Er man på udkig efter en ny bil, skal man passe på med at lade sig rive med og komme til at sige ja til en handel, medmindre man er fuldstændig sikker på, det også er den bil, man gerne vil køre hjem i, og en, man har råd til.
- Som hovedregel kan man ikke fortryde en bilhandel. Bordet fanger, så man skal være helt sikker i sin sag, siger Abid Khan, som er juridisk chef og advokat ved AutoBranchen Danmark.
For ved bilkøb gælder samme regler som ved køb og salg af andre varer, man køber fysisk i en butik, nemlig at der ikke er nogen fortrydelsesret. Der vil den opmærksomme læser straks påpege, at det passer da ikke helt. For normalt har man som minimum 14 dages returret, og køber man et par bukser i H&M, har man hele 30 dage.
- Hvis butikker tilbyder at tage varer tilbage, efter købet er foretaget, er det en service, butikken tilbyder kunden oveni. Ifølge købeloven er den ikke forpligtet til det, påpeger Abid Khan.
En omkostningstung handel
Når det i dag er standarden i store dele af detailbranchen at tage varer retur inden for et givent tidsrum mod fremvisning af bon, hænger det også sammen med, at den ekstra service er blevet et konkurrenceparameter.
Men hvis man kan fortryde et par bukser, hvorfor kan man så ikke også fortryde en bil?
- For det første er der tale om en vare med en meget højere værdi, og for det andet er der en del omkostninger forbundet med at købe bil, som forhandleren ender med at hænge på, hvis køberen trækker sig fra aftalen, siger Abid Khan fra AutoBranchen Danmark.
For lige så snart en køber siger ja tak til en bilhandel, går forhandleren i gang med papirarbejdet og klargøringen af bilen. Den skal indregistreres, der skal betales registreringsafgift til staten, og i mellemtiden kan andre potentielle kunder gå forgæves.
- Ved bilhandler, både af nye og gamle biler, rykker forhandlerne hurtigt, og sætter ofte salget i bero for at få ekspeditionen hurtigt ud af vagten, siger han.
Taber værdi
Hopper en køber pludselig fra, står bilforhandleren økonomisk et rigtig dumt sted. For ét er omkostningerne i forbindelse med indregistreringen og afgifter samt mandetimerne brugt på at gøre bilen klar, noget andet er, at bilen begynder at tabe værdi, fra det øjeblik bilen indregistreres første gang.
- En bils værdi afhænger af første indregistreringsdato, og så er det fuldstændig underordnet, hvor mange kilometer den så har eller ikke har kørt.
- Prisen bliver sat efter det år, den bliver indregistreret, så køber man en bil, men fortryder, og sælger allerede har fået den indregistreret, så begynder bilen at tabe værdi fra dags dato, og det kan blive en bekostelig affære, siger Abid Khan og fortsætter:
- Drejer det sig om en ny bil, kan den sagtens tabe mellem 10.000-25.000 kroner i værdi, alene fordi den bliver indregistreret. Det er penge, som sælgeren går glip af ved et senere videresalg. Indregistreringsdatoen vil desuden forfølge og påvirke bilens salgshistorik og pris fremadrettet.
Præcis hvor stort tabet bliver, afhænger af bilen. En brugt bil vil ikke tabe lige så meget i værdi ved et videresalg som en frisk fra fabrikken, men uanset hvad ender regningen på køberens bord.
Køber hænger på regningen
- Springer man fra en handel, vil man blive mødt med et erstatningskrav, som typisk først kan gøres op, når sælger ved, hvor stort et tab han har lidt på bilen. Forhandleren har krav på at få dækket det tab, der lides ved videresalg af bilen, hvor bilens værdi er faldet, siger Abid Khan.
Det kan altså blive en dyr fornøjelse at fortryde et bilkøb, men før man begynder at gå fra hus og hjem over sit fejltrin, skal man vide, at de fleste forhandlere er til at slå en handel af med.
- Det er i alles interesse at finde en løsning, og tit ser vi, at køber og sælger bliver enige om, at man for eksempel finder en anden bil og så kun betaler omkostningerne.
Det kan altså betyde et greb i pengepungen, hvis man ikke er klar over sine rettigheder, når man shopper ny bil og tvivlen melder sig.
Desværre er mange købere ikke klar over, at de 14 dages fortrydelsesret ikke gælder, og derfor gætter Abid Khan også på, at kunder og forhandlere over hele landet kommer i klemme på daglig basis.
Overvej en gang for meget
- Oveni skal det tilføjes, at en mundtlig aftale også er en aftale. Det behøver ikke være på skrift for at være bindende, siger han.
Derfor opfordrer han også til, at man som køber tænker sig grundigt om en ekstra gang, hvis man har det mindste gran af tvivl i maven, før man springer ud i en handel.
- Er man i tvivl om, hvorvidt bilen passer til ens behov, er et godt råd, at man aftaler endnu en prøvetur af bilen og tager både partner og børn med på en køretur rundt i ens lokalområde. På den måde får man et mere realistisk indtryk af, om bilen lever op til ens krav, siger han.
Der er rigtig mange penge at spare på den helt rigtige finansiering af bilkøbet. Bliv klogere lige her.