Unik samling: Sjældne veteranbiler fundet i lade på Sydsjælland

Efter ejerens død har 26 sjældne biler fra begyndelsen af det forrige århundrede stået i en gammel lade på Sydsjælland – nu er ladeporten åbnet igen

Bilerne stod mast sammen i laden, hvor de ikke har set dagslys i mere end 30 år. (Foto: PR)
Bilerne stod mast sammen i laden, hvor de ikke har set dagslys i mere end 30 år. (Foto: PR)

Den nu afdøde ejer købte efter sigende sin første bil allerede som 17-årig, og gennem cirka 25 år samlede han herefter intet mindre end 26 veteranbiler fra 1920’erne, 1930’erne, 1940’erne og et par stykker fra begyndelsen af 1950’erne.

Drømmen var efter sigende på et tidspunkt at etablere et bilmuseum, men han nåede ikke at udleve drømmen, før han døde. Nu ca. 30 år senere er ladeporten åbnet igen.

Bentley chassis B212LFA blev leveret til Rolls-Royce Lillie Hall i Fulham, London den 20. december 1957. Fra Lillie Hall blev chassiset sendt til H.J. Mulliner, som monterede et Biler - 26. sep. 2015 - kl. 08:15 Veteranbiler for millioner under hammeren i weekenden

Stigende interesse for veteranbiler
Denne samling dukker op til overfladen på et tidspunkt, hvor interessen for gamle køretøjer er stigende. Det er i hvert fald meldingen fra Campen Auktioner, hvor man har fået til opgave at sælge de sjældne biler.

- Bare synet af de gamle spindelvævsbefængte omsorgsforladte køretøjer får tit plejeinstinktet frem i købere med restaureringsambitioner, hænderne skruet rigtigt på, en fyldt tegnebog, hjerterum og lidt ekstra plads i garagen, skriver Campen Auktioner i en pressemeddelelse.

Hvis din Tesla er mindre end et år gammel, kan du nu betale for en opdatering, der gør bilen næsten helt selvkørende. (Arkivfoto: Christian Schacht) Bilnyheder - 15. okt. 2015 - kl. 11:53 Software-opdatering: Nu kan Tesla køre selv

Her fortæller man, at hovedtrækkene bag historien om dette sjældne ladefund er skåret over nogenlunde samme skabelon, som de fleste andre usædvanlige ladefund.

Drømmen blev for stor
Den oprindelige ejer udså sig interessante køretøjer med en intention om at istandsætte, nyde bilerne og i dette tilfælde tilmed lave et bilmuseum. Men inden klargøringen blev over 26 biler parkeret i laden på Sydsjælland.

Sammen med en mekaniker blev et par stykker istandsat, men så kom livet i vejen og projekterne blev ikke gjort færdige. Over de efterfølgende årtier voksede visionen ham over hovedet, så drømmene og bilerne støvede til, og deres ejermand døde til slut.

Da portene til den gamle lade forleden blev åbnet, var det første gang i 30 år, de sjældne biler så dagens lys. Veteranbilerne stod så tæt, at de næsten var klistret sammen. Det var komplet umuligt at komme ind imellem dem.

Se også: VW midt i krisen: Nu fokuserer vi på elbiler

En af de biler, der nåede at få en kærlig hånd, er en sjælden Ford-T, der forventes at blive en af de helt store perler på auktionen. En anden bemærkelsesværdig og skøn sjældenhed var desværre forvist til området uden for laden.

Det er en gammel Renault Celtaquatre årgang 1934-35, der blev fundet ude bag laden under en presenning. Selvom den er i dårlig stand, er der også store forventninger til den. Det skyldes, at den kun blev fremstillet fra 1934-1938 - og kun i 44.000 eksemplarer.

De 26 biler bortauktioneres den 3. november hos Campen Auktioner i Helsted nord for Randers.

1 af 4 Efter 30 år i en lade på Sydsjælland kunne bilerne godt bruge en tur i vaskehallen. (Foto: PR)
2 af 4 Tiden er skruet cirka 70-80 år tilbage. Der er biler fra 1920’erne, 1930’erne, 1940’erne og nogle få fra 1950’erne. (Foto: PR)
3 af 4 Auktionarius Finn Campen med en af de mindre velholdte modeller. (Foto: PR)
4 af 4 Bilerne stod mast sammen i laden, hvor de ikke har set dagslys i mere end 30 år. (Foto: PR)
34 kommentarer
Vis kommentarer