Bilister kørte langsomt for at glo: Slut med løb over Lillebæltsbroen efter timelange køer

Det skabte massivt trafikkaos, kilometerlange køer og vrede blandt bilister i begge retninger, da der var Lillebælt Halvmarathon

Der bliver ingen motionløb hen over den ny Lillebæltsbro fremover. Vejdirektoratet vil ikke længere give tilladelse. Foto: Colourbox
Der bliver ingen motionløb hen over den ny Lillebæltsbro fremover. Vejdirektoratet vil ikke længere give tilladelse. Foto: Colourbox

- Det samlede billede af risiko for kødannelser omkring en så vigtig færdselsåre som den ny Lillebæltsbro gør, at vi fremadrettet ikke giver tilladelse til arrangementer af lignende karakter, siger Søren Carlsen Kjemtrup, afdelingsleder i Vejdirektoratet.

Vejdirektoratet har analyseret årsagerne til, at der opstod flere timer lange køer ved Lillebælt Halvmarathon.

Resultatet er, at der ikke fremover vil blive afholdt lignende arrangementer på den ny Lillebæltsbro.

Det er konklusionen i den analyse, Vejdirektoratet har foretaget, som viser, at der ikke kun var én enkelt årsag til, at køerne opstod.

- Vi kan ikke pege på en enkelt ting, der gik galt. Snarere var det en række af faktorer, der spillede sammen, siger Søren Carlsen Kjemtrup, afdelingsleder fra Vejdirektoratet.

- Og de havde altså den fælles konsekvens, at mange trafikanter kom til at sidde i kø i meget længere tid, end vi havde beregnet, hvilket naturligvis ikke var acceptabelt, siger han.

Dansk by plaget af gaderæsere: Laver hjulspin og gasser op

Bilister sænkede farten for at glo på løberne
En af hovedårsagerne er Vejdirektoratets analyse, at bilister kørte over broen med lavere hastighed end forventet.

- Det skyldes formentlig, at mange bilister sænkede farten for at se på løberne, der løb inde på den anden side af broen. Det bevirkede imidlertid, at der kun kom 800-900 køretøjer over broen i timen, mens vi havde vurderet, at omkring 1.200 køretøjer ville kunne krydse broen i timen, hvis trafikanterne kørte normalt, lyder det i konklusionen fra analysen.

Af andre årsager bliver der peget på, at opsætningen af afmærkningen, som skulle forhindre uheld, medvirkede til kødannelsen. Desuden skete der kort før løbsstart et trafikuheld ved Fredericia, som skabte køer og var med til at forlænge rejsetiden for trafikanter.

- Vi er naturligvis meget kede af, at så mange trafikanter blev fanget i lange køer på grund af afspærringen af den ene halvdel af broen, siger Søren Carlsen Kjemtrup.

- Selve afviklingen af arrangementet foregik ganske professionelt, og vi havde også et godt samarbejde med de forskellige parter i forløbet op til motionsløbet, siger han.

Han understreger, at løbet var placeret lørdag aften for at mindske de trafikale gener.

- Vi blev imidlertid ramt af en række uheldige faktorer - herunder ikke mindst, at trafikanterne kørte langsommere, end vi havde regnet med, samt at der skete et trafikuheld ved Fredericia på det værst tænkelige tidspunkt, siger han.

Løbsleder: Det er ærgerligt

Løbsleder for Lillebælt Halvmarathon, Mads Stryhn, synes, at det er ærgerligt, at løberne ikke vil kunne opleve det igen.

- Vi havde et super fantastisk løb. Der var tusindvis af løbere, pårørende, og andre, som var en del af arrangementet, hvilket jo er rigtig mange tusinde, der har fået en helt vildt god oplevelse. På den led synes jeg, det er ærgerligt. Men så kan vi glæde os over, at vi så gav dem den oplevelse, siger han til Fyens.dk.

Over for Fyens.dk understreger han, at han ikke vil skyde skylden for de trafikale problemer på nogen, men at han heller ikke mener, at Lillebælt Halvmarathon har andel i den.

Bedstemor skulle køre 10 km: Drejede forkert og endte 482 kilometer væk