Sådan kommer bilen let gennem bilsynet

Du kan selv gøre bilsynet mere smertefrit, pas især på fejl på bremser og lygter

Der er en række typiske fejl, som går igen, når bilerne kommer ind til syn. Det gælder bl.a. forlygter med pærer, som er sprunget, eller forkert indstilling. Fotos: Applus
Der er en række typiske fejl, som går igen, når bilerne kommer ind til syn. Det gælder bl.a. forlygter med pærer, som er sprunget, eller forkert indstilling. Fotos: Applus

Forlygter, der lyser ujævnt, eller bremser, der bremser skævt.

Det er nogle af de typiske fejl på mange tusinde biler, som hvert år bliver synet hos Applus Bilsyn. Bremser og styretøj ligger nemlig i toppen som de største syndere sammen med lygter og det elektriske system, når bilisterne får anmærkninger eller bilen kasseres til syn.

Her er det typisk rustne eller tyndslidte bremseskiver, dårlige klodser eller kalibre, som synsfolkene falder over. Og så lygter, der ikke virker eller har fejl ved justeringen. Det er der ofte en årsag til, forklarer Poul-Erik Christensen, som er teknisk chef hos Applus Bilsyn.

- Vi ser tit, at folk selv skifter forlygtepærerne. Men selv om de ser ud til at være monteret korrekt, sidder de ikke altid rigtigt. Det betyder, at der er en forkert grænse mellem lys og mørke, og lyset sendes i alle retninger, siger Poul-Erik Christensen.

Skavanker på ældre biler
Bremseskiverne kan nemt samle rust her i den fugtige tid af året, især hvis man ikke kører så meget i sin bil.

Det er typisk, når bilerne er over seks år gamle, at de største skavanker begynder at melde sig, men den kan også være gal på yngre biler, der får regelmæssig foreskrevet service. Den tekniske chef vurderer, at 10-15 pct. af bilisterne får bilen tjekket på et værksted før det obligatoriske syn, mens resten møder direkte op.

Gamle biler undgår syn
Det er ofte dem, som i forvejen har orden i tingene, eller har bilen jævnligt til serviceeftersyn, som får den tjekket i forvejen. Mens ejerne af de ældre biler på måske 10-15 år helst vil undgå at ofre mere end højst nødvendigt. De skal bare gennem synet. Her har Applus oplevet at nogle bilister har forsøgt at snyde ved at fifle med lamperne for bl.a. ABS, airbags eller motorstyring.

-Når bilerne er seks-otte år, begynder der at opstå problemer, så begynder folk at kvie sig, konstaterer Poul-Erik Christensen, der advarer mod at fifle ved lamperne.

Lyntjek
Poul Erik Christensen har en række gode råd, hvis man vil glide lettere gennem synet. Gå en tur rundt og tjek alle lygterne, og kig i fælgene og se, om der er rust på bremseskiverne. Hvis det er tilfældet, så kør en tur og brems kraftigt ned, når du vel at mærke ikke har en anden bil liggende bag dig. Men brems ikke så meget, at hjulene blokerer (eller abs's bliver aktiveret). Hvis der stadig er rust, så kig forbi dit værksted og lad dem vurdere, om der skal gøres mere.

- Det er altid en god idé, at lade en professionel kigge på bilen, før den skal til syn hvis du da vel at mærke ikke skal betale for meget for det. Mange bilister vælger dog at bruge selve bilsynet som et billigt tjek af bilen - simpelthen fordi det kan være er billigere end at køre bilen på værksted.

Værkstedtjekket kan dog have en yderligere fordel:

- Vi ser udelukkende på de sikkerhedsmæssige ting, men hvis der er andet, kan værkstedet få det med, siger Poul Erik Christiansen, som også anbefaler at tjekke slidbanen på dækkene, som ikke må komme under 1,6 millimeter. Men hvis den er under tre, så overvej at skifte dækkene.

Undersøg selv
Tjek også styretøjet. Her kan der være slid i styrekugler eller bøsninger. Start motoren og drej forsigtig i rattet, hvis det kan drejes mere end 3-5 cm til hver side, kan der være problemer. Undersøg også, om viskerbladene er flossede. Pas på, at de ikke er frosset fast til bilen, når du tjekker, for så rykker du dem i stykker.

Lyset er vigtigt
- Det er især et problem, hvis både forlygte og positionslys er gået i venstre side. Her kan modkørende tro, at de møder en motorcykel og uforvarende kommer til at overhale med katastrofale følger, siger han.

 

13 kommentarer
Vis kommentarer

Skærm

Hent flere
Hent flere