Så mange danskere hedder det samme som en bil

Overraskende mange danskere har navne, der er sammenfaldende med bilnavne 

21 danskere hedder Skoda til efternavn, mens hele 852 hedder Kia til fornavn. Tre personer bærer navnet Nissan til fornavn. Arkivfoto: Finn Frandsen
21 danskere hedder Skoda til efternavn, mens hele 852 hedder Kia til fornavn. Tre personer bærer navnet Nissan til fornavn. Arkivfoto: Finn Frandsen

Det danske land er fuldt af bilnavne. Faktisk er der 21 danskere, som hedder Skoda til efternavn, 30 har det noble Ferrari-navn, mens hele 52 hedder Ford. Mere udbredt er Kia, som 852 hedder til fornavn, mens 149 hedder det mere almene Lotus, og 63 kan kalde sig Alfa, dog overgået af 192 Romeo’er.

Det viser en gennemgang ved Danmarks Statistik. Det er i høj grad familie- eller etniske navne. Danmarks Statistik kan ikke oplyse, hvor mange danskere der selv har taget navn efter en specifik bilmodel eller hvilke.

Se også: Jette har taget navn efter sin drømmebil  

En indehaver er Rasmus Skoda fra Nibe, hvor en stor del af familien Skoda bor. Hans tipoldefar kom i sin tid fra Tjekkiet, hvor navnet er almindeligt. Det har ikke givet anledning til de store episoder i det daglige.

- Mellem venner og bekendte er der af og til lidt smådrillerier. Men det er nok mest, fordi ingen i vores familie kører Skoda, siger Rasmus Skoda.

Navnet har heller ikke i stort omfang givet anledning til telefonopkald fra bilister, som troede, de havde fat i en Skoda-forhandler.

- Det er måske sket et par gange for min far, konstaterer Rasmus Skoda.

Flere regler
Vejen til et andet efternavn går typisk gennem det lokale kordegnekontor. Hvis der er færre end 2000 personer, som har navnet, er det dog beskyttet. Ligesom en række mærkevarelignende navne. Et bilmærke eller model vil blive betegnet som et nydannet navn. Det betyder, at der skal sendes en ansøgning til Statsforvaltningen, som så vurderer, om man kan få navnet.

Se også: Familiebil kører 100 km på 3,1 liter benzin  

Henrik Højen, kordegn i Sejs-Svejbæk Sogn ved Silkeborg, forklarer reglerne, som er ret enkle.

- Hvis det er nydannede navne, handler det om at skrive en velbegrundet ansøgning til Statsforvaltningen, fortæller han.

Statsforvaltningen vurderer dog først og fremmest ud fra en række kriterier, bl.a. om navnet er anstødeligt.

Bil-mellemnavne
Henrik Højen har en enkelt gang oplevet, at en borger ville have bilnavne. Det var for en lille snes år siden, før reformen i 2006, hvor reglerne var noget mere stive.

Vedkommende, der var bilforhandler, ville have, at hans tre børn fik bilnavne som mellemnavne. Her gik kun Mercedes igennem.

Se også: Femårige drenge bryder ud fra børnehave for at købe Jaguar  

Siden er reglerne blevet langt mere elastiske. Senest har Henrik Højen oplevet, at et ægtepar, som blev skilt, ville have nyt efternavn efter et bestemt computerspil.

- Og det fik de lov til af Statsforvaltningen, konstaterer Henrik Højen.

Det koster 510 kr. at ændre navn.

27 kommentarer
Vis kommentarer