Annonce:
Annonce:

Sådan finder du det bedste vinterdæk til dine behov

Mærkater har gjort det lettere at sammenligne forskellige bildæks egenskaber - det har ført til øget salg af sikre dæk, lyder det fra stor forhandlerkæde

Vinteren er lige om hjørnet, og sommerdækkene bør have en pause indtil foråret. Salgstal fra Euromaster viser, at danskere - i stigende grad - investerer i sikre dæk med kort bremselængde. (Foto: PR)
Vinteren er lige om hjørnet, og sommerdækkene bør have en pause indtil foråret. Salgstal fra Euromaster viser, at danskere - i stigende grad - investerer i sikre dæk med kort bremselængde. (Foto: PR)
Annonce:
Følg Biler

Der er ikke meget, der kan få os danskere til at fare i flint, som når EU begynder at lovgive på områder, der har kan få negativ indflydelse på vores hverdag – rygter om forbud mod kanelsnegle og lakridspiber er nogle af de seneste eksempler.

Men der er heldigvis også tilfælde, hvor EU-lovgivning faktisk er til gavn for de danske forbrugere, og her er let gennemskuelige mærkater på dækkene et fint eksempel. Mærkaterne, der blev indført i 2013, har gjort det lettere at sammenligne dæk på tre vigtige områder: Rullemodstand, bremselængde og støjniveau.

Salget af sikre dæk stiger
De ny mærkater har allerede haft en stor effekt, lyder det fra en af Europas største dækforhandlerkæder. Bilisternes efterspørgsel på de sikreste vinterdæk er nemlig mere end fordoblet siden 2013, viser nye tal fra Euromaster.

Mærkningen gør det let gennemskueligt at sammenligne dæk på de tre forskellige parametre. (Foto: PR)
Mærkningen gør det let gennemskueligt at sammenligne dæk på de tre forskellige parametre. (Foto: PR)

Annonce:

Samlet steg salget af vinterdæk med A- og B-mærkning på bremselængden med imponerende 162 procent fra 2013 til 2014. Så mens 12 procent af vinterdækkene i 2013 tilhørte de to bedste kategorier, er det nu tilfældet for omkring 40 procent.

Test dig selv: Kan du bestå en teoriprøve?  

- Vi oplever mange kunder, der slet ikke var klar over, at forskellen på dæk er så stor. Mærkaterne har gjort det nemt at sammenligne dækkenes forhold mellem pris og kvalitet. Den viden har fået flere kunder til at vælge sikre dæk med kort bremselængde, fortæller Ove Eichler, administrerende direktør i Euromaster Danmark.

Sådan finder du det rette dæk

EU-mærkatet giver information om disse tre egenskaber, som kan holdes op mod dækkets pris:

Rullemodstanden har stor betydning for brændstofforbruget, da op mod 20 procent af bilens forbrug skyldes dækkene. Så hvis du kører mange kilometer og fokuserer på, hvor meget bilen kører på literen, kan dette være vigtigt at fokusere på, når der skal vælges vinterdæk. Omvendt kan dette også være et sted at spare nogle penge, hvis du kører relativt lidt og brændstofforbruget har mindre betydning.

Bremselængden bliver kategoriseret fra A til F. Et F-mærket dæk har omkring 18 meters længere bremselængde end et A-mærket ved fuldt stop fra 80 kilometer i timen. På tværs af temperaturer, hastighed og mængden af vand på vejen har et A-mærket dæk omkring 30 procent kortere bremselængde end ét i F-kategorien, så uanset dit kørselsbehov kan dette være pengene værd.

Støjniveauet måles uden for bilen, og derfor kan konsekvenserne af støjen fra dækkene ikke beskrives nøjagtigt for bilisten selv. Afhængig af bilens lydisolering kan der dog opleves store forskelle inde i kabinen. De mest støjsvage dæk klassificeres som under 68 dB. Mellemniveauet ligger på 68-71 dB, mens de mest støjende dæk klassificeres som over 71 dB. En vigtig detalje her er, at støjniveauet fordobles, hver gang dB stiger med tre. Det vil sige, at en bil med dæk på over 71 dB vil støje lige så meget som fire biler under 68 dB.

 

Glædeligt og interessant
Dækbranchen Danmark og Dækimportørforeningen står bag hjemmesiden daeklabel.dk, der i detaljer forklarer om dækmærkningen. Her er direktør Volker Nitz, der også står i spidsen for Rådet for Større Dæksikkerhed, begejstret over, at dæksalget er blevet påvirket så meget i kraft af mærkningsordningen.

Få overblik: Her er de bedste vinterdæk - og de værste  

Annonce:

- Det er utroligt interessant og glædeligt, at mærkningen har så stor effekt på købsmønstret. Der er desværre ingen lovgivning for, hvor ringe dæk producenterne må sætte på markedet, bare de opfylder nogle brede EU-rammer, så vi kan kun plædere for, at forbrugerne sikrer sig selv og deres biler med dæk af høj kvalitet. Mærkningsordningen er et godt redskab, der synliggør forskelle på dæksikkerhed, forklarer Volker Nitz.

Hos de danske bilejeres interesseorganisation, FDM, har man desuden testet de nyeste vinterdæk. Resultatet kan ses på deres hjemmeside, www.fdm.dk.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: