Bilsælgere får dig til at gå i en bue uden om elbiler

Politikerne har muligvis punkteret elbilsalget med stigende afgifter, men det er ikke den eneste grund til, at du ikke køber en eldrevet bil

Salget af elbiler er endnu ikke i nærheden af det niveau, det lå på før afgiftsændringen i 2015. En af grundene skal måske findes hos forhandleren. Foto: Colourbox
Salget af elbiler er endnu ikke i nærheden af det niveau, det lå på før afgiftsændringen i 2015. En af grundene skal måske findes hos forhandleren. Foto: Colourbox

Selv om det efterhånden er tre år siden, politikerne besluttede at øge registreringsafgiften gradvist for elbiler, så er salget af det grønne alternativ til benzin- og dieselbiler endnu ikke i nærheden af, hvad det var tidligere.

Derfor er det også nemt at pege fingre af netop politikerne - men det er kun en del af sandheden, viser en ny undersøgelse som dr.dk har beskrevet.

Ifølge undersøgelsen, som forskere fra Aarhus Universitet har lavet på baggrund af besøg hos 82 forskellige bilforhandlere i Danmark, Norge Sverige, Finland og Island, skal en del af grunden også findes hos forhandlerne.

Forskerne konkluderer nemlig, at bilsælgere i de fem nordiske lande generelt er dårlige til at rådgive om købet af en elbil.

Forsøger at lede kunden væk
Nogle steder ved sælgerne ganske enkelt ikke lige så meget om elbilerne i forretningen som tilsvarende modeller med traditionelle forbrændingsmotorer, mens de i andre tilfælde angiveligt overdriver konsekvenserne ved at købe en elbil eller forsøger at lede kunden væk fra bilerne.

Enkelte gange viser det sig endda at være en udfordring bare at få forhandlerne til at indrømme, at de faktisk sælger elbiler.

Forskerne er nået frem til deres resultater ved at gå undercover som kunder og søge råd og vejledning om køb af elbil hos forhandlerne. Vejledning får de, men måske ikke ligefrem af den type, de havde forventet. Det fortæller Gerardo Zarazua de Rubens, medforfatter til undersøgelsen og forsknings- og ph.d. stipendiat ved Aarhus Universitet til DR.

- Vi oplevede, at sælgerne forsøgte at føre os væk fra elbilerne. Og der var blandt andet en, der sagde: 'Køb ikke den her bil. Den ruinerer dig,' siger han.

Pladsen er trang i de små gader langs kanalerne i Amsterdam, og kommunalbestyrelsen vil nu undersøge muligheden for at fjerne op til 10.000 p-pladser. Foto: Margriet Faber/Ritzau Scanpix Biler Storby vil have bilerne ud: Så meget skal parkering koste

Farvet af politikerne
Ifølge Gerardo Zarazua de Rubens skyldes sælgernes opførsel ikke en decideret modvilje mod biltypen. De er snarere farvet af folkestemningen og den nuværende hårde politiske linje over for elbilerne, der får dem til at ligne en mere usikker investering.

- Sælgerne afspejler industrien og den generelle politik, som favoriserer konventionelle biler, siger medforfatteren til dr.dk.

Sidste år blev 698 elbiler solgt herhjemme. På de første fire måneder af 2018 er 329 elbiler kørt ud fra forhandlerne, og noget tyder derfor på, salget går fremad.

Der er dog stadig lang vej op til de 4329 elbiler, der blev solgt før afgiftsændringen i 2015.

Det er endnu uvist, hvor mange eksemplarer af Mercedes Vito, de tyske myndigheder vil have Daimler til at tilbagekalde. Foto: Daimler Biler Mercedes under mistanke: Populær håndværkervogn skal tilbagekaldes

59 kommentarer
Vis kommentarer