Bilaftale vækker begejstring: - Vi redder sunde biler

En hævelse af reparationsgrænsen for biler har skabt tilfredshed

Se, hvad bilforhandlerne synes om de nye afgifter. I bunden kan du se, hvad bilkøberne umiddelbart synes. Video/redigering: Stine Tidsvilde/Peter Boier

De nye registreringsafgifter træder officielt i kraft fra 3. oktober, og en del af den nye aftale er også, at den såkaldte reparationsgrænse hæves fra 65 procent til 75 procent i år 2020.

Og netop den del medfører stor ros fra Håndværksrådet til regeringen og Dansk Folkeparti.

- Det er visionært, at et flertal af Folketingets partier har fundet sammen om at hæve reparationsgrænsen, og det er stærkt af Dansk Folkeparti at stå fast på at bringe denne sag til forhandlingsbordet, siger Henrik Pedersen, formand for Håndværksrådets Autoudvalg.

- Reparationsgrænsen fører jo til at selv nyere sunde biler skrottes på grund af mindre skader. Det giver på den ene side et voldsomt ressourcespil i en tid, hvor vi skal spare på ressourcerne og genbruge, og på den anden side skal der, hver gang en bil skrottes, bygges en ny, som belaster miljøet med 10 tons CO2 per bil. Derfor er en højere grænse et stort skridt fremad for miljø og fornuftig ressourceudnyttelse i Danmark, siger han.

Færre arbejdspladser til udlandet
Reparationsgrænsen for trafikskadede biler angiver, hvor meget det må koste at reparere en bil, før den erklæres totalskadet.

Den nuværende reparationsgrænse på 65 procent betyder, at hvis udbedringen af skaden koster mere end 65 procent af bilens handelsværdi, er bilen totalskadet og skal skrottes.

Des lavere reparationsgrænse, des flere biler vil blive skrottet, selvom de kan repareres, og omvendt skal flere biler i sagens natur repareres, når reparationsgrænsen er højere.

Flere reparationer er gode nyheder i forhold til danske arbejdspladser, lyder meldingen fra Håndværksrådet.

- En højere reparationsgrænse vil også sætte en prop i den trafik af arbejdspladser, der går fra den danske autobranche til udlandet. For hver gang vi skrotter en bil i Danmark i stedet for at reparere den, sender vi arbejdspladser fra danske værksteder, autogenbrugere, reservedelsproducenter og -grossister til bilfabrikker i udlandet. Noget der især har ramt de mange unge mennesker, der gerne vil have en læreplads på et værksted hos en autoopretter og så videre, siger Henrik Pedersen.

(Artiklen fortsætter under billedet)

Flere reparationer er lig med flere folk i arbejde, mener Håndværksrådet, der er tilfreds med, at reparationsgrænsen hæves. Foto: /ritzau/Martin Slottemo Lyngstad
Flere reparationer er lig med flere folk i arbejde, mener Håndværksrådet, der er tilfreds med, at reparationsgrænsen hæves. Foto: /ritzau/Martin Slottemo Lyngstad
 

Tidligere har Håndværksrådet undersøgt, at den højere reparationsgrænse vil medføre mindst 300 nye arbejdspladser hos værksteder, autogenbrugere og reservedelsvirksomheder.

Se også: 9 ud af 10 ville aldrig købe denne type bil

- Vigtigt for værkstederne
Hos Autobrancen Danmark glæder man sig også over hævningen af reparationsgrænsen.

Inden aftalen om nye bilafgifter kom i hus, gjorde Autobranchen Danmark med direktør Gitte Seeberg i spidsen på forhånd opmærksom på, at de mente, det var vigtigt, at reparationsgrænsen blev hævet.

Nu er aftalen så kommet i hus.

- Det er vigtigt, at reparationsgrænsen bliver hævet. Ellers ville det have betydet, at værkstederne ville blive meget hårdt ramt af en nedsættelse af bilafgifterne, da flere funktionsdygtige biler ellers ville blive kasseret, siger Gitte Seeberg.

Reparationsgrænsen hæves i første omgang til 70 procent i 2019, inden den hæves til 75 procent i år 2020.

Samtidig forhøjes grænsen for, hvornår forsikringsselskaber skal tilbyde kontant erstatning fra 55 procent til 60 procent i 2019 og til 65 procent i 2020.

Se også: Stemmer i med DF: Skadede biler skal ikke skrottes

Se, hvad bilkøberne synes om afgiftsændringerne. Video/redigering: Stine Tidsvilde/Peter Boier

kommentarer
Vis kommentarer
Mest læste
Biler Mest læste
Seneste i biler
Hent flere
Mest læste på ekstrabladet.dk
Hent flere
Forsiden lige nu
Plus anbefaler
Hent flere
Ved du noget? Tip Ekstra Bladet  -  E-mail 1224@eb.dk SMS til 1224 Tlf: 33111313
Nyhedsredaktør:Nanna C. Pedersen
Ansv. chefredaktør:Poul Madsen