Annonce:
Annonce:

Test: Billige forlygte-pærer falder igennem

De bedste forlygtepærer lyser over tre gange så langt som de ringeste, viser en frisk test af H7-pærer

Der er stor forskel på, hvor godt almindelige H7-forlygtepærer lyser. Foto: Philips
Der er stor forskel på, hvor godt almindelige H7-forlygtepærer lyser. Foto: Philips
Annonce:
Følg Biler

En forlygtepære er ikke bare en forlygtepære. Der er nemlig stor forskel på, hvor langt og hvor godt ganske almindelige H7-pærer lyser. Det viser en uafhængig test, som en række skandinaviske magasiner har lavet sammen med Philips, hvor 18 pærer blev testet.

Testvinderen gav mere end tre gange så meget lys, som den pære der klarede sig dårligst i testen og lyser 38 meter længere på vejen. Det svarer til, at en bilist med en hastighed på 60 km/t vil kunne se en eventuel forhindring knap 2,5 sekunder før med testvinderen, Philips Xtreme Vision Plus 130, i forlygterne.

Faktisk lever hele seks ud af de 18 testede pærer ikke op til de internationale ECE-krav om en lysstyrke på 56 lux, og en pæretype fra testen lyste så skævt, at den nu omgående er trukket af markedet. De bedste i testen er pærer fra Philips, Osram og GE.

Annonce:

Slut med besværlige olieskift – snart tager det blot 90 sekunder  

Gå efter ekstra blus
H7 pærerne, som sidder i langt de fleste biler, er indkøbt i Sverige af det svenske Motor Magasinet, mens testen er udført under overværelse af flere nordiske medier som bl.a. Vi Bilägere. Ikke alle pærer fra de mindre mærker fås i Danmark. Men Philips og FDM mener, at resultaterne kan oversættes til danske forhold. Og her er holdningen klar: Man skal gå uden om de billigste pærer.

Pærerne blev testet i lygtehuset fra en VW Golf VII, hvor længden af lyskeglen og pærernes evne til at lyse symmetrisk blev testet. Foto: Philips
Pærerne blev testet i lygtehuset fra en VW Golf VII, hvor længden af lyskeglen og pærernes evne til at lyse symmetrisk blev testet. Foto: Philips
 

- Man får, hvad man betaler for. Pris og kvalitet hænger sammen. Det kan godt være, at nogle pærer overholder loven, men der er stadig forskel på lysstyrke, og hvor diffust lyset er. Det er et dumt sted at spare, især hvis man er ældre, siger Jørgen Jørgensen, der er konsulent i FDM’s tekniske rådgivning.

Annonce:

Han anbefaler at gå et skridt videre og købe højeffektive pærer med større effekt end standardpærerne. Det kan for eksempel være Osram Night Breaker frem for Osram Standard.

- Når du står ved hylden, så vælg de højeffektive pærer, de er ikke meget dyrere, siger han.

Priserne begynder typisk fra 20 kr. for de billigste, mens mærkevarepærerne koster fra 45 kr. Højeffektspærerne fås fra 65 kr. stykket. Husk for øvrigt altid at skifte pærerne i par.

Ny lov: Nu skal din nummerplade skrues fast  

Lys er sikkerhed
Anders Grønbech, der er salgsansvarlig for autopærer hos Philips, uddyber testens resultater:

- Testen beviser, at kvalitet betaler sig. Med mere lys kommer bedre sigtbarhed, som i sidste ende sikrer øget sikkerhed på vejen. En ting er, at bilisten får bedre sigtbarhed og kan reagere hurtigere på forhindringer, men det er mindst lige så vigtigt, at bilisten også selv ses bedre af medtrafikanterne uden at blænde dem, siger Anders Grønbech.

Annonce:

Rådet fra Anders Grønbech er at gå efter pærer fra de producenter, der leverer direkte til bilfabrikkerne, de såkaldte OEM-leverandører. Det er herhjemme Philips, G.E. eller Osram, mens Bosch for eksempel ikke er bilfabrikleverandør.

Alle pærer bliver godkendt ved en international test, før de får lov til at komme på markedet. Imidlertid er produktionen ifølge Philips mere ensartet hos leverandørerne til bilfabrikkerne, fordi kravene er større.

- Det er sværere at styre for mindre leverandører, som måske lægger produktionen ud til lande som Indien, Kina eller Korea, hvor kvaliteten kan være svingende, siger han.

* * *

Lys frem for levetid

Selv om pærerne har den internationale ECE-godkendelse, er der store forskelle. Foto: Philips
Selv om pærerne har den internationale ECE-godkendelse, er der store forskelle. Foto: Philips
 

Udsigten til at køre længere tid med dine forlygtepærer, hvis du køber såkaldte longlifepærer med en lidt mindre lysstyrke frem for standardpærer, kan lyde lokkende. Men lad være. Vælg altid de bedste pærer, lyder det fra både FDM og Philips.

Annonce:

- Lys og levetid er to modsatrettede faktorer. Det er ligesom et bål; jo mere ild, der er, jo hurtigere brænder det ned. Men vælg altid de bedst lysende pærer. Pærer og lys er en del af sikkerhedsudstyret, og hvis du kan undgå en ulykke med bedre lys, er det penge værd, mener Anders Grønbech fra Philips.

Han bakkes op af Jørgen Jørgensen fra FDM’s tekniske rådgivning, som peger på pærer med ekstra blus.

Tidligere havde især franske biler en tendens til at forlygtepærerne sprang på grund af overspænding. Det ses dog ikke så meget længere, fordi spændingsregulatorerne er blevet mere stabile.

Sådan bliver du din egen bilbarista  

Lang levetid koster lys
- Hvis pærerne springer ofte, kan longlifepærerne være en mulighed, men det er på bekostning af lyset, siger Jørgen Jørgensen.

Tommelfingerreglen for levetid hedder cirka to år for longlifepærer og et år for de andre. Her er levetiden for almindelige pærer og pærer med ekstra effekt dog bedre end før.

Annonce:

- Flere biler har selvstændige lygter til kørelys eller LED-kørelys, så man ikke slider så meget på nærlyset mere, og pærerne lever længere, siger FDM-teknikeren.

I testen lyser den bedste standardpære af OEM-klassen, Philips Vision, 40 pct. bedre end den bedste longlifepære, Osram LL.

Hvis pærerne ryger uafbrudt og det elektriske system ikke kan gøres bedre, kan longlifepærer være løsningen. En trøst er, at overspændingen til gengæld giver lidt mere lys i lygten.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: