Annonce:
Annonce:

Sikkerhed: Kig den brugte bil i kortene

Tænk mere over sikkerheden, når du køber brugt bil, og søg oplysninger, lyder rådet fra Havarikommissionen

Først fra 2011 kan du være sikker på, at alle Toyota Aygo har ESC antiskrid. Det var typisk de billigere modeller, som ikke havde. Foto: Christian Schacht
Først fra 2011 kan du være sikker på, at alle Toyota Aygo har ESC antiskrid. Det var typisk de billigere modeller, som ikke havde. Foto: Christian Schacht
Annonce:
Følg Biler

Mens nye biler i dag er meget trafiksikre, skal vi kun få år tilbage, for at finde langt ringere biler. Derfor er det vigtigt, at man som bilkøber kan stille de rigtige spørgsmål, når man er ude i markedet efter en ældre brugt bil, der måske er 10-15 år, lyder det fra Havarikommission.

- Der kan være meget stor forskel på sikkerheden og sikkerhedsudstyret i de brugte biler. Derfor er det vigtigt, at man er klædt på og har den viden, som skal til, siger Mette Fynbo, der er formand for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker og bl.a. opfordrer FDM til at gå aktivt ud med mere information.

Således fik Toyota Aygo først i 2011 det vigtige ESC- antiskrid i alle modeller. Frem til da var de billigste modeller typisk uden ESC.

Annonce:

Forskel mellem årgange
Mette Fynbo peger på, at det er vigtigt at have for øje, om drømmebilen for eksempel har ESC-antiskrid og gardin- eller sideairbags, som kan gøre en forskel på, om ulykken sker, eller hvor alvorlig den bliver.

Så farlige er de gamle biler  

Bilerne får som nye godt nok karakterer af Euro NCAP, der crashtester og giver dem karakterer med op til 5 stjerner, men skalaen ændrer karakter fra årgang til årgang, og det kan være svært at gennemskue, hvad stjernerne dækker over.

Hos FDM mener Torben Lund Kudsk, der er afdelingsleder, at organisationen gør nok for at informere.

- Vi har løbende brugttest og bruger hver gang lejligheden til at informere om sikkerhedsudstyret. På den måde får vi gjort opmærksom på, at der kan være forskel på, hvor sikre bilerne er, siger Torben Lund Kudsk.

Han peger på, at man skal sikre sig, at bilen har minimum fire Euro NCAP-stjerner, ESC- antiskrid og gerne gardinairbags. Man kan også sammenligne med, hvad andre biler af samme årgang normalt har af udstyr og tjekke, hvad FDM tidligere har skrevet om bilen.

Annonce:

Hold fast
Hos FDM mener man ikke, at sælgere skal informere mere end i dag - for eksempel med at opremse, hvad sikkerhedsudstyr bilen har, da foreningen mener, at især mindre forhandlere med mange biler kan risikere at fejlinformere.

- Men det er vigtigt at holde sælgeren op på, at det, som er lovet, også af sikkerhedsudstyr, står i slutseddelen, siger han.

Hos Bilbranchen, som repræsenter de danske bilforhandlere, er man positiv over for mere oplysning. Jens Brendstrup, som er direktør i Bilbranchen, mener dog heller ikke, at der skal være krav om at oplyse om sikkerhedsudstyr.

- Det sker helt naturligt, for det er i bilforhandlerens egen interesse at fremhæve det, som kan være med til at sælge bilen, siger Jens Brendstrup.

* * *

Sådan finder du de sikre biler

Opel Corsa fra 2006 var fra starten en pænt sikker bil, som du godt kan være bekendt. Foto: Christian Schacht
Opel Corsa fra 2006 var fra starten en pænt sikker bil, som du godt kan være bekendt. Foto: Christian Schacht
 

Selv om pengene måske kun rækker til en brugt bil med nogle år på bagen, behøver du ikke gå på kompromis med sikkerheden. Du kan nemlig styre efter enkle retningslinjer.

Annonce:

Som udgangspunkt er bilerne rimeligt sikre, hvis de har mindst 4 Euro NCAP-stjerner og er højst 10-12 år gamle, altså med en dåbsattest, som betyder, at de er Euro NCAP-testede fra 2004 og frem, lyder rådet fra sikkerhedseksperten, Leif Nielsen, Sikkerbil.dk.

Fra 2002 blev kravene til den indbyggede kollisionssikkerhed nemlig strammet hos Euro NCAP, som sikkerhedstester bilerne, hvilket betød, at de skulle være meget mere sikre for at opnå de rimelige fire stjerner og topkarakteren på fem. I årene efter steg grundniveauet også.

Se på dåbsattesten
Faktisk fik Renault Laguna fra 2002 topkarakter og var i mange år en af de mest sikre i sin klasse. Du skal dog have dig for øje, at mange af de biler, som blev solgt i det sidste årti, er lanceret langt tidligere og på den måde har en ringe sikkerhed.

Toyota tilbagekalder 2,9 mio biler: Se her om din bil er ramt  

Annonce:

Det gælder for eksempel VW Sharan og søstermodellen Seat Alhambra, der først i 2010 fik en afløser, som var lysår mere sikker. Ford Galaxy, som var den sidste i trekløveret, blev udskiftet allerede i 2006. I den gode gedigne ende fra midten af sidste årti finder du for eksempel biler som Ford Focus og Citroën C4.

Hav dog et ekstra øje på de koreanske biler.

- Koreanske biler var mange år skidt kørende på sikkerhedsområdet. Men de lærte af europæerne og kom efter det, så de blev lige så gode og på nogle områder bedre, siger Leif Nielsen.

Det betyder eksempelvis, at modeller som Chevrolet Matiz og Aveo samt Hyundai Atos og Getz er langt fra et være i top, mens tingende ændrede sig med for eks. Hyundai i10 fra 2008. I den sikre ende finder vi tyske modeller som Opel Corsa generation D fra 2006.

Annonce:

Nyt ryk i 2009
Som udgangspunkt er større biler mere sikre end mindre. Det handler dog også om økonomi, og da en ældre firmaklassebil kan være dyr i drift, er det også værd at skæve til, at både mikro- og miniklassebilerne voksede i størrelse op gennem sidste årti. Så hvis du går efter en model med ESC-antiskrid, der er noget af det mest effektive til at forebygge ulykker og gerne gardinairbags, er du hjulpet et godt stykke.

I 2009 sker der et ryk, så Euro NCAP nu også vurderer mere indgående på skader på kroppen, piskesmæld, børne- og fodgængersikkerhed. Så herfra har stjernerne større værdi.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Populært i Ekstra Bladet+

Spar med
Elpris LIGE NU
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:

Mest læste lige nu

Politikerne taler og taler, mens sundhedsvæsenet er tæt på sammenbrud
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:

Mere om krop og velvære med Ekstra Bladet+

Mere om krim med Ekstra Bladet+

Det bedste fra Ekstra Bladet+

Mest læste fra den seneste uge

Bagholdet

Annonce:
Annonce: