Software-opdatering: Nu kan Tesla køre selv

En ny software-opdatering sendes i øjeblikket ud til alle Tesla Model S – hvis din Tesla er mindre end et år gammel, kan den nu køre selv

Hvis din Tesla er mindre end et år gammel, kan du nu betale for en opdatering, der gør bilen næsten helt selvkørende. (Arkivfoto: Christian Schacht)
Hvis din Tesla er mindre end et år gammel, kan du nu betale for en opdatering, der gør bilen næsten helt selvkørende. (Arkivfoto: Christian Schacht)

Har du svært ved at lade telefonen ligge under kørslen? Tvinger din appetit dig til at indtage store mængder af mad bag rattet? Eller glemmer du nogle gange lige at holde øje med trafikken, når ungerne vræler på bagsædet? I så fald burde du egentlig ikke køre bil, men nu gør Tesla noget ved problemerne.

Selvom der stadig forventes at gå nogle år, før det både sikkerhedsmæssigt og juridisk kan lade sig gøre at sætte sig bag rattet af en bil uden overhovedet at skulle tænke på at styre den, så giver Tesla nu en solid forsmag på, hvordan fremtiden kommer til at se ud.

Se også: VW midt i krisen: Nu fokuserer vi på elbiler

En ny opdatering indeholder nemlig flere funktioner, der formodentlig gør det både mere sikkert og komfortabelt at tage på tur i en Tesla Model S eller X - men bilen skal altså være produceret efter september 2014. Og så koster det vel at mærke 2500 dollars, som svarer til ca. 16.000 kroner, at aktivere de nye avancerede systemer.

Se Ekstra Bladets anmeldelse af Model S her.

Her kan du se de nye funktioner:

 • Styring
  Bilen kan nu selv holde sig inden for de hvide striber på vejen og altså dermed holde sin vognbane. Takket være særligt detaljerede GPS-kort og sensorer på bilen, kan den styre bilen både dag og nat i solskin og regn.
  Der vil dog være situationer – eksempelvis i kraftig regn eller massivt snevejr – hvor det vil være en udfordring for bilen at klare opgaven selv. Af juridiske årsager er du dog alligevel forpligtet til at have hænderne på rattet hele tiden, selvom det ikke burde være nødvendigt.
   
 • Sikkerhed
  Bilen er nu også udstyret med et sikkerhedssystem, der kan overtage styringen i sidste øjeblik, hvis der er ved at ske en ulykke. Inden da vil instrumentbrættet gøre føreren opmærksom på, at der er andre biler eller ting i nærheden, der udgør en overhængende risiko.
   
 • Vognbaneskift
  Når føreren af bilen aktiverer blinklyset på motorvejen, sørger bilen selv for at registrere, hvornår der er plads til at trække ud eller ind, hvorefter bilen selv skifter vognbane.
   
 • Parkering
  Ved kørsel i byen kan bilen – ved lav hastighed – registrere mulige parkeringspladser og herefter selv bakke bilen på plads i båsen, hvis føreren af bilen ønsker det.

Helt selvkørende om få år
Det er den længe ventede softwareopdatering version 7.0 til Tesla Model S og X, der nu gør det muligt delvist at overlade ansvaret til bilens sensorer og systemer, men stifter og direktør Elon Musk understreger, at der stadig vil gå op til tre år, før han forventer, det juridiske vil være faldet på plads, som tillader fuldstændig selvkørende biler.

Et tilskud på 75.000 kr. til en elbil mod at skrotte en ældre dieselbil. Sådan lyder tilbuddet til bilister i Frankrig. (Foto: Colourbox) Bilnyheder - 13. okt. 2015 - kl. 17:02 Her er de vilde med elbiler: Giv os din dieselbil og få 75.000 kr.

- Vi er meget forsigtige, særligt i dette tidlige stadie. Om nogle år vil det overhovedet ikke være nødvendigt, men på nuværende tidspunkt er det vigtigt, at man som fører stadig er aktiv bag rattet, forklarede direktør Elon Musk ifølge autoblog.com i forbindelse med lanceringen af den nye software.

Hjemmesiden caranddriver.com har allerede testet de nye funktioner i en Tesla Model S, og herfra lyder meldingen, at der overhovedet ikke er nogen grund til at holde på rattet – bilen kører fremragende uden indblanding fra føreren – men skulle uheldet være ude, kan man altså ikke skyde skylden på bilen.

1 af 2 Ved hjælp af meget detaljerede GPS-kort og sensorer på bilen, kan en Tesla eksempelvis selv sørge for at holde sig i sin vognbane. (Foto: Carlos Osorio/AP)
2 af 2 Hvis din Tesla er mindre end et år gammel, kan du nu betale for en opdatering, der gør bilen næsten helt selvkørende. (Arkivfoto: Christian Schacht)
81 kommentarer
Vis kommentarer