Vi kører VW Up - så luksuriøst kører de i Sverige

Både i Danmark, Sverige og Norge er der fuld fart på salget af nye biler, men alt fra afgifter til grønne fordele afgør, hvilke biler der sælger bedst

Volvo er den eneste store bilproducent i Skandinavien – det smitter af på salgstallene. (Foto: PR)
Volvo er den eneste store bilproducent i Skandinavien – det smitter af på salgstallene. (Foto: PR)

En rigtig svensker kører naturligvis i Volvo, og alle de olierige nordmænd har råd til at rense samvittigheden med grønne el- og hybridbiler, mens vi danskere på grund af de høje afgifter holder os til mikrobilerne.

Sådan kunne man sagtens fristes til at konkludere, hvis man skulle give et bud på, hvordan bilsalget i de tre skandinaviske lande tegner sig.

Det er sjældent, at de største bilproducenter i Tyskland ligefrem hjælper hinanden, men i jagten på fremtidens teknologi har de alligevel slået pjalterne sammen. (Foto: PR) Bilnyheder Vild udvikling: Derfor vil Audi og BMW arbejde sammen

Men hvordan ser statistikken i virkeligheden ud? Vi er dykket ned i salgstallene hos vores nordiske nabolande.

Små danskere
Salgstallene for det danske marked figurerer jævnligt i spalterne, så her er der næppe de store overraskelser for den opmærksomme læser.

Folkets favorit er fortsat Volkswagens mikrobil Up, som med knap 600 indregistreringer indtager toppen af salgslisten i Danmark. Andenpladsen indtages dog trods alt af Peugeot 308, som er et par klasser større.

VW Up er fortsat den mest populære bilmodel i Danmark, men større modeller kryber ind i top 10. (Foto: PR)
VW Up er fortsat den mest populære bilmodel i Danmark, men større modeller kryber ind i top 10. (Foto: PR)
 

Men selvom både Volkswagen Golf, Ford Focus og Nissan Qashqai har sikret sig en plads på top 10, så er det fortsat mikro- og minibilerne fra Volkswagen, Peugeot, Toyota, Hyundai og Renault, der hiver op i gennemsnittet.

På få sekunder kan det svenske politi nu tjekke, om du har alkohol i blodet. (Foto: Andreas Libell/MHF) Bilnyheder Ny metode skal stoppe stive svenskere

Anderledes interessant bliver det, når vi skeler til vores naboer.

Volvo-land
Den svenske bilproducent Volvo er kendt for at lave nogle af verdens mest sikre personbiler. Nogle af modellerne ret kønne, de har overordnet set en udmærket brændstoføkonomi, og så er høje salgstal ensbetydende med tusindvis og atter tusindvis af svenske arbejdspladser.

Jo, der er skam mange gode grunde til at vælge Volvo, hvis man bor i Sverige. Og det må man sige, at svenskerne har forstået.

Volvo V70 sælges i tusindvis hver eneste måned. (Foto: PR)
Volvo V70 sælges i tusindvis hver eneste måned. (Foto: PR)
 

Den klassiske store stationcar-model V70 er den absolut mest solgte model i Sverige med knap 2700 indregistreringer alene i marts måned. Det er næsten fem gange så mange som antallet af solgte VW Up i Danmark i samme periode.

Volvo XC90 regnes for at være en af de mest sikre biler i verden – blandt andet takket være en række semi-autonome funktioner. Men nu vil Volvo gå hele vejen med en række forsøg i Kina. (Foto: PR) Bilnyheder Her skal 100 selvkørende Volvoer på vejene

Og selvom Volkswagen med både Golf, Passat og Polo også gør det fint, så vidner fem pladser til Volvo på top 10-listen om, at det entydigt er svenskernes foretrukne bilmærke.

Grønne fjeldaber
I Norge har man i mange år været velsignet af en undergrund, der har været proppet til bristepunktet med dyre oliedråber, som har gjort Norge til et meget velhavende samfund.

VW Golf fås både som elbil og opladningshybrid. Begge versioner hitter stort i Norge, hvor mindre end 100 ud af 1141 solgte Golf-modeller var med en traditionel brændstofmotor. (Foto: PR)
VW Golf fås både som elbil og opladningshybrid. Begge versioner hitter stort i Norge, hvor mindre end 100 ud af 1141 solgte Golf-modeller var med en traditionel brændstofmotor. (Foto: PR)
 

Men det betyder ikke, at nordmændende kun kører rundt i store Land Rovere med brændstoføkonomi som lastbiler. Nogle af de mange oliemilliarder bliver nemlig brugt på at tilgodese de såkaldte grønne bilmodeller.

Det smitter tydeligt af på salgstallene, hvor der kun er én model blandt de 10 mest populære, der ikke fås som enten el- eller hybridbil.

Hvis du har en håndfuld millioner, du ikke lige ved, hvad du skal bruge til, kan du kaste dem efter en Ford GT - hvis du får lov. (Foto: PR) Bilnyheder Ny Ford kun for udvalgte kunder - er det dig?

Selvom eksempelvis både VW Golf, Mitsubishi Outlander og Toyota Auris er med på listen, er det nemlig ikke de versioner, som vi normalt ser på de danske landeveje. I Norge er de særdeles populære som hybridbiler, hvor brændstofmotoren er suppleret af en elmotor.

På listen med de 10 mest populære biler i Norge, er det kun Skoda Octavia, der udelukkende sælges som en traditionel benzin- eller dieselbil.

SsangYong Tivoli kommer til Danmark under nyt navn, efter forlystelsesparken i København med samme navn indledte en sag hos Patent- og Varemærkestyrelsen. (Foto: PR) Bilnyheder Tivoli får nyt navn i Danmark

Herunder kan du se de nøjagtige salgstal for marts måned i år i de tre lande.

Med rensdyrskind som bundmåtter kan du formodentlig sagtens holde fødderne varme, selvom taget mangler. (Foto: Ebbe Sommerlund, Bilbasen) Bilnyheder Drømmebilen – hvis en 7-årig pige havde kørekort

83 kommentarer
Vis kommentarer