 D5 i R-Design bliver tilgængelig som selvkørende model, skal du altså af med både salgsprisen på 654.000 kroner og de ekstra 250.000 kroner i merværdi.

Dyrt udstyr og ekstra dele
Selvom merværdien kan virke svimlende, minder Erik Coelingh om, at den ekstra teknik og det nødvendige udstyr i en selvkørende bil er med til at presse prisen op.

– Teknikken kræver processorer, der måles i gigabytes i stedet for kilobytes, som man gør nu. Den endelige pris afhænger naturligvis af mængden, men vi taler stadig om dyre komponenter, der giver den samlede merværdi, siger Erik Coelingh til konferencen.

En selvkørende bil har nemlig næsten lige så mange gadgets som en klassisk Bond-bil, med standardudstyr som op til ni kameraer, ni radardetektorer og et laserscanningsystem.

Pinlig fejl: Derfor kørte kvinde direkte ned i en sø

Det højteknologiske udstyr skaber en del data, der skal behandles af computere. Det hele kræver helt ny og kompleks teknologi, der presser prisen op.

Prisen skyder også i vejret, fordi Volvo har bilejernes sikkerhed in mente, når de arbejder med de selvkørende biler. Alle bilerne kommer nemlig til at indeholde ekstra back-up-dele. Blandt andet ekstra bremser og elektriske styresystemer.

Man kan dog forvente af fremtiden, at prisen langsomt falder og efterhånden kommer til at ligge på samme prisniveau, som de 'almindelige' biler gør i dag.

Volvo pumper 600 hk i ny eksplosiv sportsvogn