Spritkørsel boomer nu: Politiet er klar med særlig kontrol

Antallet af dødsfald og alvorlige færdselsulykker stiger med sommerhyggen - nu laver politiet ekstra spirituskontroller

Politiet laver sprit-razzia i denne uge, fordi danskerne hygger sig for meget med kolde bajere, drinks og vin i sommervarmen - og alligevel sætter sig bag rattet. (Foto: Rådet for Sikker Trafik)
Politiet laver sprit-razzia i denne uge, fordi danskerne hygger sig for meget med kolde bajere, drinks og vin i sommervarmen - og alligevel sætter sig bag rattet. (Foto: Rådet for Sikker Trafik)

Kvinder i sommerkjoler, strandture, kold rosévin og grillaftner – der er mange gode ting ved sommeren, men den lune tid har desværre også en mørk side.

Når graderne stiger på termometret, stiger antallet af alvorlige ulykker og dødsulykker desværre også. Det viser tal fra Vejdirektoratet.

Derfor sætter Politiet nu ind med en særlig spritkontrol - og den er allerede i gang. Det særlige fokus bliver bevaret hele ugen og igen i uge 27.

Rådet for Sikker Trafik, TrygFonden og landets kommuner er også gået sammen om at lave en landsdækkende kampagne, som både kan ses på tv, langs vejene i form af skilte, og til flere festivaler og havne- og byfester, hvor folk typisk hygger sig en tand for meget til at kunne køre hjem selv.

- Om sommeren er der mange uplanlagte sammenkomster, hvor man lige mødes til lidt mad og hygge, og så kommer der øl og vin på bordet. Netop fordi det er impulsivt, så har mange glemt at planlægge på forhånd, hvordan de kommer hjem senere på aftenen. En genstand bliver til flere, og når trætheden melder sig, og man vil hjem, så kan det være svært at vurdere, hvor meget man har fået at drikke, siger Michelle Laviolette, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik i en pressemeddelelse.

Sådan stopper du en spritbilist
Ofte kan man føle sig pinligt berørt, når en i selskabet beslutter sig for at køre, selvom alle ved, at vedkommende er for påvirket til at køre.

Derfor har TrygFonden lavet syv gode råd til, hvordan du kan forhindre spritkørsel:

  • Fortæl ham/hende, at du har det skidt med, at han/hun kører
  • Forsøg at tale ham/hende fra at køre og tag evt. bilnøglerne
  • Allier dig med andre, så I er flere, der kan støtte hinanden
  • Ring efter en taxa og lån evt. ham/hende penge til taxaen
  • Tilbyd overnatning
  • Giv et lift, hvis du ikke selv har drukket
  • Hvis han/hun alligevel kører: Ring til politiet på 114

Advarsel til bilister: Pas på monsterregn