Bilen parkerer selv – du styrer den fra telefonen

Er du for meget et overklasseløg til at gide at parkere selv, så har Bosch og Mercedes udviklet en automatisk parkeringsservice, der styres via telefonen

Parkeringen behøver du ikke længere tænke på – den klarer Bosch, Mercedes og car2go. (Foto: Bosch)
Parkeringen behøver du ikke længere tænke på – den klarer Bosch, Mercedes og car2go. (Foto: Bosch)

Vi kender det alle sammen. Du er forsinket til cocktails i golfklubben, men der er ingen service til at tage imod bilen, så nu må du ydmyge dig og parkere bilen selv. Hvis dette også er et mareridtsscenarie for dig, så frygt ej, Mercedes og Bosch vil komme dig til undsætning i fremtiden. De har nemlig udviklet et system, der kan parkere din bil automatisk.

Uden hænder! Bosch har bygget en Tesla, der kan køre af sig selv. Teknologien er klar fra 2020. (Foto: Andreas Lang Hedegaard) Biler Uden hænder - i en selvkørende Tesla

Ford og flere andre har i længere tid haft systemer, som registrerer en ledig parkeringsplads, og kan derfra så selv parkerer bilen med en parallelparkering, der ville gøre din gamle kørelærer stolt. Men det Mercedes og Bosch har gang i adskiller sig. Sammen med delebilsfirmaet car2go, vil de lave p-huse, hvor bilen parkerer af sig selv, og kører frem igen, når du kommer tilbage, alt sammen styret af en app.

Konkret foregår det ved, at du bestiller en delebil via din car2go-app, og når du så står ved pick-up-zonen ved p-huset, køres en bil automatisk frem til dig. Når du har brugt bilen, parkerer du den i drop-zonen, og så kører den automatisk til nærmeste parkeringsplads. Teknisk kan det lade sig gøre, fordi Bosch og Mercedes har udviklet elektrisk styretøj og kameraer og sensorer, der gør det muligt for bilen at køre selv uden at lave parkeringsskader.

Et skridt mod selvkørende biler
For Bosch er det et skridt mod selvkørende biler. Et p-hus kan nemlig være et kontrolleret miljø, som er nemmere at overskue for en selvkørende bil. Det forklarer Dr. Dirk Hoheisel, bestyrelsesmedlem i Bosch.

Volvo er nået så langt med deres selvkørende system, Drive Me, at de fra 2017 vil slippe almindelige mennesker løs med de selvkørende biler. (Foto: Volvo) Biler Volvo til de hovedløse

– Fuldautomatisk parkering vil være klar til masseproduktion, før fuldt automatiseret kørsel. Lave kørehastigheder og informationer fra parkeringspladsens infrastruktur muliggøre en hurtig introduktion.

Foreløbigt har de tre virksomheder indgået en kontrakt, så de nu sammen kan gå videre med at implementere de selvparkerende biler.

8 kommentarer
Vis kommentarer