Annonce:
Annonce:

Bilgigant beklager skandalesag: Brugte snydeprogram til at narre kunder

Volkswagen beklager dybt over for deres kunder. Bilgiganten er under anklage for med vilje at have installeret 'snyde-programmer i deres biler

Volkswagen risikerer en voldsom bøde (Foto: AP/Nigel Treblin)
Volkswagen risikerer en voldsom bøde (Foto: AP/Nigel Treblin)
Annonce:
Følg Biler

I går rystede nyheden om Volkswagens formodede snyd store dele af bilverdenen.

Bilgiganten ønskede ikke at kommentere sagen, men nu har direktøren kravlet frem fra sit skjul og beklager den bevidste fusk.

- Jeg beklager dybt, at vi har brudt vores kunders og offentlighedens tillid. Volkswagen har igangsat en ekstern undersøgelse af sagen. Vi kan og vil ikke tolerere brud på vores regler eller på loven, siger Martin Winterkorn i en pressemeddelse.

Sent fredag meldte det amerikanske miljøagentur (EPA) ud, at Volkswagen er under mistanke for at have snydt med satserne for 482.00 diesel-bilers udslip og de såkaldte nitrogenoxider (NOx-gas).

Ifølge miljøagenturet har Volkswagen installeret en række snydeprogrammer, der har sørget for, at diesel-bilernes forureningsudslip har været lavere under testene, end de i virkeligheden er.

Annonce:

Hævder bilgigant bruger snydeprogram: Risikerer bøde på 117 milliarder

Når bilerne var trillet ud fra testanlægget og ud til forbrugerne, var programmet ikke længere aktiveret. Det betød, bilerne udledte op til 40 gange så meget forurening som det tilladte niveau.

Gigabøde på vej
Afsløringerne har tvunget Volkswagen til at kalde bilerne tilbage, men det kan ende meget værre. Hvis de bliver fundet skyldige, så kræver EPA en bøde på svimlende 117 milliarder danske kroner.

37.500 dollars i bøde pr. bil.

- EPA er forpligtet til, at alle bilfirmaer spiller ud fra de samme regler, siger EPA's såkaldte assistant administrator for enforcement and compliance assurance, der samtidig tilføjer, at det såkaldte 'snydeprogram' er ulovligt og en trussel på folkesundheden.

Volkswagen ejer også Audi, og ifølge EPA er det følgende modeller, der er berørt:

- Volkswagen Jetta (modeller fra 2009-15)

- Volksvagen Beetle (modeller fra 2009-15)

Annonce:

- Audi A3 (modeller fra 2009-15)

- Volksvagen Golf (modeller fra 2009-15)

- Volksvagen Passat (modeller fra 2014-15)

Indtil videre er der kun tale om biler, der er solgt i USA, så der er ingen grund til at droppe weekendplanerne, hvis du har en Volkswagen eller en Audi.

Alvorligt lovbrud
Ikke overraskende bliver EPA nu hyldet af miljøorganisationer verden rundt, mens Volkswagen får en over snuden.

- Det er i sandhed forfærdeligt, hvis Volkswagen med vilje har installeret software, der har produceret mere smog end, hvad testene har vist, siger Clean Air Watchs præsident Frank O'Donnell til nyhedsbureauet AP.

Nyhedsbureauet har også talt med ekspert på området for Consumer Reports Ellen Bloom, og hun kalder Volkswagens formodede svindel for et alvorligt lovbrud.

Annonce:

- Volkswagen har snydt forbrugerne og samtidig skadet miljjøet. Bilproducenten har tydeligvis installeret et program, der har sørget for, at de slipper mere forurening ud, end de har reklameret med. Det er oprørende.

- Samtidig vil vi gerne hylde EPA, som har slået ned på dette. Det sender et klar signal til bilproducenterne, som forsøger at omgås reglerne, siger Ellen Bloom.

Annonce:
Annonce:
Annonce:

Mere fra Ekstra Bladet+

Annonce:
Her har Mette Frederiksen tabt stort set alle slag
Annonce:

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Brugervilkår - Har du en bruger? Log ind

Annonce:
Annonce:
Annonce: