Spark til dæk på Djursland

Der er hygge og bilhistorie, når ejere af vintagebiler mødes til uformelt træf ved Kalø Vig

Ole Sørensen, forrest tv., og Jens Funder Berg, forrest th., er begge ejere af klassiske VW Karmann Ghia. De mødtes tilfældigt og fik en bilsnak sammen med Elisabeth Sørensen og Bo Filt.  Foto: Jens Overgaard
Ole Sørensen, forrest tv., og Jens Funder Berg, forrest th., er begge ejere af klassiske VW Karmann Ghia. De mødtes tilfældigt og fik en bilsnak sammen med Elisabeth Sørensen og Bo Filt. Foto: Jens Overgaard

En rød Fiat Dino skinner om kap med en hvid Ford Granada GXL Coupé, mens en blå Mercedes 220 SE skutter sig i baggrunden.

Ind imellem er der masser af små picnicborde, campingstole og folk i afslappet sommerdress. Og så for øvrigt mange flere biler. Rigtig mange. Det er en lun sommer-tirsdag, og vi er taget til træf ved Kalø Slotsruin på Djursland i det østjyske.

Se også: Ny Top-Gear vært sælger sine famøse Ferrarier  

Her mødes bil- og motorcykelinteresserede hver tirsdag i hele sommerhalvåret, og denne aften er ingen undtagelse.

Det uhøjtidelige træf, hvor man bare møder op, er et af de helt store mødesteder for motorentusiaster. Det er et godt eksempel på den slags træf, der kommer flere og flere af herhjemme.

Fælles om interesser
Ole Sørensen, der har stillet en grill op bag sin røde VW Karmann Ghia cabriolet fra 1970, er en af dem, som har været med mange gange.

Han har inviteret Jens Funder Berg, som har en hvid Karmann Ghia Coupé fra 1968 med ved campingbordet.

De to har aldrig mødt hinanden før, men får nu en lang snak om bilerne.

Se også: Til salg: Sådan ser en oliesheiks drømmebil ud  

Jens Funder Berg har drømt om modellen, siden han så den i USA for 20 år siden, og han gjorde bildrømmen til virkelighed i foråret.

- Det er sjovt for mig som novice at komme her og snakke med folk, der er lige så entusiastiske som mig, smiler Jens Funder Berg.

Han peger på, hvad der fænger ved bilen.

- Det er formerne, og det sporty look. Det her er jo en klassiker ligesom den første Audi TT, siger han.

Ferie med træf hvert år
Ole Sørensen, der også fremhæver designet på Karmann Ghia’en, forklarer, hvad der trækker ved de åbne træf.

- Det er hyggeligt og uhøjtideligt, og der kommer altid nogle og vil snakke, smiler han.

Der er mange både yngre og ældre klassikere, som tilskuerne kan komme helt tæt på under træffet ved Kalø Vig.
Der er mange både yngre og ældre klassikere, som tilskuerne kan komme helt tæt på under træffet ved Kalø Vig.

Peter Fisker har taget hele vejen fra Dragør på en ferietur til Kalø sammen med sin kone og deres åbne Citroën Mehari fra 1972.

Det er blevet en tradition at komme til træffet, hvor hyggen og muligheden for at se andre biler af alle slags trækker for entusiasten, der længe har været bidt af Mehari. Peter Fisker har kørt Citroën 2CV i mange år, og kan godt lide konstruktionen.

Se også: Byd på Drapers Cadillac fra 'Mad Men'  

- Mehari bygger jo på en 2CV og er dybest set en firehjulet motorcykel. Den repræsenterer den franske afslappede Laissez faire-stil og er lidt et statement, smiler han.

Charmerende størrelser
Længere henne på pladsen viser Christian Halling sin trehjulede engelske Reliant fra 1979, der er bestykket med en 42 hk motor på 850 ccm.

Han har tidligere haft en ligeledes trehjulet BMW Isetta og er medlem af Smaabilklubben DK.

Der er altid noget spændende at se ved træffet, mener Christian Halling, som har en trehjulet Reliant og tidligere har haft en BMW Isetta som den i baggrunden. Foto: Jens Overgaard
Der er altid noget spændende at se ved træffet, mener Christian Halling, som har en trehjulet Reliant og tidligere har haft en BMW Isetta som den i baggrunden. Foto: Jens Overgaard
 

- De helt små biler er charmerende og lidt afvæbnende, fortæller Christian Halling, som har været med til træf på Kalø mange gange.

- Når der er godt vejr, kommer der mange og kigger. Der er altid noget nyt at se, man ved aldrig, hvad folk kommer med af køretøjer, siger Christian Halling, der også har flere ældre scootere og knallerter, som han skifter imellem.

Noget helt specielt
Christian Bille slapper af ved sin røde Fiat 127 fra 1976, som han har brugt mange timer på at restaurere.

Træffet er et godt mål for en sommertur, når bilen skal luftes.

Helt tilfældigt dukkede der en anden Fiat entusiast med en rød 127 af næsten samme årgang op, og han manglede en stump, som Christian Bille tilfældigvis havde.

- Så vi fik lige skabt en kontakt der, fortæller Fiat-ejeren.

Christian Bille er glad for sin røde Fiat 127 fra 1976, som han har gjort helt personlig. Den skulle selvfølgelig luftes på træffet. Foto: Jens Overgaard
Christian Bille er glad for sin røde Fiat 127 fra 1976, som han har gjort helt personlig. Den skulle selvfølgelig luftes på træffet. Foto: Jens Overgaard
 

Christian Bille forklarer, hvad der trækker ved den lille Fiat.

- Den kører elendigt. Men den har charme, og jeg har noget, som ingen andre har, siger han med et smil.

Og sådan er der mange historier om, at nye forbindelser skabes, når folk med passion for det firehjulede mødes helt tilfældigt og i afslappede rammer.

* * *

Få gratis biloplevelser i det fri

Biler opleves bedst, når de er i deres rette element i det fri, hvor man kan høre motoren, dufte interiøret og snakke med de stolte ejere.

Mens de klassiske bilmærke- og veteranbilklubber mister medlemmer, tilslutter flere sig mere uforpligtende netværk, og der er kommet langt flere træf, hvor opskriften er enkel; tid og sted er fast, og så kan bilejerne og interesserede bare dukke op.

Det er en tendens, som er stigende, og som også giver mulighed for dig, der ikke har en vintage- eller specialbil. Du kan nemlig få en ganske gratis oplevelse med de firehjulede i det fri og måske lige uden for døren.

Peter Clausen, redaktør for Motor Classic, får fortsat flere henvendelser fra bilentusiaster og klubber, som vil med på bladets liste over træf. Han er ikke i tvivl om baggrunden for stigningen.

- Det er en uformel måde at møde hinanden på, sparke dæk og få en snak om bilerne. Og mere afslappet end den måde, det måske foregår på i mange klubber, siger han.

- Det passer godt til den danske folkesjæl og er også med til at udbrede interessen for klassiske biler, siger Peter Clausen.

Mange slags træf
Nogle af de træf, som har fået medvind, er for fans af youngtimere, som typisk er biler fra 1970’erne og 80’erne. De mødes hver tirsdag og torsdag i Næstved by og på Roskilde Havn. Men begge steder mødes en lang række andre bilentusiaster og klubber også.

Træffene sker dog landet over og er nogle steder arrangeret af klubber, mens man ved andre bare møder op.

I det jyske er et af de store ved Kalø Slotsruin på Djursland hver tirsdag i sommerhalvåret. Det er for ejere af alle slags biler.

Hos Motorhistorisk Samråd hilser sekretariatsleder Johnny B. Rasmussen de mange nye, uformelle træf velkommen.

- Det er positivt. Det får flere til at interessere sig for biler og fællesskabet omkring dem. Ud fra de meldinger, vi får fra klubberne, går det ikke ud over deres egne arrangementer. Så det er plusser på alle sider, siger han.

0 kommentarer
Vis kommentarer