Bilist ramte Anne Mettes mand og datter: - Jeg var et splitsekund fra at miste min familie

Hun bliver vred, når hun hører, hvor uopmærksomme bilister kan være bag rattet

En video fra politiet, som Rådet for Sikker Trafik har fået, viser, hvor farligt det kan være at have travlt med andre ting, når man kører bil. Video: Rigspolitiet

Uopmærksomhed i trafikken er stadig et stort problem.

En ny undersøgelse fra Rådet for Sikker Trafik og brancheorganisationen Forsikring og Pension afslører, at mange danskere har travlt med meget andet, når de kører bil.

Eksempelvis svarer 28 procent af de adspurgte i undersøgelsen, at de taster på GPS, selv om de kører mere end 40 km/t i deres bil.

- Uopmærksomhed koster alt for mange liv i trafikken. Vi ser mange ulykker, hvor en bil pludselig kører over i modsatte vognbane og rammer en modkørende. Det er vigtigt, at vi får flere til at køre bil, når de kører bil, siger Lisbeth Sahl, seniorprojektleder i Rådet for Sikker Trafik.

I de her uger sætter Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension fokus på uopmærksomhed på vejene med kampagnen 'Kør bil, når du kører bil', som kan ses i tv, i biografer og på sociale medier.

En af de personer, der på meget tæt hold har oplevet konsekvenserne af en uopmærksom bilist, er 37-årige Anne Mette Alberg.

En morgen i april 2013 var hendes mand og dengang fire-årige datter Augusta på vej mod datterens børnehave.

Datteren var i sin flyverdragt af sted på en lille cykel med støttehjul.

Ved Nordre Frihavnsgade på Østerbro i København, hvor familien boede dengang, skulle faren og datteren krydse vejen via en fodgængerovergang.

- Der bliver aldrig holdt tilbage ved det fodgængerfelt, så min mand orienterer sig grundigt. Der kommer først en bil, som drøner forbi. Men næste bil er omkring 100 meter væk, så han tænker, at de sagtens kan nå over, fordi bilen vil standse, når bilisten ser dem, fortæller Anne Mette Alberg til Ekstra Bladet.

Fløj op i luften
Fordi faren regner med, at de enten kan nå over, inden bilen er henne ved fodgængerfeltet, eller at bilisten standser inden, træder han og datteren ud i fodgængerovergangen.

Men bilen standser ikke.

- Den kvindelige bilist sænker ikke farten. Bilen snitter min mand på armen og rammer støttehjulene på min datters cykel, så hun bliver kastet halvanden meter op i luften. Først der bremser kvinden, fortæller Anne Mette Alberg.

(Artiklen fortsætter under billederne)

Anne Mette Alberg bliver vred, når hun hører, at mange bilister har travlt med meget andet, når de kører bil. Foto: Privat
Anne Mette Alberg bliver vred, når hun hører, at mange bilister har travlt med meget andet, når de kører bil. Foto: Privat
 
Augusta, der i dag er otte år, blev i 2013 kørt ned af en uopmærksom bilist ved Østerbro. Foto: Privat
Augusta, der i dag er otte år, blev i 2013 kørt ned af en uopmærksom bilist ved Østerbro. Foto: Privat

Familien boede ikke langt fra, hvor uheldet skete, og faktisk kunne Anne Mette, som var hjemme med familiens yngste datter, stå på svalegangen og følge med i efterspillet til uheldet.

- Jeg kunne jo ikke gå fra vores yngste datter, men jeg kunne stå og se, at min datter blev båret ind i ambulancen, fortæller hun.

Heldigvis slap både datteren og manden fra uheldet uden skader, men datteren turde først sætte sig op på en cykel et år senere.

Kim tvinger sine ansatte til at bakke ind i p-båse

Et splitsekund
I dag er Anne Mette Alberg selv ved at tage kørekort til bil.

Hun kan ikke forstå, hvordan bilister kan finde på at have travlt med så meget andet, når de kører bil.

- Man sidder i et kæmpe fartøj, der kan slå ihjel, og det tror jeg, at mange glemmer. Jeg bliver vred, når jeg hører, at 28 procent taster på GPS, mens de kører over 40 km/t. Jeg tror, at de fleste glemmer, hvad det kan få af betydning, siger Anne Mette Alberg til Ekstra Bladet.

- Jeg var et splitsekund fra at få halveret min familie. Hvis de var gået over et sekund senere, eller kvinden havde kørt lidt stærkere, så havde jeg mistet min familie, siger hun.

Statistikkerne fortæller da også, at uopmærksomhed er særdeles farligt.

Tidligere undersøgelser fra Vejdirektoratets Dødsulykkesstatistik har vist, at uopmærksomhed er en afgørende faktor i omkring hver tredje trafikdrab på vejene.

En kritisk situation
Spørger man bilisterne, så fortæller mange også, at de har været i en kritisk situation i trafikken, fordi de er uopmærksomme.

I perioden 2015 - 2017 har Promonitor for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension spurgt 4.362 bilister, der inden for det sidste år har kørt galt eller været ved at køre galt, hvorfor de endte i den kritiske situation. Blandt de adspurgte siger fire ud af ti (41 procent), at de var uopmærksomme, da det skete.

- Vi har desværre set alt for mange eksempler, hvor uopmærksomme bilister rammer andre i trafikken. Et øjebliks uopmærksomhed kan betyde, at man ødelægger andre menneskers liv og førlighed, siger Hans Reymann-Carlsen, underdirektør i Forsikring & Pension.

I dag er Anne Mette lettet over, at det ikke gik værre den april-morgen i 2013, men hun håber, at bilister vil blive bedre til at lægge mobilen eller lignende fra sig.

- For eksempel i forhold til GPS skal man sørge for, at den, der ikke kører bilen, taster på GPS'en, hvis man er to i bilen, og sidder man selv, må man taste på forhånd, siger hun.

Det laver danskerne bag rattet

Epinion har for Rådet for Sikker Trafik og Forsikring & Pension spurgt 1.074 bilister i november 2017: Hvor ofte gør du følgende meget ofte, ofte eller engang imellem, når du kører bil med minimum 40 km/t?

- Sidder i egne tanker: 57 procent

- Drikker: 49 procent

- Spiser: 32 procent

- Betjener GPS: 28 procent

- Finder ting frem eller lægger ting til side i bilen: 23 procent

- Læser sms'er, mail, Facebook, m.v.: 12 procent

- Skriver beskeder (sms, mail, Facebook m.v.): 10 procent

- Tager overtøj af eller på: 7 procent

- Taler i telefon (håndholdt): 7 procent

- Læser papirer, kort, m.v.: 7 procent

Ni ud af ti bilister overser cyklister i mørket