Selv store biler kæmper med plads til autostole

Rummelige familiebiler har ikke nødvendigvis plads nok til familiens autostole – tjek pladsen, før du køber bil, anbefaler FDM

Køber du en Nissan X-trail, er der slet ikke plads til autostole på tredje sæderække.  (Foto: Nissan)
Køber du en Nissan X-trail, er der slet ikke plads til autostole på tredje sæderække. (Foto: Nissan)

En nok så stor familiebil kan hurtigt virke pakket, hvis der både skal være plads til forældre og flere børn i autostole.

Det gælder især, hvis der er tre eller flere børn i familien. Det viser en ny test fra FDM i samarbejde med en række europæiske autoklubber.

Her har man de seneste fem år testet, hvordan autostolene passer til sæderne i en række bilmodeller, og hvor nemme de er at montere.

Tre autostole giver problemer
I år er der testet 13 større biler, hvor flere har syv sæder.

Her er fem maksimale stjerner til de helt store biler, som Renault Espace og VW T5 Multivan samt den lidt mindre Peugeot Partner.

En topkarakter kræver, at bilerne har god og sikker plads til fire børn i autostole fordelt på for- og bagsæde eller fem børn, hvis bilen har en tredje sæderække. De andre biler får to til fire stjerner.

- Familier spiller ofte en fremtrædende rolle i markedsføringen af nye biler. Men det er ikke altid tilfældet, at familien faktisk kan være i bilen, siger bilteknisk redaktør hos FDM Søren W. Rasmussen og tilføjer:

 - I de større biler er det aldrig et problem at få plads til to børn i autostole, men har man behov for at kunne montere tre autostole eller flere, opstår problemerne hurtigt. Enten fordi sædernes form ikke gør det muligt, fordi sikkerhedsselerne er for korte, eller fordi der er for lidt plads.

Det er især i biler med en tredje sæderække, at det kniber med plads til autostolen. (Foto: FDM)
Det er især i biler med en tredje sæderække, at det kniber med plads til autostolen. (Foto: FDM)
 

Svært at få plads på tredje sæderække
Fem af de testede biler havde en tredje sæderække, så de havde syv sæder.

På den tredje række bliver pladsen dog ofte begrænset, så det f.eks. ikke er muligt at montere autostole med støtteben.

Nissan X-Trail tillader således slet ikke brug af autostole på tredje sæderække.

Faktisk er sæderne på den tredje række sjældent til megen gavn, fordi de enten mangler de nødvendige Isofix-beslag til at montere autostolen, eller fordi det sikkerhedsmæssigt ikke er forsvarligt at bruge den tredje sæderække til børn i autostole.

- Det bedste råd er at undersøge nøje, om børn og autostole nu også kan være i bilen på sikker og komfortabel vis, inden man køber en bil, siger Søren W. Rasmussen og tilføjer:

- Det vil være ærgerligt efterfølgende at opdage, at pladsen enten ikke er god nok, eller at autostolenes placering er uholdbar.

Læs mere om testen, og se alle resultaterne på FDM.dk/autostole.

5 kommentarer
Vis kommentarer