Bilkrig ved Seinen: Paris vil bevare bilfri zoner

En domstol har underkendt bystyrets bestræbelser på at forbedre luftkvaliteten i den franske hovedstad

Den bilfri zone blev taget godt imod blandt hovedtadens gående borgere tilbage i 2016, men den administrative domstol var ikke begejstret. Nu ser vejen ud til igen at blive åbnet for biler. Arkivfoto: Michel Euler/AP/Ritzau Scanpix
Den bilfri zone blev taget godt imod blandt hovedtadens gående borgere tilbage i 2016, men den administrative domstol var ikke begejstret. Nu ser vejen ud til igen at blive åbnet for biler. Arkivfoto: Michel Euler/AP/Ritzau Scanpix
Følg Biler

Bilerne vil snart igen kunne køre langs de Unesco-fredede breder af Seinen i Paris på det stykke vej, der siden 2016 har været forbeholdt fodgængere og gående.

Det står klart, efter en domstol har underkendt bystyrets forbud mod biler på strækningen. Den er tre kilometer lang og gjort bilfri i et forsøg på at komme luftforureningen i hovedstaden til livs.

- Jeg respekterer domstolens afgørelse, men jeg mener, der er et problem i den måde, miljølovgivningen fortolkes på i vores land, siger Paris' borgmester, Anne Hidalgo, til den franske avis Libération.

Derfor vil hun straks anke dommen og sætte gang i en større appel til landets politi og borgere.

Efter dom: Nu får udskældt biltype endnu et nyrehug i Tyskland

En ’nødsituation’
Den franske miljølovgivning blev ifølge den socialistiske borgmester skruet sammen for 30 år siden med det formål at forhindre myndighederne i at lave tiltag, der ville skade miljøet.

- Her er det modsat. Det handler om at lukke en trafikeret vej for at skabe en park. Siden Paris-aftalen er vi forpligtet til at handle og handle hurtigt, fordi klimaet er i en nødsituation, siger hun og tilføjer:

- Skal miljølovgivningen så være imod os, når det handler om at forbedre luftkvaliteten? Det synes jeg ikke.

Støtte fra København
Den slags tiltag har også været på tale i Danmark, fortæller Ingeniøren.

Den parisiske borgmester støttes blandt andet af Københavns overborgmester, Frank Jensen, der mandag på Twitter gjorde det klart, at han bakker op om bilfri zoner som den i Paris.

- Trist beslutning fra den administrative domstol i Paris, at de underkender bilforbuddet ved Seinens bredder! København støtter Anne Hidalgo: ren luft og plads til fodgængere og cyklister, skriver Frank Jensen på Twitter.

Mere fra Ekstra Bladet+

Uduelighed er ingen hindring for millionløn

Udforsk Ekstra Bladet+

Hvilke nyheder skal vi vise her?

Med en gratis bruger kan du selv vælge!
Så er du altid opdateret på lige præcis det, der interesserer dig. Læs mere

Udforsk Ekstra Bladet+