Svensk rigmand: Det skal du gøre når politiet stopper dig

En bil på ønskeplader har givet en svensk motorsportsentusiast så mange problemer, at han nu har lavet en guide til bilister, der har mindre erfaring med politiet

Når politiet vinker dig ind, skal du frem for alt gøre det tydeligt, at du har rent mel i posen. (Arkivfoto: Ernst van Norde/Polfoto)
Når politiet vinker dig ind, skal du frem for alt gøre det tydeligt, at du har rent mel i posen. (Arkivfoto: Ernst van Norde/Polfoto)

Hver dag. Til tider to gange om dagen. Så ofte bliver den svenske rigmand og motorsportsentusiast Peter Ternström efter eget udsagn stoppet i sin bil, når han kører rundt i Europa.

Årsagen er, at han på sin bil har en såkaldt ønskeplade, hvilket er muligt i blandt andet Danmark og Sverige.

Se også: Fræk japaner tager verden med storm  

I Italien, Frankrig og Tyskland kender man dog ikke til konceptet, hvor de traditionelle kombinationer af bogstaver og tal er skiftet ud med f.eks. et ord af eget valg, og derfor bliver Peter Ternström ofte nødt til at holde ind til siden med blå blink bag sig. Det skriver han i en kronik i det svenske magasin Auto, Motor & Sport.

At blive stoppet af politiet på daglig basis giver en vis rutine, og hvad der i begyndelsen var en ubehagelig oplevelse er nu blevet en hverdagsoplevelse for den svenske rigmand.

Se også: Genopstået Alpine kan få et tysk hjerte  

I sin kronik giver han – baseret på egne erfaringer – en række gode råd til, hvordan du skal gebærde dig, når politiet har vinket dig ind til siden, for at komme hurtigt videre.

Find en sikker plads
Når de blå blink tændes bag dig, skal du finde et sikkert sted at holde ind.

- Du behøver ikke trække ind til siden med det samme, hvis du kører på en trafikeret vej. Det ved politiet også godt. Kør gerne ind på en tankstation eller en anden oplyst plads, hvor I ikke er til gene for andre, forklarer Peter Ternström i Auto, Motor & Sport.

Bliv i bilen
Du skal aldrig gå ud af bilen, med mindre politiet beder dig om det. Rul i stedet vinduet helt ned, sluk motoren, og hold begge hænder på rattet.

Se også: Bentley sender verdens hurtigste SUV på gaden  

- Hvis det er mørkt, er det en god idé at tænde lyset i kabinen. Begynd ikke at rode rundt for at finde kørekortet eller registreringsattesten. Det kan opfattes som om, du forsøger at gemme noget, og det er en rigtig dårlig idé, lyder endnu et råd fra svenskeren.

Lad politiet styre samtalen
Vent med at sige noget, indtil du bliver spurgt, og lad betjenten styre samtalen. Svar venligt på spørgsmålene og undgå irriterende småsnak.

Se også: Leasing: Brugte biler hitter stort  

- Nej, du ved ikke, hvor du blev stoppet. Men, ja, du ved absolut, hvor hurtigt du har kørt. Du ønsker ikke at virke som en uintelligent, der ikke har styr på, hvor hurtigt du kørte. Hvilken hastighed du angiver, er en helt anden sag. Du skal dog ikke underdrive for meget. Ingen bryder sig om hyklere, mener Peter Ternström.

De små detaljer
Hele meningen med din opførsel er at få det hele overstået, så let og hurtigt som muligt. Politiet skal derfor gerne hurtigt få indtryk af, at du har rent mel i posen.

- Nogle gange vil du få bøder, men det er der ikke noget at gøre ved. Lad være med at diskutere. Tag bøderne og betal dem hurtigst muligt. Betjentene har ofte allerede bestemt sig, før du bliver vinket ind, mener den svenske debattør.

Kører du i udlandet, bør du ifølge Peter Ternström altid have 200 euro på dig, da politiet sjældent tager kreditkort, og der kan være langt til den nærmeste hæveautomat.

Bilen har 20 hestekræfter og en topfart på 65 kilometer i timen, så det tager sin tid at køre jorden rundt. (Foto: Dirk og Trudy Retger) Bilnyheder - 21. mar. 2016 - kl. 18:00 Ægtepar kører jorden rundt – i en 100 år gammel bil  

107 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere