Stort dækfirma afsløret i omfattende fusk med dæktest

Gennem mange år har den finske dækproducent Nokian udleveret speciallavede dæk til test, som har været langt bedre end de dæk, de har solgt i butikkerne

Det finske dækfirma Nokian Tyres har fremstillet særlige dæk, som er blevet brugt til dæktest, men som ikke stemmer overens med de dæk, der bliver solgt i forretningerne. (Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto)
Det finske dækfirma Nokian Tyres har fremstillet særlige dæk, som er blevet brugt til dæktest, men som ikke stemmer overens med de dæk, der bliver solgt i forretningerne. (Arkivfoto: Finn Frandsen/Polfoto)
Følg Biler

En række interne mails fra dækproducenten Nokian afslører omfattende svindel med de dæk, som firmaet har udlånt til dæktest. Det skriver det finske medie Kauppalehti, som er kommet i besiddelse af de fortrolige mails.

Her er Veyrons afløser: 5 vilde facts om den nye Bugatti Chiron

Gennem 14 år menes den finske dækproducent at have påvirket en lang række dæktests foretaget i perioden, som angiveligt begyndte i 2005. Siden da har Nokian nemlig produceret helt særlige dæk med det formål, at de skulle klare sig godt i de tests, som medier og bilejerorganisationer gennemfører hvert år.

”Vores dæk er sikre”
I virkeligheden har dækkene på markedet derfor være langt ringere end de dæk, der er blevet testet, og ifølge nyhedsbureauet Direkt, ville dækkene fra Nokian Tyres ikke have slået konkurrenter som Goodyear, Dunlop og Continental.

Den tyske bilejerorganisation ADAC, der svarer til danske FDM, har tidligere testet Nokian-dæk, som var købt ved en forhandler og ikke udlånt fra fabrikken. Disse dæk klarede sig blot middelmådigt, mens de udlånte dæk i andre tests havde langt bedre resultater.

Længe ventet mini-SUV: Nu løfter Audi sløret for Q2

I en pressemeddelelse erkender firmaet, at de har snydt, men de slår samtidig fast, at det ikke længere er praksis, og at deres dæk under alle omstændigheder kan betegnes som sikre.

Hos Nordisk Dæk Import, som blandt andet står for importeren af Nokian i Danmark, har man ingen kommentarer til afsløringerne. Dækkene er blandt andet solgt hos kæden Thansen. Heller ikke her har man ønsket at kommentere på sagen.

Årets bil i Europa 2016: Se vinderen af den prestigefulde pris

LIGE NU
Ubegrænset Sport
Ekstra Bladet
Så løber du aldrig tør
79
,-
/md.

Mere fra Ekstra Bladet+

Den danske model er i fare, hvis ikke en masse tyk beton fjernes

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind