Slip for sammenstød med nødbremse

Det kan snart være slut med at blive påkørt bagfra

Nødbremsen bruger et kamera og en laserradar til at opdage objekter foran bilen
Nødbremsen bruger et kamera og en laserradar til at opdage objekter foran bilen

Nej, vi siger ikke selvbruner, vi siger selvbremser. En automatisk nødbremse (AEB) forhindrer ifølge en ny rapport 38 procent af de sammenstød, hvor du bliver påkørt bagfra eller selv påkører bilen foran. Nødbremsen findes typisk i to versioner, som bremser bilen ned fra hastigheder op til enten 30 km/t eller 50 km/t.

38 ud af 100
Den automatiske nødbremse kan forhindre 38 ud af 100 bagende-kollisioner. Det dokumenterer en fælles rapport (Effectiveness Of Low Speed Autonomous Emergency Braking In Real-World Rear-End Crashes) fra de to sikkerhedsorganisationer Euro NCAP og den australsk/asiatiske ANCAP. Og resultaterne viste sig at være stort set lige gode, uanset om uheldene sker i byområder med en hastighedsgrænse under 60 km/t eller længere ude på landet med hastighedsgrænser over 60 km/t.

Nødbremsen bruger et kamera og en laserradar til at opdage objekter foran bilen
Nødbremsen bruger et kamera og en laserradar til at opdage objekter foran bilen

AEB, som står for Autonomous Emergency Braking eller automatisk nødbremse, er en af de mere lovende sikkerhedsfaciliteter i moderne passagerbiler, og forventningerne har været store. Desværre har der hidtil ikke været noget, der kunne dokumentere, hvor gode de her automatiske nødbremser er. For lastbiler og busser vurderes AEB at være en afgørende vigtig sikkerhedsteknologi. Så god, at det til november bliver et lovkrav, at alle nye lastbiler og busser skal have en nødbremse installeret.

Ulykker i fem lande
Med den nye rapport er dokumentationen for den markante reduktion i antallet af kør-op-bagi-uheld på plads. Data er kommet frem ved, at en gruppe eksperter samlet på tværs af regeringer, industrien, forbrugerorganisationer og forsikringsselskaber har samlet ulykkesdata fra fem europæiske lande og Australien og gennemanalyseret dem.

Afgift eller ej
Nu er spørgsmålet så, om Skat er parat til at fritage disse automatiske nødbremser for afgift. Ingen afgift på nødbremse kan få flere til at købe og dermed indirekte spare samfundet for de økonomiske følger af arbejdsudygtighed som følge af fx piskesmæld, indlæggelser, ambulancekørsler og så videre.

I øvrigt. Hvis du har været tæt på at banke op i bilen foran, bliver du muligvis så hvid i hovedet af skræk, at du faktisk godt kunne bruge en hurtig selvbruner.

3 kommentarer
Vis kommentarer