Annonce:
Annonce:

Så farlige er de gamle biler

Undersøgelse: Langt færre ville komme til skade, hvis alle biler havde det nyeste sikkerhedsudstyr

Chevrolet Aveo, der oprindelig hed Daewoo Kalos, er en af de biler, der blev solgt i sidste årti, som har ringest sikkerhed. Foto: Chevrolet
Chevrolet Aveo, der oprindelig hed Daewoo Kalos, er en af de biler, der blev solgt i sidste årti, som har ringest sikkerhed. Foto: Chevrolet
Annonce:
Følg Biler

Hvis du har en bil, som er ældre end 10 år, har du langt større risiko for at komme til skade i trafikken end i nyere biler. Bilerne er siden omkring 2004 blevet langt mere robuste og sikre og har fået mere udstyr, som forhindrer, at du kører galt.

Havarikommissionen har undersøgt 27 ulykker, der er sket om natten, og hvor bilerne i gennemsnit var godt 12 år. De er sammenlignet med, hvad der ville være sket, hvis alle kørte i en VW Polo årgang 2015 med det nyeste sikkerhedsudstyr. 13 af ulykkerne ville være undgået, og personskaden være mindre i fem af dem.

Sikkerhed: Kig den brugte bil i kortene  

Poloen havde ESC-antiskrid, selealarmer, træthedsregistrering, nødbremse, der virker op til 30 km/t., adaptiv fartpilot, der bremser bilen ned ved højere fart, samt multikollisionsbremse, der forhindrer flere sammenstød efter hinanden.

Annonce:

Klar virkning
Mette Fynbo, formand for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, ser klare fordele ved især ESC, træthedsalarm, nødbremsesystemer og adaptiv fartpilot.

- Vi kan se en klar effekt ved de systemer. Og derfor er de også med i de anbefalinger, vi nu sender videre til politikerne og Færdselsstyrelsen, siger Mette Fynbo.

Havarikommissionen kunne se, at ESC-antiskrid ville have hjulpet føreren til at holde bilen på vejen i flere soloulykker. Da hastigheden ofte er afgørende ved ulykker, så man også, at nødbremsesystemerne betød, at sammenstød skete med mindre fart eller blev undgået.

Renault Laguna var fra lanceringen i 2001 og flere år efterfølgende en af de mest sikre biler, som levede op til nye skrappere Euro NCAP-krav. Foto: Euro NCAP
Renault Laguna var fra lanceringen i 2001 og flere år efterfølgende en af de mest sikre biler, som levede op til nye skrappere Euro NCAP-krav. Foto: Euro NCAP
 

Den enorme forbedring illustreres af en undersøgelse, som DTU Transport lavede for et par år siden. Den omfatter godt 44.000 uheld og ulykker fra 2004-2010 med person- og varebiler, der havde en dåbsattest tilbage til 1998. Her var der langt flere dræbte og alvorligt tilskadekomne førere, desto ældre bilerne blev.

Annonce:

Ulykkerne omfattede 650 dræbte, men undersøgelsen fra DTU viser, at hvis alle havde kørt i biler årgang 2010, ville langt flere af disse have overlevet. Alene i 2010 døde 71 førere ved ulykkerne, men tallet ville være på 31, hvis alle havde kørt i nye biler.

- De ældste biler er de farligste. Det er her dokumenteret, at det betyder noget, hvilken bil man har, og hvilken alder den har, siger chefkonsulent Tove Hels fra Rigspolitiet og forhenværende seniorforsker hos DTU.

Dumper i test på stribe: Så farlige er tagboksene på bilen  

Bedre biler
Det er stadig menneskelige faktorer som for høj fart, spirituskørsel og uopmærksomhed, der er de største årsager til ulykker. Men bilernes passive sikkerhed med bl.a. bedre kollisionszoner og airbags samt det aktive ESC-antiskrid har rykket sig meget i det nye årtusinde.

Den passive og aktive sikkerhed spiller tæt sammen, konstaterer FDM-chefkonsulent Torben Lund Kudsk.

Annonce:

- Vi kan se, at antallet af ulykker flader ud. Mange ulykker er eneulykker, hvor man får det ene hjulpar ud i grøften. Her har ESC-antiskrid haft en stor betydning. Når ulykken så er sket, betyder bedre airbags og karrosserier, som er mere sikre, meget, siger Torben Lund Kudsk og peger på, at bilerne de senere år har fået markant bedre point ved den vigtige pæletest hos Euro NCAP, der sikkerhedstester biler.

Euro NCAP-testene, der kom i gang i 1997, og bilfabrikkernes endnu større opmærksomhed på sikkerheden i bilerne har været drivkraften.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*

Populært i Ekstra Bladet+

Annonce:

Mest læste lige nu

Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Løkke – for Ekstra Bladet bliver det en fest

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: