Annonce:
Annonce:

Tyve kan bryde ind i din bil helt ubemærket

Ved at blokere din fjernbetjening med elektronik kan tyve komme ind i din bil uden at smadre hverken lås eller vinduer

Takket være startspærre kommer du ikke ret langt med en skruetrækker. Men husk, at rydde bilen for værdigenstande som mobiltelefonen. Det er stadig nemt at smadre en rude. (Foto: Jens Overgaard)
Takket være startspærre kommer du ikke ret langt med en skruetrækker. Men husk, at rydde bilen for værdigenstande som mobiltelefonen. Det er stadig nemt at smadre en rude. (Foto: Jens Overgaard)
Annonce:
Følg Biler

Du troede måske, du var sikker med din nye bil og dens fjernbetjente centrallås. Men tro om igen. Nogle tyve benytter sig nemlig også af elektronik, der giver adgang til bilen, men det efterlader ikke spor af indbrud, og så kan det være svært at få forsikringen til at dække.

Det gælder ’jammere’, hvor tyven med en sender, forstyrrer signalet, når du med fjernbetjeningen burde låse bilen. Et andet trick er den såkaldte ’rapper’, der virker ved biler, der har nøglefri start, hvor bilen låses op af sig selv, når ejeren tager i døren. Her kopieres koden med et lille kort.

Jammer i aktion
Hvis jammeren er i aktion, vil bilen ikke give signal på, at den er låst, og lygterne vil ikke blinke som normalt, når bilen låses.

Her er bilerne som biltyve elsker  

Annonce:

- Tyvene sidder for eksempel klar på parkeringspladser og jammer signalet, når man tror, at man låser sin bil. Så kan de derefter gå hen og stjæle værdierne i bilen. Det er et trick, der breder sig. Så tag i håndtaget og tjek, at bilen er låst, siger Tommy H. Hansen, der er konsulent i Forsikring og Pension.

- Indboforsikringen dækker kun, når dørene er låst, og der er synlige tegn på, at bilen er brudt op. Selv om man ikke forventer, at der sidder en tyv med en jammer, så har man selv ansvar for at sikre sig, at bilen er låst, siger han.

Hvis det derimod er bilen, der bliver stjålet, dækker kaskoforsikringen som udgangspunkt biltyveriet. Dog kun, hvis bilejeren ikke har været groft uagtsom.

Her er den mest stjålne bil  

Nogle tyve kan dog også komme ind i bilen ved at dirke den op med værktøj, så de undgår at smadre ruder. Den mest sikre facon er at låse sin bil på den gammeldags måde ved at stikke nøglen i hullet. Det kan jammeren ikke forhindre. Den bedste måde at undgå at miste værdier på er, at undgå at de ligger i bilen.

Tung bevisbyrde
Et stort selskab som Tryg oplever dog forholdsvis få anmeldelser af tyveri med jammere.

Annonce:

- Det kan være svært at løfte bevisbyrden, når der ikke er opbrud på bilen, og mange er måske i tvivl, om de overhovedet har låst bilen, siger pressetalsmand Tanja Frederiksen.

Færre tyverier fra biler - større udbytte  

Men bilejernes interesseorganisation FDM mener, der er flere sider af sagen.

- Forsikringsselskaberne må anerkende, at der ikke altid er fysiske tegn på skader ved tyverierne og anerkende anmeldelsen, hvis der ikke er noget, som taler imod det. Men bilfabrikkerne bør også være bedre til at forebygge den slags tyverier, og så må bilejerne konstatere, at bilerne ikke skal bruges til opbevaringssted, siger Per Alkestrup, der er jurist hos FDM.

Annonce:
Annonce:
Annonce:
Annonce:
Spar med
Det kan du spare
Elpris lige nu
Vestdanmark
-
kr. pr. kWh*
Østdanmark
-
kr. pr. kWh*
Annonce:
København skal være en by i provinsen
Annonce:
Annonce:

... Dom over Haas

Annonce:
Annonce: