TV: Alt om den nye Skoda Fabia

Den nye Skoda Fabia bliver kortere, bredere og smartere og får de nyeste motorer. Men billig bliver den ikke

Så flot er den nye Skoda Fabia

Skoda Fabia er en af de nye biler, som jeg satser på bliver en fuldtræffer. Tjekkerne har bygget Fabia siden 1999, og især den første version var lige i skabet: nydelig at se på, uden bullshit og til gode priser. Og nu er tredje generation klar.

Vi har kigget på den og siddet i den på Paris motorshow, men har desværre ikke kørt den endnu - en portugisk flystrejke kom i vejen, og lige nu venter vi spændt på at køre den, når den kommer hertil i januar.

Til gengæld er priserne nået til hertil allerede nu, og derfor kan vi afsløre, at Fabia ikke bliver noget slagtilbud ... Hvor konkurrenterne begynder ved 110-120.000 kr., starter Skoda ved 129.000 kr. Det giver den lille tjekke et handikap fra første færd.

Se den nye Fabia rallybil i bedste Ken Block-stil

Til gengæld er den topmoderne: Skoda Fabia er den første B-segmentbil fra VW-koncernens, som bygges på den modulære MQB-platform. Fabia bliver efterfulgt af både Seat Ibiza og Volkswagen Polo om et par år.

Ny teknik
Den nye platform betyder blandt andet, at Fabia får moderne teknik som træthedsføler, som du kender fra VW Golf. Som standard får den et system, som via en radar holder øje med vejen foran dig og advarer dig og stopper bilen, hvis du er ved at køre ind i en bil foran dig. Fabia har også en Multikollisionsbremse, der afhjælper, at et uheld udvikler sig i form af flere sammenstød.

Kortere og lavere
Den nye Fabia er 1,8 cm kortere, 3,5 cm bredere og 3 cm lavere end forgængeren, og sammen med en langt mere sportslige linier får det Fabia til at se markant mindre ud end forgængeren. Men i praksis er bilen større. Bagagerummet er klassens største med 330 liter, og i bagsædet er der også mere plads. Fabia er 65 kg lettere end forgængeren og vejer faktisk under et ton med den mindste 1.0'er på 60 hk.

Vælger du den med 1,2 liter motor med turbo og 90 eller 110 hk stiger vægten til 1100 kg.

Skoda tilbyder bilen med fire forskellige benzinmotorer og to dieseler. Mindste benzin er en 1,0er som vi kender fra Skoda Citigo med enten 60 hk eller 75 hk. Skal der lidt mere saft og kraft på drengen skal der turbo på - og så får 1,2'eren 90 hk eller 110 hk. Turbodieselprogrammet omfatter to motorer nemlig 1.4 TDI 90 hk og 1.4 TDI 105 hk - begge to af den nye udgave på tre cylindre. Der findes også en tredje diesel på 75 hk, men den kommer ikke til Danmark.

Stationcarmodellen koster 14.000 kr. mere end hatchback'en og med den lille 1.0 motor og 75 hk ender Fabia Combi på 149.000 kr. DSG fås til den 110 hk benzin og den 90 hestes diesel for 20.000 kr. ekstra. Vi gætter på at den mindste turbomodel koster 10-15.000 kr. mere end den 75 hestes udgave. Prisen på dén model ligger desværre ikke fast endnu.

Spartansk startmodel
Den nye Skoda Fabia fås i 4 udstyrsniveauer: Easy, Active, Ambition og Style. Easy fås dog kun som hatchback med 1.2 60 hk benziner. Umiddelbart lyder netop den model ikke specielt attraktiv. Motoren er med statsgaranti ikke nogen stor fornøjelse og da bilen samtidig bliver yderst spartansk udstyret, får den det svært i forhold til mange andre billige biler i Polo-klassen med en startpris på 129.000 kr.

Fornuftig nummer to ...
Det bliver bedre, når der kommer lidt udstyr på. Andet udstyrsniveau kaldes Active og har aircondition, fartpilot, el-ruder foran, el-betjente og opvarmede sidespejle, radio med Bluetooth samt kørecomputer og splitbagsæde som standard.

I Ambition udstyrsniveauet (+10.000 kr.) er der læder på rat, gearknop og håndbremsegreb samt fartpilot med hastighedsbegrænser og varme i forsæderne. Dertil kommer elruder i bagdørene.

Det højeste udstyrsniveau Style ( yderligere 20.000 kr. ekstra) giver på 16 tommer alufælge, forlygter med LED kørelys, parkeringssensor bag samt multifunktionsrat og nøglefri start.

Infotainment
Alle Fabia er som standard udstyret med en radio med 5 tommer touchskærm med Bluetooth og dermed forbindelse til mobiltelefonen. Ønskes en større skærm, kan man som ekstraudstyr få en radio 6,5 tommer  touchskærm, der også er forberedt for Mirrolink, hvor man kan spejle specielle apps fra sin mobiltelefon i radioens touchskærm.

Smarte løsninger
Fabia rummer en lang række smarte løsninger, der gør det nemmere for ejerne i hverdagen. Eksempelvis isskraberen, der er placeret på indersiden af tankdækslet, så man slipper for at få sne og is på sæderne, når man åbner dørene for at få fat i isskraberen i handskerummet. Endvidere kan man få en affaldsposeholder til lommen i fordørene til alskens småaffald. En forhøjet bagagerumsbund, der gemmer alle småtingene og giver en ergonomisk god læssehøjde, kan fås som ekstraudstyr, og en måtte til bagagerummet, der har gummibelægning på bagsiden til eksempelvis haveaffald, er også en praktisk mulighed. Fabia har også smarte taskekroge, så du slipper for væltede indkøbsposer i bagagerummet?

Tryghedspakker

Skoda har som standard to års rigtig garanti, og derudover kan du vælge såkaldte tryghedsaftaler, der løber i 2-3 år og koster 3.500 kr. og 4500 kr. for tre år.

 

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen