Vild plan: Sådan vil Indien gøre elbiler gratis

Alle nye biler i Indien skal være elektriske i 2030, mener landets energiminister – det kan blandt andet sikres ved at sælge bilerne uden udbetaling

Om 14 år skal alle nye biler i Indien køre på el, mener landets energiminister. (Arkivfoto. Thomas Borberg/Polfoto)
Om 14 år skal alle nye biler i Indien køre på el, mener landets energiminister. (Arkivfoto. Thomas Borberg/Polfoto)

Indien er et af verdens folkerigeste lande, men det er samtidig også et af de mest forurenede.

Luften i flere af de asiatiske storbyer er så forurenet, at det hvert år medfører millioner af dødsfald, vurderer FN's sundhedsorganisation, WHO.

Se også: Fræk japaner tager verden med storm

En af måderne at få sænket luftforureningen er ved at fjerne de osende benzin- og dieselbiler fra gaderne og erstatte dem med brint- eller el-biler, som ikke udleder skadelige partikler.

Selvfinansierende model
Den indiske energiminister, Piyush Goyal, har derfor lanceret en plan, som skal gøre netop elbilerne særdeles attraktive.

Se også: Privatleasing: Velkørende og praktisk Opel til familien

- Indien kan blive den første store nation, der udelukkende kører i elbiler. Vi forsøger at gøre programmet selvfinansierende, siger energiministeren til India Times og uddyber:

- Vi har ikke brug for økonomisk støtte fra regeringen. Vi har heller ikke brug for investeringer fra befolkningen. Vi arbejder på en plan, hvor man kan købe bilen uden udbetaling, og så kan ejerne afdrage på bilen med de penge, som de sparer på brændstof.

Det er således målet, at det ikke skal kunne mærkes i husholdningsbudgettet, når den gamle benzinsluger skiftes ud med en udledningsfri elbil.

Se også: Leasing: Brugte biler hitter stort
20 kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste i Biler
Seneste i Biler
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere